Detektivka z prostředí nehostinného Norska

Detektivka z prostředí nehostinného Norska

Tisk

AMZBCH perSe severskými detektivkami jakoby se roztrhl pytel. Už dlouho ale neplatí, že je to záruka kvalitního příběhu. Jo Nesbo nebo například Jussi Adler-Olsen nasadili laťku hodně vysoko a novinka Až mi budeš zítra chybět od, pro nás doposud neznámého, autora Heineho Bakkeida se jim bohužel ani zdaleka nemůže vyrovnat. Ale i tak nelze popřít, že je něčím originální.

 

Začněme samotným příběhem, který nás seznámí s Thorkildem Askem, bývalým policejním důstojníkem, který nešťastnou náhodou přišel nejen o svou kariéru, ale i soukromý život a svobodu. Po třech letech strávených ve věznici přijímá nabídku svých známých a odjíždí do Norska hledat jejich ztraceného syna. Autor se zde nezaměřil pouze na samotný popis, ale do příběhu vnesl i psychologické prvky, konkrétně psychickou poruchu hlavního hrdiny, věštecké, možná až nadpřirozené schopnosti jedné z postav žijící v tamním městečku a do poslední chvíle nevysvětlitelnou záhadu postavy zjevující se z moře.


Samotná kniha láká na „mistrné zachycení tajuplné atmosféry odlehlých ostrovů“, což dává tušit rozsáhlým pasážím a pomalejšímu ději, nicméně rozsah knihy není zase až tak značný, takže  to není nic, co by mělo čtenáře odradit. Na první pohled se možná může zdát být příběh přehlcen i větším množstvím vedlejších zápletek, ale ty společně vytváří opravdu napínavý a velice čtivý příběh, který si právem zasluhuje být řazen vedle předních severských autorů. Bohužel ale jen do druhé poloviny knihy. Najednou jakoby Heine Bakkeid zcela změnil svůj styl psaní, vypustil důraz na kvalitu příběhu a snažil se co možná nejrychleji dojít k závěru. Detektivní zápletka šla stranou a nahradily je rozsáhlé pasáže, které byly místy až nepochopitelné. Kvůli tomu se Až mi budeš zítra chybět stala pouze průměrnou detektivkou, která vás nejdřív navnadí, ale potom zklame. Vedle ohromného množství nových a nutno podotknout i kvalitnějších knih pravděpodobně brzy zapadne. Z těchto důvodů ji mohu bohužel doporučit pouze vášnivým čtenářům, kteří ročně zvládnou alespoň stovku knih a s podobnými „průměry“ počítají.

AMZBCH

Název: Až mi budeš zítra chybět
Autor: Heine Bakkeid
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Plus ve společnosti Albatros Media a. s.
Překlad: Daniela Krolupperová
Obálka: Erlend Askhov
Odpovědný redaktor: Martina Mašínová
Zdroj foto: Databáze knih
Celkové hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Klaudie na rozcestí: chce dítě a je jedno s kým

klaudie200Nakladatelství Motto ve společnosti s Albatros Media přináší čtenářkám, které mají rády příběhy o partnerských a rodinných vztazích, již třetí knihu Beáty Matyášové. I tentokrát začíná jméno hlavní ...


Literatura

Vše, co jste chtěli vědět o vlcích, psech i člověku

Vlk pes clovek 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha o vlcích. Jmenuje se Vlk pes člověk a její hlavní myšlenkou je, že „vlk“, „pes“ a „člověk“ vůbec neexistují, nýbrž existuje jen mnoho různých lidí, psů a vlků.

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...