Zlatý poklad – pohádková kniha za všechny prachy!

Zlatý poklad – pohádková kniha za všechny prachy!

Tisk

zlaty poklad perex1Příběhy plné čertů s veselýma očima, vodníků, čarodějů, králů, princezen, hloupých Honzů a zvířátek, jejichž pohádkový svět se prolíná se světem nás, obyčejných smrtelníků, napsali známí ekonomové Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová. Bohatě ilustrovanými pohádkami se snaží dětem vysvětlit, jak si počínat v království financí. A nutno podotknout, že se jim to daří náramně!

Pojďme trochu přehánět…
Taková knížka na našem trhu chyběla!
Zlatý poklad do každé školní lavice!
Naše děti se pást nebudou!
Nejlepší dárek pod stromeček!
Šichtařová s Pikorou na Hrad!

A teď k věci…
Kniha Zlatý poklad obsahuje 35 příběhů, z nichž každý je věnován nějakému z těch nejzákladnějších pojmů finanční gramotnosti. Co pohádka, to skvost. Zdá se vám, že pro děti jsou tyto věci příliš složité? Možná, ale záleží na tom, jak se problém podá. Autoři se s tímto úkolem vypořádali, podle mého názoru, bravurně a výsledkem jsou křišťálově průzračné informace. No uznejte sami, když to nakonec pochopí i hloupý Honza, tak proč by to nezvládly vaše šikovné děti! Na všechny otázky, které na ně čekají na konci každé kapitoly, jistě hravě odpoví.

Právě fakt, že každou pohádku uzavírá blok otázek k příslušnému tématu, evokuje učebnici a přímo vybízí k tomu, aby se Zlatý poklad stal součástí výuky některého předmětu. Tím spíš, že by pomáhal vychovat z našich děti finančně gramotné občany se společenskou odpovědností. Takové, kteří nebudou zbytečně riskovat se svým majetkem, nenaletí kdejakému líbezně se usmívajícímu podvodníkovi a dvakrát se rozmyslí, než někam investují svůj čas a peníze.

Ačkoliv se v textu objevují odborné pojmy, jsou do něj zapuštěny takovým způsobem, že čtenář ani nepostřehne, že je vzděláván. Pohádky jsou totiž nesmírně vtipné, jednotlivé postavy mají přesně vykreslené charaktery, ilustrace Mirka Vostrého jsou výstižné, pestré a veselé, písmo je právě takového formátu, aby se dobře četlo. I velikost knihy je tak akorát. A pokud by si děti s nějakou neznámou kouzelnou formulí nevěděly rady, mohou použít slovní hříčku. Věděli byste například, co je to RPSN? No přeci Ráno Prdět Strašnou Nudou! Neboli…Roční Procentuální Sazba Nákladů. Tak, a teď už to nikdy nezapomenete. :)

Nejde jen o peníze…
Kromě výkladu pojmů finanční gramotnosti jsou zdůrazněny i nejrůznější zlozvyky a vlastnosti, které mohou přispět k maximalizaci nastoleného problému – hazard, alkoholismus, lehkomyslnost, naivita, bojácnost a další. A samozřejmě všechny pohádky, i ty ekonomické, dospějí ke šťastnému konci, když se hlavní hrdinové polepší. Dokonce i nějaká ta královská svatba s hostinou se nachystá.

Škola hrou…a nejen pro děti
Manželé Pikorovo-Šichtařovi se při psaní knihy jistě dobře bavili. Mě nejvíce rozesmála kapitola Tři prasátka, aneb pohádka o investování. Hned na začátku se vepříci těší, jak budou hrát fotbal v blátě a pořádně se zaprasí. Když jsem se dočetla, že jedno z prasátek si za své peníze bude pořádně užívat, půjde na diskotéku a pak udělá prasečí hody, málem jsem poprskala stránku. O kousek dál zase druhý čuník plánuje, že se bude mít jako prase v žitě. A znáte proslulé rozhovory s Jaromírem Jágrem, v nichž téměř každou větu začíná výrokem „No tak určitě…“? V tom případě si smlsnete na kapitole O Alfonsově druhé šanci, aneb Pohádka o spotřebitelském úvěru.

Vzpomenete si na televizní Ladovu Nezbednou pohádku, kde princezna Máňa vysvobozuje z pekla Honzu? Chodila si pro rady ke kouzelné babičce, kterou hrála nezapomenutelná Marie Rosůlková a zpívala: „Moudrá kniha povídá, že co peklo schvátí, to už na povrch zemský nikdy nenavrátí…“ Tak přesně tato slova se mi vybavovala v průběhu čtení Zlatého pokladu. Z království financí je do pekla jen krok, ale díky tomu, že se děti postupně naučí ta správná kouzla a lépe porozumí pojmům finanční gramotnosti, nemusíme se bát, že se jednou upíší čertu a ten si je pak odnese.

Bude i audioverze?
Velmi se za to přimlouvám…Zlatému pokladu by mluvené slovo moc slušelo! Hlavně vybrat správné interprety, ty nejlepší. :)

zlaty poklad

Zlatý poklad
Autoři: Ing. Vladimír Pikora a Ing. Markéta Šichtařová
Nakladatelství: NF Distribuce s.r.o.
První vydání, Praha 2015
Počet stran: 295
Ilustrace: Mirek Vostrý
Hodnocení: 100 %

www.nextfinance.cz
www.nextfinance.cz/knihy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nahlédněte do života Jana Krause

jan kraus 200Nakladatelství BizBooks ve společnosti Albatros Media vydalo příběh Jana Krause s názvem Můj soukromý buzynes. Jedná se o první knížku, kterou o sobě napsal sám Jan Kraus, známý herec a moderátor.

...

Literatura

Další zdar pro čtenáře young adult? Dům fúrií od Madeleine Rouxové

dum furii 200V listopadu vyšel první díl nové série u nás oblíbené americké autorky Madeleine Rouxové, s tajuplným názvem Dům fúrií. Dokáže lapit mladé čtenáře do svých temných sítí a ponuré atmosféry, jako tomu by...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

clint IIIClint Eastwood patří k největším hollywoodským legendám a ikonám. Nejdříve si vybudoval jméno jako úspěšný herec, byť s trochu omezeným rejstříkem, posléze také jako výtečný a dvěma Oscary (western Nesmiřitelní, d...