Politika a pohádky podle mě nepatří k sobě

Politika a pohádky podle mě nepatří k sobě

Tisk

certi-brko 200V nakladatelství Presco Group vyšla v prosinci kniha Čertí brko – Příběh na motivy filmové pohádky. Tu jsem sice neviděla, ale říkala jsem si, že se před Vánoci ráda pustím do takového čtení.

 

 

 

Čertí brko je nejmocnější pekelnou zbraní, která zapisuje všechny hříchy. Svět je pak rozdělený na podpekla, odpovědná ústřednímu peklu a Luciferovi. Pohádka se odehrává v podpekle Pervidle a příslušné obci Pytlov. V podpekle se jednoho dne porouchá Čertí brko a Lucifer doručením pověří Bonifáce. Ten se vydává do Pytlova, ale brzy ho okrade šejdíř krejčí Klouzek o brko i další kouzelné pekelné předměty. Navíc potká Markétu a začnou se dít věci… Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, kterým se dokonce podaří zrušit peklo a uvěznit jeho vládce! Je pak na Bonifácovi, aby danou situaci urovnal a vše zachránil.

Zápletka Čertího brka samotná je neškodná a pro děti je taková klasická, a když si v ní dospělí budou chtít něco najít, tak to najdou. Ostatně jak říká anotace knihy: „Pamatujte, milí hříšníci: kdo chce rušit peklo, ten to s vámi nikdy nemyslí dobře. Právě takový má v sobě zla nejvíc. A nikdy nevěřte nikomu, kdo vám slibuje ráj na zemi, protože ten si musí každý zasloužit sám.“

certi-brko1

Kniha má větší formát a je plná krásných celostránkových ilustrací scénografa, loutkaře, výtvarníka a pedagoga Roberta Smolíka. Řádky textu jsou navíc doplněné řadou propracovaných náčrtků, plánů, zápisků, razítek, kolků nebo známek, takže je na co se dívat. Co mi však hodně rušilo čtení, byly poznámky „pod čarou“ umístěné po stranách knihy. Záhy jsem pochopila, že jsou určené právě pro dospělé, aby se u knihy také zasmáli. Mě však odváděly pozornost od příběhu a hlavně mi daný humor jednoduše neseděl, ač jsem se hodně snažila a některé jazykové hrátky byly originální.

„IQ je zkomolenina zahraničních studentů bohemistiky. Česky je to správně „í k vé“. Zahraniční bohemisté totiž tvrdí, že ten, kdo si zapamatuje, jaké í/ý patří k vé – například ve slovech „výti“ a „víti“ nebo „viděl“ a „vyděl“-, musí být génius. Mnoho rodilých mluvčích tuto hypotézu potvrzuje v písemném projevu na sociálních sítích. Kdyby Marie Terezie tušila, že přijde v budoucnu něco takového jako internet, určitě by nezavedla povinnou školní docházku. Nemohla předvídat, že příspěvky všech „nalfabetů“ na tomto médiu naprosto nemilosrdně odhalí, kolik lidí je natolik „negeniálních“, že by bylo lepší, kdyby vůbec neuměli psát. (str. 29)

Možná se na knihu budu dívat jinak, až uvidím filmové zpracování Čertího brka, nebo jak budu příběh číst vlastním dětem, ale mě momentálně nezaujala. A to i přesto, že normálně nedám na Kancelář Blaník a jeho tvůrce dopustit a humor mám ráda.

certi-brko obalka

ČERTÍ BRKO – Příběh na motivy filmové pohádky
Autor: Robert Geisler, ilustrace Robert Smolík
Žánr: pohádka
Nakladatelství: Presco Group
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
Hodnocení: 60 %

https://www.presco.cz/certi-brko-pribeh-na-motivy-filmove-pohadky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pouliční slavnost už nebude mezi auty. Malostranské náměstí ožije!

parko200Z dolní části Malostranského náměstí by už letos mělo zmizet parkoviště. Mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques je za to ráda. Nyní je třeba řešit podobu náměstí. Těší se, že zářijová akce...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dámský klub půlnočního plavání

big damsky-klub-pulnocniho-plavani-7yV-514225

Představa, že každou noc plavete v chladných a hlubokých vodách jezera, řeky nebo oceánu a necháváte odplout všechny své starosti, je nejen roman...


Literatura

Žádný sex, je úterý

sex200Tracy Bloomová nesnila o spisovatelské dráze, tak jako o ní snívají jiní autoři. Měla úplně jiné plány, ale jak už to tak bývá, život jí naservíroval úplně jiné menu.

...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Skleněný pokoj: Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Skleneny pokoj perexKdysi, při návštěvě Brna, jsem měla tu čest, vidět vilu Tugendhat v jarním období. Tehdy jsem ještě nevnímala detaily, ale i tak ve mně zůstalo slovo „funkcionalismus“ viset dosud, a vila je jeho první asociací v mé mysli. Jmenuje s...