Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Tisk

Mrtvy na pekelnem vrchu perexDetektivka má mít spád, určitý nádech tajemna, elementy překvapení a také nečekané zvraty. To vše úvodní román nové Červenákovi série o notáři Barbariči, kapitánu Steinovi a kaprálovi Jarošovi splňuje. A přináší i něco navíc – konspirační teorie, kde jde nejen o peníze a majetky, obcování s temnými silami, ale hlavně o velezradu.


Juraj Červenák (*1974) je slovenský spisovatel, který se prosadil jako autor historické fantasy se slovanskými motivy. Červenák je držitelem mnoha žánrových ocenění včetně Ceny Fantázie a Ceny o nejlepší fantasy a třikrát obdržel Cenu Akademie sci-fi , fantasy a hororu v kategorii „Nejlepší česká a slovenská kniha roku“.

Nemohu jinak, než opět pochválit obálku knihy, za kterou stojí Pavel Růt. Je vskutku nádherná a ani nepamatuju, kdy mě něco tak zaujalo na první pohled. Dále chválím překlad Roberta Pilcha, který ho opět ovládl na jedničku. Jen mě překvapil výraz vartovka, protože jsem se s ním v češtině nesetkala. A kdybych měla být hnidopich, tak si rýpnu do názvu knihy na hřbetu obalu knihy, který nerespektuje malá a velká písmena („Mrtvý na pekelném vrchu“).

Válečný veterán a turkobijec kapitán Stein je v královském městě Schemnitz pověřen vyšetřováním. Má zde za pomoci svého pomocníka, kaprála Jaroše, a místního zhýčkaného notáře Barbariče nalézt zrádce, který má pomáhat Turkům s podrobením uherských hornických měst. Vše se nečekaně zamotává a rozuzlení je překvapením pro všechny zúčastněné.

Červenák nám naservíroval výborný úvodní příběh pro novou historickou sérii se vším všudy – vykreslením postav a jejich života, minulosti i ambicí. Hrdinové jsou vskutku nezaměnitelní – ať už Barbarič, který vyznává heslo víno-ženy-zpěv, nebo Stein, bohabojný umručený moralista, či Jaroš se zálibou v tortuře. Zalíbení jsem našla i v osobitém humoru: „A vy pocházíte z končin až za Trutnovem? Tam musí lišky dávat dobrou noc.“ „Lišky radši drží tlamy, aby jim z lesa neodpovědělo něco horšího.“ (str. 117) Děj se může na první pohled jevit až zbytečně komplikovaný, ale autor vše závěrem jasně a logicky vysvětlil – a to se cení. Čte se to samo, jako vynikající jednohubka.

Historická detektivka, zní to divně a člověk až ani pořádně neví, co si pod tím představit. Ale když se do Červenáka začte a pozná jeho specifický styl, tak si ho musí okamžitě oblíbit. Detektivka, konspirace, nezaměnitelné postavy i nezbytná špetka humoru - a to vše zahaleno v hávu dávno minulém. Co víc si přát?

mrtvy na pekelnem vrchu

Mrtvý na Pekelném vrchu
Autor: Juraj Červenák
Žánr: historická detektivka
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

( 1 hlas )

www.argo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Miloš Kratochvíl pasoval prvňáčky na čtenáře

altDne 6. června zaplnili refektář Emauzského kláštera především prvňáčci. Přišli se svými pedagogy, ale i rodiči, prarodiči, sourozenci na velkou slavnost. Podle toho byli i našňoření – někteří mládenci měli motýlky, slečny byly v slavnostních (někdy až princezno...


Literatura

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...