Nezoufejte kvůli počasí a přizpůsobte zahradu klimatickým změnám

Nezoufejte kvůli počasí a přizpůsobte zahradu klimatickým změnám

Tisk

statecni-v-zahrade 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s názvem Stateční v zahradě a podtitulem Jak pečovat o zahradu v době klimatických změn.

 

 

 

Titul mě zaujal a myslela jsem si, že bude hlavně o druzích rostlin, které jsou odolné a dokážou si s počasím poradit. O těch je také, ale kromě toho nabízí i mnoho navíc a bude určitě mým cenným pomocníkem.

Poslední roky opravdu ukazují, že se klima mění – je stále tepleji, roční období se nestřídají tak jako dříve a trápí nás tak sucho. Jak se s tím vypořádat na zahradě? Právě s tím tato kniha poradí.

Kniha je rozdělena do kapitol: Zahrada v prostředí klimatických změn, Zahradnická praxe při extrémech počasí, Trávník v prostředí klimatických změn, Hospodaření s vodou, Odolné rostliny na zahradě, Chráníme rostliny a Mysleme také na zvířata. V závěru je rejstřík a pár slov o autorovi a nějaké tipy čtenáři najdou také na rozevíracích přebalech knihy.

V úvodu zjistíte, co nás čeká a následují pak praktické rady například o zeleném hnojení, výběru rostlin, úpravě půdy, a hlavně hospodaření s vodou. To mě zaujalo nejvíce – nadchla mě zásobárna vody pro květináče v podobě nastříhané houby na nádobí nebo systém keramických květináčů zvaný olla. Skvělá je také kapitola o odolných rostlinách v zahradě s názornými osazovacími plány. Ty se v knihách jen tak nevidí a můžu je tak vyhledat, když si přinesu domů nějaké nové krásky do zahrady.

Kromě obsahu musím na knize pochválit také její strukturu – má netradiční podlouhlý formát, který je jako stvořený pro stránky plné názorných fotografií doplňující texty a sazba hodně pracuje s příjemnou světle zelenou barvou. Začátek kapitoly začíná vždy krátkým úvodem a shrnutím, následují jednotlivé stránky s návody. V nich stojí za zmínku také kontrolní seznamy, kde je shrnuto, co je důležité udělat a výrazné zelené boxy s dalšími tipy.

Ukázka kontrolního seznamu u kapitoly Jak využívat dešťovou vodu:
Malá zahrada: Pořídíme jednu velkou nebo několik menších nádrží na dešťovou vodu.
Velká zahrada: Zřídíme podzemní nádrž.
Propojení nádrží: V případě, že máme málo místa a potřebujeme větší objem.
Umístění nádrží: Na dlaždicích, na vrstvě udusaného štěrku nebo na řadě cihel, vždy zakryjeme poklopem. (str. 45)

Stateční v zahradě je skvělá kniha, kterou docení nejeden zahradník a především ten, který plánuje přestavbu zahrady, nebo vymýšlí, jak se vypořádat s přílišným horkem nebo suchem. Já ji považuji za důležitý zdroj inspirace a také vědomostí a je mi jasné, že do ní budu často nahlížet.

Thomas Hess přes 15 let píše o zahradě, přírodě a bydlení. Je žurnalistou, vyučeným zahradníkem a vystudovaným zahradním inženýrem, takže se u něj setkávání odborné znalosti a zkušenosti s vášní pro zahradničení, řemeslné práce a experimentování. Píše a fotografuje mimo jiné pro německý kutilský magazín, zahrádkářský týdeník a online portály.

statecni-v-zahrade

Stateční v zahradě
Péče o rostliny při extrémech počasí
Autor: Thomas Hess
Překlad: David Krásenský
Žánr: populárně naučná, dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 128
Hodnocení: 92 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži:http://www.kultura21.cz/souteze/20562-statecni-v-zahrade-soutez

https://www.knihykazda.cz/statecni-v-zahrade/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Muž, který nevrhá stín

muz stin 200Knihu Vadima Petrova, Muž, který nevrhá stíny, můžeme označit politickým románem na pozadí doby československé revoluce v roce 1989.

...


Literatura

Republika 1918–2018 různýma očima

moje-republika 200Středisko západočeských spisovatelů vydalo před pár dny u příležitosti stoletého výročí republiky almanach historicko-beletristických textů jejich členů nazvaný Moje republika 1918-2018. Co v něm najdete?

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Superman je asi nejslavnější komiksovou postavou na světě a patří k největším klenotům, jaké tato literatura má. Celovečerní film Richarda Donnera z roku 1978 byl navíc průkopníkem, protože tehdy se podobné adaptace nenosily a šlo o velké riz...