Město žen – komu věřit ve světě bez víry

Město žen – komu věřit ve světě bez víry

Tisk

mesto_zenBerlín roku 1943, ač to zatím tak nevypadá, blíží se konec války. Nacistická propaganda stále pokračuje ve vychvalováni všech dosavadních válečných úspěchů a slibuje brzké vítězství. Téměř všichni muži jsou na frontě a málokdo se vrátí zpátky. A tak se z Berlína stává město žen.

Jednou z žen je na první pohled dokonalá manželka a příkladná Němka Sigrid, s manželem ve válce. Žije se svou tchýní v jednom bytě, živoří z potravinových lístků, její dny jsou plné práce a starostí o domácnost a noci přerušované útěky do sklepa před nálety. Její jedinou radostí jsou návštěvy kina, kde však nechodí na filmy, ale aby oživila vzpomínky na jedinou lásku svého života. Tou není její manžel, ale muž, kterého poznala – Žid jménem Egon. To on jí dával každý den vůli vstát a žít svůj život. S ním mohla prožívat aspoň to minimum štěstí, co v životě měla. Ale ty dny už jsou pryč. Egon jednoho dne zmizel.

Kino ovšem její život provází i nadále a zase ho naprosto změní. Při jednom představení si k ní přisedne děvče jménem Erika – mladá pomocnice z jejich domu a požádá ji, aby až k nim dojdou příslušníci gestapa řekla, že do kina přišly spolu. Ačkoliv nemá důvod dívce důvěřovat a ve skutečnosti by ji – jako správná Němka – měla ohlásit, lže příslušníkům, že spolu opravdu přišly. Erika jí poděkuje, ovšem nechce prozradit, proč to všechno po ní vůbec chtěla. Sigrid Eriku stále sleduje a chce vědět co před ní ukrývá. Pro koho nakupuje jídlo z potravinových lístků sousedky, u níž vypomáhá? Komu nosí obnošené šatstvo, které je určené na frontu pro vojáky?

Po delším naléhání jí Erika vyhoví a ukáže Sigrid úplně nový a zároveň neskutečný svět. Ukáže jí tzv. ponorky – skrýše pro Židy po celém Berlíně. Tady nosí všechny věci a jídlo. Ukáže jí v jakých podmínkách žijí jen pro to, že jsou, kým jsou. Sigrid už ví, že to na co jí Erika upozorňovala, je pravda. Jakmile nahlédnete do tohoto světa, už
není cesty zpět. A Sigrid se ani vrátit nechce, protože někdy prostě musíte dělat to, co je správné. Čím více začne Sigrid pomáhat, tím více jí začíná docházet celá hrůza nacistické propagandy vůči Židům. Začíná si uvědomovat, že ty karikatury z pamfletů jsou skuteční lidé. Nevnímá už svět kolem sebe stejnýma očima. A jak se má přesvědčit, je to
pouze začátek, pustila se do nebezpečné hry a jediný na koho se může spolehnoutm je ona sama.

O autorovi:

David R. Gillham je New York Times nejprodávanějším autorem knihy Město žen. Než přešel do beletrie, studoval scenáristiku na University of Southern California. Po přestěhování do New Yorku strávil Gillham více než deset let v knižním průmyslu a nyní žije se svou rodinou v západním Massachusetts. Při psaní svého nového románu  Annelies  strávil šest let zkoumáním Anny Frankové a jejího světa, ponořením se do dostupného materiálu a cestováním po důležitých památkách jejího života.

mesto_zen

Ukázka z knihy:

Na zastávce musí průvodčí v tramvaji vyklidit uličku, aby uvolnil místo pro vojáka opírajícího se o berle, který nastupuje bez pomoci pravého chodidla. Několik cestujících se předhání, aby mu uvolnili sedadlo, ale on, rudý v obličeji, všechny zdvořile odmítá. Poté, co začal Aufmarsch do Ruska, zažil Berlín invazi. Invazi armády znetvořených a zmrzačených mladých mužů. Před rokem úřady tvrdily, že mají válku prakticky vyhranou. Tiskový mluvčí partaje prohlásil, že vítězství Wermachtu v Rusku je nezvratné. Udeřila velká hodina! Tažení na východ rozhodnuto! Hlásaly titulky v B. Z. Průlom na východě pokračuje, věže Moskvy na dohled! Rádio hlásilo triumfální zprávy. Timošenkovy a Vorošilovy jednotky obklíčeny! Buďonného jednotky zachvátil chaos! Němečtí chlapci budou do Vánoc doma a že všech budou boháči. Při rozhlasových zprávách Berlíňané v kavárnách vyskakovali na nohy, salutovali a hřímali oslavné „Deutchland“ a „Píseň Horsta Wessela“.

Název: Město žen
Autor: David R. Gillham
Překlad: Helena Hartlová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Stran: 390
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství Jota, s.r.o.
Hodnocení: 80 %

https://www.jota.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Landsman: „Baví mě i naprosto nesmyslná přirovnání typu byl veliký jak mrtvý tučňák.“

dominik landsman200

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Autor vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zamě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nápadník poradí, jak porozumět abstraktnímu umění

napadn200Nakladatelství Edika přináší nejen učitelům a lektorům výtvarné výchovy publikaci Petry Jašurkové s názvem Nápadník do hodin výtvarné výchovy. Nápadník je adresován všem, kteří skrze vlastní tvorbu chtějí pochopit, co nám sděluje takzvané abstraktn...


Literatura

Hubnutí pro ty, kdo si všechno moc berou

hubnuti perexKniha z nakladatelství Synergie se začátkem března objevila mezi knižními novinkami. Napsala ji spisovatelka a psycholožka Colette Baron Reid. Je to netradičně pojatá příručka pro lidi, kterým se nedaří stále zh...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Krvavý boj za skotskou svobodu

statecne srdceTěžký historický film Statečné srdce (1995) ztvárňuje něco, co je v období každé krize velmi aktuální. I když zabíjet není právě nejlepší řešení, můžeme se podívat, jak se daly řešit podobné problémy kdysi dávno.

...