Kdopak se baví - všechno je propojené

Kdopak se baví - všechno je propojené

Tisk

Kdo se baviAčkoliv se hlavní postavy vůbec neznají, jsou z jiných krajů a společenských vrstev, přesto se jejich životy až osudově protnou. Jejich příběhy jsou jeden absurdnější než druhý - nejdříve se s nimi seznamujeme v jednotlivých, napohled spolu nesouvisejících, kapitolách, abychom na konci sledovali jak se vše překvapivě propojí.

 

Jednou z postav je mladá žena Siao-li. Nemá to v životě jednoduché – nejdříve jí umře otec a její matka od nich uteče poté, co ji přistihne s jiným mužem. A tak na ni zbydou povinnosti o domácnost, a ne zrovna bystrého bratra. Potom co od něj uteče první žena, chystá se mu koupit druhou. Nemá příslušnou hotovost, a tak si musí půjčit od místního lichváře, a když už se po svatbě zdá, že bude klid, tak bratrova nová žena vezme peníze a pláchne s nimi. A tak se Siao-li, jako vždy, chopí věci a vydá se ženu hledat. Brzy zjistí, že jim dotyčná od začátku lhala a uvedla falešné jméno i místo odkud pochází. I tak jí nezbývá vydat se na cestu jen s minimem informací a peněz.

Další postavou, se kterou se seznámíme, je Li-An pang, komunistický funkcionář, který to dotáhne až na zástupce guvernéra a pomalu si brousí zuby i na místo guvernéra. Ani on ovšem nemá vše jednoduché a jeho plány mu kříží marnotratný synek a poněkud rozmarná manželka.
Jang Kchaj-tchuo je okresní ředitel Pozemních staveb, státního úřadu výstavby silnic a mostů, který na vlastní kůži zkusí jaké to je, když se někdo stane nechtěným „miláčkem“ médií. Poté, co se bizarním způsobem zřítí most, za jehož stavbu je zodpovědný, způsobí jeho foto z místa činu úplné pozdvižení a on se stane proti své vůli mediální senzací.

Kdopak se baví není kniha prvoplánově komická – jistou komiku v ní vyvolává bizarnost situací, do kterých se hlavní hrdinové dostávají. Zároveň je v nich i ukázán nejen všední život dnešní Číny, ale i vysoká politika, úplatky a zkorumpovanost. A hlavně všudypřítomný vliv komunistické strany.

O autorovi:

Čínský autor se narodil roku 1958 v provincii Chen-nan a už v patnácti letech vstoupil do armády, kde ve vojenské službě strávil následujících pět let. Sloužil v Oblasti Pouště Gobi, kde krátce působil i jako středoškolský učitel. V roce 1978 složil úspěšně přijímací zkoušky a vystudoval čínský jazyk a literaturu na prestižní Pekingské univerzitě. Po absolutoriu v roce 1982 začal pracovat jako novinář v Rolnickém deníku a už od poloviny 80 - tých let, se začal věnovat spisovatelské a scénáristické kariéře. Do povědomí čtenářů se zapsal hned svým prvním románem Krámek v pagodě (1987), následovaly romány Kuřecí peří všude kolem (1992), Mobil (2002), Jmenuji se Lou Jüe-´tin (2007; v českém překladu Kuchař, chmaták a realitní magnát 2017), Vlídné slovo nad zlato (2008), Manžela jsem nezabila (2012; české vydání 2016) a jeho zatím poslední román Kdopak se baví (2017; český překlad 2019). Liou Čen-jün patří v současné době v kontroverzním seznamu mezi nejbohatší čínské spisovatele, je břitký a výmluvný, přesto mu to u čínského režimu prochází. Obdivuje klasická díla, naopak nesnáší literaturu bez fantazie – zejména některé populární romány s tématikou bojových umění kung –fu. Mezi jeho blízké přátele patří nositel Nobelovy ceny Mo Jen.

Ukázka z knihy:

Když táta umřel a máma zmizela, zůstal Sao-li už jen bratr. Byl starší, podle všech měřítek by se on měl postarat o mladší sestřičku, ale Niou Saio-š byl od malička nekňuba. Nekňubou nebyl vlastní vinou, když se táta s mámou hádají od tvého narození den co den, hádají se, když se učíš chodit, takovým rodičům mohou vyrůst jen dva druhy lidí, což Siao-li pochopila, jen co začala rozum brát: buď nebojsa, který má pro strach uděláno, jako je Siao-li, protože je na konflikty zvyklý a nic si z nich nedělá, nebo třasořitka, který se bojí všeho, jako Siao-š, protože to považuje za normální, že se po něm ostatní vozí. V šestadvaceti Siao-š oženil, jeho žena byla hodná a tichá, nikdy se nehádala, ale Siao-š z toho byl tak vedle, že nevěděl jak se k ní chovat, takže nakonec začal hádky vyvolávat sám. Později si oba našli práci ve městě, ale jednoho dne ženě došla trpělivost, tentokrát se s ním doopravdy pohádala sama a utekla od něj s jiným, i dcerku mu nechala. Siao-šmu bez manželky spadl hřebínek, sbalil věci, sebral dcerku a vrátil se do rodné vsi. I krach bratrova manželství zazlívala Siao-li ne bratrovi, ale mrtvému tátovi a „mrtvé“ mámě. S bratrem cimprlich a maličkou neteří Hrdličkou padly všechny starosti na její hlavu.Stala se s z ní druhá máma.

Kdo se bavi

Název: Kdopak se baví
Autor: Liou Čen-jün
Překlad: Zuzana Li
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 286
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group, a.s.
Hodnocení: 95 %

 

https://www.knizniklub.cz/knihy/398939-kdopak-se-bavi.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Máme svobodu věřit čemu chceme

Malá paměťMalá paměť, to je nejnovější literární dílo známého spisovatele, dramatika a také humoristy Benjamina Kurase, které autor napsal během svého jarní karanténou způsobeného „uvěznění“ v Praze. Nejedná se o...


Literatura

Je tu nová série nejen o technologiích

zlomeny genius 200Zlomený génius je prvním dílem z cyklu knih s Willem Parkerem od Drewa Murraye. Pokud vás zajímají technologie a láká netradiční prostředí, určitě se do knihy pusťte.

 

...

Divadlo

Pěna dní - devastující dopad lásky k idolu

Pena dni perexRelativně mladý divadelní počin režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, byl na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové představen již po několikáté od jeho premiéry 12. března 2016. Toto velice nekonvenční a netradiční předsta...

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...