Sarah Waters – Platící hosté

Sarah Waters – Platící hosté

Tisk

platic200Poválečný Londýn. Rozdíly, zmatek, téměř nekonečné vzpamatovávání se z válečných hrůz. Do toho jedna zchudlá rodina, jeden zdánlivě šťastný manželský pár, jedna skrývaná touha... Jedna vražda. To jsou zásadní body děje románu Platící hosté britské autorky Sarah Waters, který vychází v nakladatelství Argo.

 


Devětačtyřicetiletá britská spisovatelka Sarah Waters je autorka několika románů s lesbickou tematikou zasazených buď do Viktoriánské Británie nebo do období kolem světových válek. Autorka sama je homosexuální orientace a feministka, což se odráží i v jejích dílech. Hlavní hrdinky se snaží prosadit v době, která nepřeje samostatnosti žen a homosexualita je pro ni něco absolutně nepřijatelného. Dále jsou to změny ve společnosti, které přímo či nepřímo ovlivňují životy hrdinek děl.
Frances Wray během první světové války přišla o bratry a otce, nyní se se svou matkou pokouší splatit dluhy a udržet jejich dům v obyvatelném stavu. Aby měly alespoň nějaký příjem, pronajmou ženy část domu mladému manželskému páru, pracovníkovi pojišťovny Leonardovi Barberovi a jeho ženě Lilian. Nejprve se vše, od jejich nezvyklému vkusu po až příliš otevřené chování původním majitelkám domu příčí, poté si ovšem, snad z nutnosti, začínají na své „platící hosty“ zvykat. Mezitím ovšem mezi Frances a Lilian vznikne vášnivá láska a obě mladé ženy se, každá z trochu jiných důvodů, snaží být spolu. A jsou pro to ochotny udělat všechno.
Způsob, jakým je příběh podáván, se podobá stylu francouzských realistů až naturalistů. Děj je skryt pod detailním líčení interiérů i exteriérů, spodiny a poválečné prázdnoty. I ten je dán pouze v náznacích, autorka navazuje na dříve řečené s lehkou samozřejmostí. Zvláštní je i chování protagonistů příběhu – pouze u Frances můžeme odhadnout její skutečné pocity, charaktery ostatních postav jsou skryty pod rouškou společenských konvencí a na povrch vycházejí až při skutečně klíčových momentech. To automaticky vede čtenáře k sympatizování s často zmatenou Frances, která je upřímná alespoň k sobě.

platic3


Jedna věc neskutečně prvnímu českému vydání této knihy škodí. Tou je syntaktická rovina textu. Chybějící čárky v souvětích nejsou ničím výjimečným. Někdy mohou být pouze trnem v oku čtenáře háklivého na pravopis, jindy ovšem mění celý obsah vět. Tyto chyby tak mohou kazit dojem z jinak fantastického románu.
Kniha byla oceněna mnoha cenami, kritici The Sunday Times ji jmenovali Knihou roku. Obsahuje vše, co si současný čtenář žádá – romantiku, napětí, prvky detektivky. Pro někoho mohou být prvky feminismu až přehnané, já je vidím jako poukázání na to, že i v minulosti ženy věděly, co chtějí.

Název: Platící hosté (The Paying Guests)
autor: Sarah Waters
žánr: historická romance
nakladatelství: Argo
rok vydání: 2015
počet stran: 552
hodnocení: 100%

http://www.argo.cz/knihy/202641/platici-hoste/

zdroj foto: www.alza.cz

( 0 hlasů )

http://www.sarahwaters.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Poprask v divadle kouzel potěší hravé chytrolíny

Poprask perexKlára Smolíková a Jiří Walker Procházka přicházejí již s druhým dílem detektivní série pro děti, která je takovým slabším odvarem Mrtvé šelmy. Tajná dvojka A + B se tentokrát vydala po stopách Poprasku v divadle.


Literatura

Norman a duchové: Harry Potter to není ani náhodou, ale nám to vadit nebude!

kniha norman a duchoveKniha od Elizabeth Cody Kimmelové vznikla podle scénáře Chrise Butlera k celovečernímu animovanému filmu ´Norman a duchové´. Zapracovali na něm známí tvůrci Koralíny, Mrtv...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...