Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Tisk

Pet domacich prostredku 200V nakladatelství Kazda vyšla před pár dny moc zajímavá kniha nazvaná Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, která je plná praktických návodů.

 

 

Knihu má na starosti kolektiv autorů z německého webového portálu Smarticular.net zaměřeného na jednoduchý a především udržitelný život. Jejich cílem je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi.

Úvod knihy představuje autory, zmiňuje proč si vyrábět domácí prostředky, na co pamatovat a především popisuje pět prostředků z názvu knihy. Jedná se o jedlou sodu, sodu, ocet, kyselinu citronovou a jádrové mýdlo. Vše je popsáno včetně chemického pozadí, typického použití, informací o tom, na co je třeba pamatovat, jaké je nebezpečí záměny nebo kde je koupit. Ačkoliv se jedná o známé suroviny, považovala jsem tento úvod za velmi praktický a čtivý. 

Následují návody a recepty, které jsou rozděleny do velkých kapitol: Čistění a úklid, Praní, Péče o tělo, Zdraví, Výživa, Domácnost, Zahrada a Další využití. Samozřejmostí jsou přehledné podkapitoly, zaměřené například na místnosti v domě nebo části těla. Dozvíte se například, jak čistit dřevěná prkna a vařečky, jak vyčistit spáry, jak pečovat o dřevěné podlahy,jak prodloužit životnost laku na nehty nebo jak si vyrobit prací prášek, ústní vodu, nebo šumák či louhované preclíky. Sama jsem byla překvapená, kolik různých návodů v knize je a především, jak jsou jednoduché, prosté a naprosto logické.

Kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii pro mě byla moc příjemným překvapením, především z hlediska praktičnosti. Potěšilo mě také, že autoři nijak nemoralizují, nenutí lidi, aby vyhodili všechnu chemii z domácnosti, ale spíše nabízí jinou cestu a nechávají na čtenáři, jak se rozhodne.

Pet domacich prostredku

Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii
Autor: Kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Knihy Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 95%

https://www.knihykazda.cz/pet-domacich-prostredku-nahradi-celou-drogerii1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...


Literatura

Nevinná hříšnice - když prostě musíte někoho ubodat

hrisnice  perex
Mělo to být obyčejné slunečné odpoledne u jezera. Jenže nebylo. Cora Benderová, kterou všichni znali jako plachou, laskavou maminku, ubodala na pláži muže. Co ji vedlo k tak strašnému činu? Je Cora Benderová zkažená hříšnice nebo n...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...