O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

Tisk

Mise Afghanistan perexŽili, byli…Lékaři bez hranic. Jeden z nich, český chirurg Tomáš Šebek, se vydal do země lovců draků, aby pomohl kolegům v jedné velké nemocnici v Kundúzu. Cestou potká i krásnou Šeherezádu, Srdečníka, Jaterníka a Kebuláka, se kterými zažije mnoho neuvěřitelných dobrodružství. Mise Afghánistán však není žádná procházka rajskou zahradou, natož pohádka. Jedná se o krutou realitu.

 

 


Knižní vydání autentických záznamů Tomáše Šebka ze dvou misí do severního Afghánistánu zahrnuje záznamy z jeho dvou pobytů v kundúzské nemocnici v letech 2013 a 2015. Pokaždé tam strávil šest hektických týdnů, domovem se mu stal operační sál, denním chlebem mu byly útroby plné krve i dalších sekretů a neustálé zachraňování životů těžce zraněných dospělých, ba dokonce dětí, někdy připomínalo boj s devítihlavou saní, které za každou uťatou hlavu narostou hned dvě další. K tomu si připočtěte zoufalý nedostatek kvalitního lékařského vybavení, neustálý stres, absenci pořádného spánku a máte zde příběh plný napětí, který vás nenechá vydechnout.

Patříte-li k senzitivnějším osobám, které při vyprávění o dentálním ošetření začne bolet zub, nebo si při četbě o trepanaci lebky a štípání kostí tento proces živě představujete, dokonce jej přímo fyzicky cítíte, budete trpět s každou načatou stránkou…a přesto budete muset pokračovat dál, abyste se dozvěděli, zda se dá přežít průstřel srdce, ztráta půlky žaludku či jater a jestli Kebulák odkráčí z nemocnice po svých. V momentech, kdy bude napětí ve vaší hlavě dosahovat vrcholu, dostaví se možná náhlé uvolnění v podobě pláče nebo hysterického smíchu podobně, jako se to děje přímým účastníkům popisovaných událostí. Takovou moc má syrové a místy až cynické autorovo vyprávění, ze kterého ale zároveň čiší lidskost a pokora.

Pohlcena operačními výjevy a neustále se opakujícími pojmy jako játra, střeva, ledviny, slezina, mozek, žaludek a mnoho dalších orgánů jsem dospěla do stádia, kdy u jednoho odstavce konečně popisujícího pokus doktora Šebka o kousek normálního života, v němž přibližuje polední menu, sestávající z vařené slaniny se zeleninou v hovězím vývaru, četla jsem v první chvíli „vařená slinivka se slezinou“ a říkala jsem si: „Bože, to už je opravdu morbidní“…a až další řádky mě probraly a uklidnily.

Srdečník, Jaterník, Kebulák jsou ve skutečnosti pacienty pojmenovanými podle poranění, se kterými byli do nemocnice dopraveni a dali doktorům nejvíce zabrat. Většinou se zázračně uzdravili, mnoho ale bylo i těch, kteří, bohužel, takové štěstí neměli. Všemožných případů s nejrůznějšími konci byly desítky až stovky. Zásluhou organizace Lékaři bez hranic a jejích jednotlivých členů se daří zachránit mnoho životů v zemích, které jsou postiženy přírodními katastrofami či válečnými konflikty. Všichni, kteří se misí účastní, si zaslouží obdiv a uznání, doktora Tomáše Šebka nevyjímaje.

Mise Afghanistan1

Mise Afghánistán/ Český chirurg v zemi lovců draků
Tomáš Šebek
Nakladatel: Paseka
Popis: kniha, brožovaná, 312 stran, 13 × 20 cm, česky
Rozměry: 13 × 20 cm
Rok vydání: 2015 (1. vydání)
Hodnocení: 95 %

www.paseka.cz
www.paseka.cz/sebek-tomas-mise-afghanistan-cesky-chirurg-v-zemi-lovcu-draku/produkt-4302/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

České krimi překvápko: Stvůra

stvura 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr detektivní příběh stvůra od nové české autorky Kristýny Trpkové. Zaujal mě přebal knihy, ale její obsah mě naprosto pohltil a udivil – samozřejmě pouze v dobrém slova smyslu. Ráda bych na čtení navnadila i vás!<...


Literatura

Vánoce se blíží a s nimi přicházejí vánoční příběhy

krtek a vanoce albatrosJe sice teprve říjen, ale podle obchodníků už se blíží čas vánoční a je třeba vytáhnout vánoční sortiment. V některých supermarketech se už objevily adventní čokoládové kalendáře, vedle nich se kupí čokoládové figurky a vrství ván...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...