Být dobrou mámou je víc, než přeplavat La Manche

Být dobrou mámou je víc, než přeplavat La Manche

Tisk

odsouzena talentem perexYvetta Hlaváčová, bývalá česká reprezentantka v dálkovém plavání, držitelka řady titulů a rekordů včetně ženského světového rekordu při přeplavání kanálu La Manche z roku 2006, konečně poznala pravé štěstí. Jeho zdrojem však nejsou zlaté medaile a plavecké úspěchy. Jak došlo k přerodu poslušné, talentované holčičky ve světovou rekordmanku, rebelku a nakonec ve skvělou mámu a spokojenou manželku? O tom píše ve své knize Odsouzena talentem.

 

Očista mysli a ducha pod vodní hladinou

Už název napovídá, že plavecké nadání nepovažuje zrovna za výhru v loterii. Teprve po přehodnocení dosavadního životního rytmu a po ukončení sportovní kariéry se jí otevřel prostor pro hlubší poznání smyslu života. Bylo jí symbolických 33 let. Nastal čas pro vnitřní očistu. Ta bývá obvykle bolestivým procesem se spoustou přešlapů. Život v pravdě a lásce se nakonec stal Yvettiným ideálem, díky němuž pochopila, co je to opravdové štěstí. Cítila, že toto poselství potřebuje šířit dál, že se chce podělit i o své intimní myšlenkové pochody a životní zkušenosti. Už první stránky vás nenechají na pochybách, že svou zpověď pojala opravdu „z gruntu“.

Ukázka z knihy:

„Už takhle nemůžu dál. Musím objevit to, co hledám. Nutně!!! Ať je to porážka nebo výhra, zklamání nebo zadostiučinění. Chci ukončit plavecké touhy. Chci pochopit, proč a co hledám. Chci skončit s kariérou sportovce, abych mohla odložit masku muže a znovu v sobě objevit ženu. Přece takhle nemůžu bojovat věčně. Anglické vody musí ukončit moji dlouhou cestu. Rozhodnuto!“

Emotivní sdílení občas působí chaoticky. Možná je to i mísením časových rovin, kdy Yvetta vypravuje o svém dětství, drsných školních a tréninkových zážitcích, do toho vkládá myšlenky z období osudového rozhodnutí ukončit sportovní kariéru a zároveň připojuje své současné pocity a pohled na věc. Což snadno vzbudí dojem, že je osobou nevyrovnanou, zmítající se v přílivech dávné ukřivděnosti a momentální potřeby hlásat celému světu, že konečně objevila smysl života, že teprve teď je dokonale šťastná. To může čtenáře poněkud iritovat. Nad tím vším se však klene několik stěžejních poselství.

Neberte jim dětství!

To první je pro rodiče všech talentovaných děti, na něž Tulip Hlaváčová apeluje, aby si skrze své ratolesti neplnili vlastní ambice a touhy. Aby je nechali vyrůstat v prostředí bezpodmínečné lásky. Ona sama již od 10 let žila na internátu vzdálená od rodičů a měla pocit, že ji mají rádi, jen když zaplave na medaili. Proto je pro ni důležité, aby další děti nezažívaly podobnou psychickou trýzeň a dostaly šanci užít si dětství, jak se patří.

Děje se vám křivda? Neviňte celý svět a sami to změňte!

Hned na druhém místě je vzkaz pro všechny nešťastníky a nespokojence, kteří se stále beznadějně plácají na místě a za to, co je jim děje, dávají vinu všem okolo. Právě jim touží ukázat, že jen skrze sebepoznání a opravdové činy mohou svůj život změnit k lepšímu.

Je těžké hodnotit jen obsah, nikoliv autorku

Jelikož za celým obsahem knihy stojí skutečné autorčiny prožitky, je logické, že jako základ pro motivační sdělení použila životopisnou linii. Přesto (nebo právě proto) se čtenář asi neubrání tomu, aby občas nesrovnával její názory a zkušenosti s těmi svými. Někomu se zase může zdát, že to s tou naléhavostí poněkud přehání. Pro tento případ doporučuji pustit si rozhovor, který Yvette Tulip Hlaváčová poskytla Kamile Paličkové. Snad i vy z jejího projevu pocítíte tu vřelost, klid a vyrovnanost, které při četbě knihy Odsouzena talentem možná nejsou tak zřejmé, ale celkové vyznění hodně zjemní a náležitě dokreslí.

Jisté je to, že Yvettiným příběhem se rozhodně můžeme nechat inspirovat a srovnat si vlastní myšlenky a názory na uvedenou problematiku – stavění sportovních úspěchů nad osobní štěstí a zdraví.

odsouzena talentem

Odsouzená talentem

Yvetta Tulip Hlaváčová

Žánr: Biografie a memoáry, Sport

Vydáno: 2020, Brána

Počet stran: 152

Hodnocení: 80 %

www.knizniklub.cz/knihy/474710-odsouzena-talentem.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přes překážky ke hvězdám

vojtech senkyr 200Vojtěch Šenkýř je začínajícím zpěvákem na české hudební scéně, který se dostal do povědomí diváků nejen díky známé hudební soutěži SuperStar. Vojtěch je velice usměvavý, charismatický a pohodový týp...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Literatura

Ochutnávačka. Práce plná laskomin?

Ochutnávačka, perexMilujete jídlo? Pak vám možná povolání ochutnávače připadá jako ideální zaměstnání. Jenže to rozhodně není. Ne v případě Magdy, hlavní hrdinky románu z druhé světové války. Ano, ochutnala spoustu laskomin, ale každé sousto ji mo...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...