Za Josefa II. prý bylo dobře

Za Josefa II. prý bylo dobře

Tisk

Synove Matky terezieHistorická publikace o synech velkolepé panovnice Marie Terezie zaujme popisem nejen jejich panovnického, ale i soukromého života. Oblíbený panovník Josef II., který měl se svou matkou časté spory, nebyl sám, kdo seděl na habsburském trůně. Rakouský historik Friedrich Weissensteiner ve své knize Synové Marie Terezie přibližuje dobu velmi čtivě.

 

Marie Terezie byla zasloužilá matka, která přivedla na svět celkem šestnáct dětí. Mnohé z jejích dcer zemřely v dětském věku, čtyři z pěti synů se dožili dospělosti. Panovnice se velmi přísně a zodpovědně věnovala jejich výchově, ale dávala jim také dostatek mateřské lásky. Zejména s Josefem však měla časté spory. Je o něm známo, že chodil v přestrojení mezi chudý lid a usiloval o pokrokové reformy navzdory nesouhlasu své tradicionalistické matky, ale méně už se ví, že jeho manželka byla lesba. Svou první ženu Isabelu Parmskou zbožňoval, ale tato lesbicky orientovaná kráska své srdce tajně věnovala jeho sestře Marii Kristýně. Josefovi přesto porodila dvě dcery, které bohužel zemřely v dětském věku. Sama Isabela je velmi brzy následovala, a to ve svých dvaadvaceti letech. Josef byl zdrcen, matka ho však brzy nutila do dalšího sňatku.

Svou druhou ženu, která byla jeho sestřenicí, si ošklivil, ale dlouho se trápit nemusel. Po dvou letech sňatku zemřela stejně jako jeho milovaná žena a patnáctiletý bratr Karel na neštovice. Nadále zůstal už svobodný a bezdětný, zato jeho nástupce Leopold II. zplodil rovněž jako matka šestnáct dětí. Jejich politiku a osobní příběhy, také osudy zbývajících bratrů a spoustu dalších zajímavostí najdete v útlé, a přesto informacemi nabité knížce. Knihy s historickou tématikou mám velmi ráda a této rozhodně nemohu nic vytknout. Autor je znalec a píše opravdu kvalitně.

O autorovi:

Friedrich Weissensteiner je rakouský historik, učitel, redaktor a spisovatel, který se specializuje hlavně na dějiny Habsburků. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků. Vydal například obdobou publikaci, která je zaměřena pro změnu na dcery Marie Terezie.

Synove Marie Terezie titul

Český název knihy: Synové Marie Terezie
Autor: Friedrich Weissensteiner
Překlad: Ingeborg Churaňová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2017
Stran: 160
Vydalo nakladatelství: Ikar
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sharon Oldsová – Papežův penis a jiné básně

PapezuvPenis perexBásně Sharon Oldsové jsou živelné, počínají i končí ve slabinách a nikoliv v mozku. Je to poezie spontánní, vzniká neuvědoměle a není vykalkulovaná. Kdo byste v jejích verších chtěl hledat nadnesené m...


Literatura

Procházka po britských galeriích a muzeích

altNejen milovníkům Velké Británie a umění je určena kniha Britské galerie a muzea vydaná Radioservisem. Autor Jaroslav Beránek chce dokázat i pochybovačům, že Británie má co nabídnout…

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...