Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

Tisk

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

 


Ráda bych tedy podotkla hned na úvod, že kniha má originální název „The Bone Broth Secret“, tudíž se měla spíše jmenovat „Tajemství vývaru z kostí“. Uznávám, že to nezní tak líbivě a lákavě, ale jde o pravdivé označení. Těch necelých 400 stran je totiž o vývaru z kostí, o jeho základní přípravě, vlivu na lidské tělo a zdraví a dále se jedná o recepty, které vývar obsahují.


Tajemství dobrého vývaru tedy nepředstavuje obyčejnou kuchařku, ale spíše o příručku určenou ke změně života pomocí vývaru z kostí. Nestačí tedy udělat si jednou polévku, ale zařadit ji do jídelníčku jako nedílnou součást. V úvodu knihy se čtenář naučí jeho přípravu a dozví se spousty zajímavých informací. Zde jsou 4 klíčové důvody pro konzumaci vývaru z kostí:
1. Bio dostupný kolagen
2. Bio dostupné živiny
3. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
4. Zdravý zvýrazňovač chuti (str. 20)

Podtitul knihy Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti pochopíte hned při čtení úvodních textů. Tam jedna z autorek například prozrazuje, že dobré zdraví je výsledkem: lásky k sobě samé, soustředění se na správné myšlenky a soustředění se na správnou stravu. Tyto myšlenky jsou pro autorky velmi důležité a naznačují směr a ubírání celé knihy. K tomu přímo či nepřímo patří také krátké afirmace, které mají pomoci při různých neduzích.

„Trpíte-li nějakým zánětem, použijte tuto skvělou afirmaci: Moje mysl je klidná a soustředěná. Mám ochotu změnit všechna schémata kritiky. Miluji a přijímám se.“ (str. 26)


Co se týče receptů, těch je v knize 102 a tvoří druhou část knihy (ta první se nazývá Umění a věda vývaru z kostí). Nejdůležitější jsou ty úvodní zabývající se různými obměnami vývaru z kostí, ale zajímavé jsou také recepty na různé zdravé dobroty i dezerty. U receptů nechybí údaje o čase přípravy, celkové době vaření, množství, potřebné suroviny a popis. Ten je obsáhlý a srozumitelně napsaný, jen je u něj škoda menšího písma a nevýrazné typografie (oproti ostatním kapitolám). Recepty jsou navíc místy plné netradičních surovin, jako je spousta bio produktů nebo například bizoní maso.


Tato kniha si zajisté najde své publikum, ale jen za předpokladu, že budou lidé přímo vyhledávat tento obsah (tedy přímo vývar z kostí a vše o něm). Ti ostatní mohou být lehce zklamáni jednostranným zaměřením. Celkově je kniha plná zajímavých informací, ale nepřiměla mě začít ráno půllitrem horkého vývaru za čtení afirmací, ale možná jen nejsem ta pravá cílová skupina…


Louise L. Hay se narodila v roce1926 v Los Angeles a proslavila se především knihou Miluj svůj život, které se prodalo přes 50 miliónů výtisků. Na svém kontě má mnoho dalších publikací a pomáhá lidem objevit a používat potenciál vlastní tvořivé síly k uzdravení a osobnímu růstu.


Heather Dane je diplomovaná koučka v oblasti zdraví, která se specializuje na aplikaci funkční medicíny a nutrigenomii  k vyléčení chronických chorob. (Nutrigenomika je věda zabývající se úlohou jednotlivých složek výživy v projevech  genů). Napsala také několik knih, například Loving Yourself To Great Health nebo Meditations for Loving Yourself to Great Health

vyvar


Tajemství dobrého vývaru Dobrodružná cesta ke zdraví, kráse, dlouhověkosti
Autor: Louise L. Hay, Heather Dane
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group v edici PRAGMA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 352
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Euromedia.cz


 

Přihlášení



Banner

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v zahraničí. Přitom vznešená vyrovnanost umělecké úrovně Dagmar Pecková pokračuje i v době, kdy „sestoupila“ z mezinárodních jevišť a pódií, ale přitom je stále hvězdou.

Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Možná vám to bude znít nadneseně, ale takový dojem ve mně zanechalo čtení knížky „Férová práce“ Kim Scottové. Sice píše o Americe, nemyslím si však, že u nás to bude o mnoho lepší. Nevím, jak je to v Česku s platy, zda je mzda mužů tolik odlišná od mzdy žen jako tam, avšak sexuální morálka, podle zjištění poslední doby (případy Feri, Cimický nebo šetření na vysokých školách), je přinejmenším stejná.


Jan Melvil Publishing
Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Rozhovor

Dana Makrlíková: „Zahrada je radost, ne nadarmo psychiatři léčí psychické nemoci zahradnickou prací.“

dana200Dana Makrlíková (*1975) se narodila v Jablonci nad Nisou. Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V médiích se pohybuje od roku 1993. Působila na Nově, v České televizi a na Primě, kde moderovala Zpravodajský den...

Videorecenze knih

Anketa

Květen, měsíc lásky. Co vám láska připomíná?
 
Banner

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Mít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně se svým životem měli naložit. Důležité je ale pro ně pořádně se vůči rodičům vymezit. Tyto rozdíly v očekávání pak způsobují střet generací, ve kterém není ani vítězů, ani poražených. A někde v tom všem zmatku mrzne naše vnitřní dítě…


divadlodisk.cz

Z archivu...

Čtěte také...

ŽIVOTNÍ NÁSTRAHY ČEKAJÍ I V ANGLII

Jak si vypestovat trpaslika 200Nedávno jsem poprosila v knihovně o nějaké milé a odpočinkové čtení. Mladá knihovnice mi doporučila knížku Hany Parkánové – Whitton „Jak se po anglicku vytratit v Anglii“. Vůbec mi při četb...


Literatura

Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo

supi v hotelu continental 200V září vyšla u nakladatelství Universum další publikace Miroslava Bobka, která dává nahlédnout do fungování Zoo Praha. Tato kniha nese název Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo a kromě řad...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...