Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

Tisk

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší svéráznou exkurzi do americké historie.

 

 

 

Americké scénáristy Briana Posehna (* 1966) a Gerry Duggana si můžeme pamatovat i z Drákulovy výzvy. V nové sérii se však jako kreslíř představuje Tony Moore, kterého u nás známe hlavně jako kreslíře prvních několika čísel černobílé ságy Živí mrtví. Chvíli jsem si na jeho styl musela zvykat. Víc mi totiž sedl vkus a ráz Reillyho Browna z Drákulovy výzvy. Ale to už záleží na individuálních preferencích čtenářů.

Základní premisa příběhu je prostá: američtí prezidenti byli povoláni z hrobů, aby své zemi navrátili bohatství a slávu. Nevyjde to však podle očekávání a bývalé hlavy státu se rozhodnou Ameriku zdecimovat. Jako poslední východisko je na tuto misi povolán Deadpool. A zábava může začít!

deadpool02

Rozhodně jsem to nečekala, ale Deadpool dokáže být ještě šílenější, kreativnější, bláznivější, yvhláškovanější a hlavně krvavější. O takových bojových kreacích by mě ani nenapadlo, že někdy uvidím a hlava mi nebere, jak to tvůrce vůbec napadlo. Překvapilo mě množství textu v bublinách a musím pochválit barevné rozlišení bublin, aby bylo hned jasné, kdo co říká. Od věci není taky příjemný překlad Dareka Šmída, který se dokázal skvěle poprat s kulturním transferem a napasovat to na naši kotlinu. Občas jsem se přímo dusila smíchy.

Kdo zná postavičku Deadpoola, tomu nemusíme vysvětlovat, co má čekat nebo o co tu vlastně jde. Komiks přináší zábavu, akci a krev a pro čtenáře to znamená hlavně pohodový odpočinek. Tomu, kdo není příliš zběhlý v amerických dějinách, některé vtípky a odkazy utečou a naopak ten, kdo se orientuje, si k hodnocení může nějaké procenta přidat. Kdo má rád hrdiny-nehrdiny á la Lobo a/nebo má dost uprděných  správňáckých reků, musí nutně sáhnout po Deadpoolovi..

Název: Deadpool – Mrtví prezidenti

Scénář: Brian Posehn, Gerry Duggan

Kresba: Tony Moore

Překlad: Darek Šmíd

Žánr: komiks; obsahuje sešity série Deadpool (2013) #1-6

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2016, paperback

Počet stran: 136 barevných

Hodnocení:  90 % 

deadpool01


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Cocotte Minute: Baví mě, jaký mají Pio texty, a jak pracují s češtinou

cocotte-pio-700x420Cocotte Minute zanedlouho vyjedou na své další turné. Tentokrát sebou na něj vezmou hiphopery Pio Squad a slovenské BijouTerrier. O turné, dětech i kariéře jsme si povídali s Martinem Zellerem a Czendou....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

lucinka perexKdyž Milena Lukešová před čtyřmi desítkami let tuhle knížku psala, netušila, jak oblíbenou a generacemi vyhledávanou se stane. Tehdy totiž zvolila úplně obyčejné téma, řekla bych nadčasové. Knížka pro Lucinku vypráví úplně obyčejný příběh o Luc...


Literatura

Zásnuby nejsou červená knihovna

ZASNUBY 200Zásnuby bývají úžasným romantickým zážitkem. Člověk by tentýž romantický zážitek čekal i u románu Zásnuby od J. Courtney Sullivanové. Ale chyba lávky. Tento mnohovrstevný román v sobě skrývá totiž mnohem mnohem víc než jen červenou knihovnu.

...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Na celovečerní film Vyšehrad si ještě počkáme, letos se připomíná seriál s několika bonusy

VyšehradKoronavirus překazil mnoho kulturních plánů. Bohužel se díky němu přesunula i premiéra celovečerního filmu Vyšehrad, a to až na jaro 2022. Tvůrci se proto rozhodli vyslat do kin alespoň jeho prequel v podobě kompletního seriálu i s novými scénami, v...