Co si můžeme udělat doma sami?

Co si můžeme udělat doma sami?

Tisk

Delame si to sami 200Podle Aleny Thomas, která na toto téma vydala již druhou knihu, rozhodně ledacos. Jak vysvětluje v úvodu své knihy, vše začalo, když ji oslovila redaktorka Nakladatelství JOTA Pavla Nejedlá, aby vydala recepty ze svého blogu. Protože první díl byl velmi kladně čtenáři přijat, dostala možnost udělat druhou knihu „bez kompromisů“.

Zatímco v první knize se soustředila na výrobu domácí kosmetiky, drogerie a léčivých přípravků, v druhém díle se zaměřila také na jídlo a pití. Nikdo asi nepochybuje, že výhodou domácí výroby je možnost vlastní volby použitých přísad podle svých představ, potřeb, požadavků a preferencí. Můžeme se vyhnout nežádoucím aditivům i zbytečným obalům. Můžeme ušetřit přírodu i svou vlastní peněženku. A právě tento svobodný přístup láká stále více lidí. Je zábavné a jaksi uklidňující vyrobit si například domácí hořčici, řecký jogurt, mascarpone, voňavý deodorant z yzopu, pudr s lístky růží či kypřicí prášek do pečiva. Vlastně celá tato knížka je jedna velká podívaná a pokochaná. Knihu kromě textů autorky neodmyslitelně spoluvytváří inspirující a duši těšící fotografie Lukáše Koňaříka.


Autoři knihu rozdělili do čtyř ročních období. Na začátku každého ze čtyř oddílů autorka vysvětluje okolnosti, za jakých okolností vznikl, s jakými úskalími se s Lukášem Koňaříkem se utkali, kde fotili. Následuje vždy souhrn receptů, týkajících se domácnosti (například na jaře polštářkový sprej pro lepší spaní, v létě ekologický prací prášek na barevné prádlo, na podzim kozlíkové kapky a v zimě náplň do bublifuku), jídla a pití (například na jaře šampaňské z květů černého bezu, v létě mangový sorbet, na podzim povidla a v zimě domácí karamel), kosmetiky (například na jaře detoxikační maska z fialek, v létě mléko před a po opalování, na podzim zubní pasta s xylitem a v zimě výživná maska na nehty) a zdraví (například na jaře kostivalová mast, v létě majoránková mast, na podzim šípkový sirup a v zimě kúra z ostropestřce pro těžká sobotní rána). U všech receptů je tradičně uveden výčet přísad, postup a potřebná doporučení či varování. A samozřejmě nechybí povzbuzování, abychom se nenechali při prvním neúspěchu odradit. Vše je popsáno srozumitelně a všechny recepty, které jsem zkusila (zatím pouze ty letní), opravdu fungují. Na závěr knihy je zařazeno poděkování a je zde představen tým, který onen výtvor spáchal. Tohle neformální představení hlavních postav považuji za velmi kultivované a šťastné rozhodnutí.

Delame si to sami


Myslím si, že tahle knížka udělá radost všem, kteří mají chuť, čas a odvahu přispět svojí troškou do mlýna (vlastně do své domácnosti). Je z ní cítit obrovská radost autorů, jejich pohoda a zapálení. Z celé knížky je cítit člověčinu. Zapomenete na své strázně a nezdary a čerpáte chybějící dobrou náladu a optimismus. Zkrátka: pokud se rozhodnete ji někomu darovat, půjdete si rovnou koupit druhou, protože se bez téhle inspirace nebudete chtít obejít.


Název: Děláme si to doma sami 2
Autor:  Alena Thomas
Žánr: hobby
Nakladatelství: JOTA, s. r. o.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 213
Zdroj foto: JOTA, s. r. o.

Hodnocení: 100 %
www.jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Pobořilová: „Zaskáčete si v těsné blízkosti interpretů v jedoucím trolejbuse! To přece chcete někdy vyprávět svým dětem!“

Poborilova 200Ve středu 15. dubna proběhne 6. ročník netradičního hudebního festivalu Busfest, který se odehrává na palubě jedoucích zlínských trolejbusů. Centrum veškerého dění bude klasicky situováno na točně u Sportovní haly, kde odpoledne vypukne boha...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vazba mezi matkou a dítětem pomáhá zabránit deprivaci a následkům v podobě zpackaného života

vazba (2)

Je jen dobře, že nakladatelství Portál znovu vydalo známou knihu Vazba od amerického psychiatra a psychoanalytika Johna Bowlbyho. Takových knih není nikdy dost. Autor zaujal svou převratnou trilogií Vazba, Odloučení...


Literatura

Seznamte se s Public relations

public relations 200V nakladatelství Grada před pár dny vyšla publikace nejen pro profesionály a pracovníky z oboru s názvem Public relations. Denisa Hejlová na necelých 300 stran vytvořila cennou publikaci - pojďte se na ni s námi podívat.

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...