Zábava nejen na prázdninové cesty

Zábava nejen na prázdninové cesty

Tisk

kouzelne cteni 200O edici Kouzelné čtení společnosti Albi jsme vás na Kultuře21.cz už informovali a nyní bychom vám rádi představili dvě knihy a hru, které zabaví vaše ratolesti nejen na cestách. Konkrétně se jedná o mluvící knihy Česká republika a Svět zvířat a interaktivní Hru do auta.

K práci s těmito produkty je potřeba elektronická tužka, která díky speciální technologii slouží jako čtečka a vypravěč, protože knihy nebo hrací plochy jsou pokryty speciálními kódy. Někdy je nutné si elektronickou tužku aktualizovat nebo do ní nainstalovat potřebné soubory, ale vše je přehledně vysvětleno v manuálech, tudíž by neměl nastat žádný problém bránící zábavě.

Česká republika

Česká republika je název interaktivní mluvící knihy určené především pro milovníky zeměpisu a také historie. Může však děti také nalákat na různé výlety nebo je právě zabavit na cestách. Kniha obsahuje dohromady osm dvojstran, kde je hlavním motivem obrys české republiky. Témata jsou pak: základní informace, pohoří, vodstvo, průmysl a zemědělství, kraje, významní Češi, pohoří slepá mapa a vodstvo slepá mapa. Obzvlášť na slepých mapách si mozkové závity zaručeně potrápí nejen děti.  

Schéma interaktivních prvků zůstává shodné s ostatními mluvícími knihami – tužka předčítá názvy měst, různé zajímavosti o nich a dále se zde nacházejí kvízy ve třech úrovních obtížnosti. Na odpověď máte tři pokusy, bohužel se však při neúspěchu nedozvíte správnou odpověď. Ale na druhou stranu vás to motivuje si zajímavosti pozorněji poslechnout ještě jednou. Lehké kvízy se týkají hledání daných prvků (například Járy Cimrmana nebo Bohumila Hrabala na stránce Významní Češi), ty těžší jsou postaveny právě na zajímavostech. Víte například, kde je muzeum věnované Casanovovi? Nebo které město má půdorys ve tvaru čtverce?

Tato kniha je taková vlastivěda v kostce a je opravdu dobře udělaná. Dozvíte se díky ní o republice to, co by měl vědět každý a k tomu spousty zajímavostí navíc, a to za to stojí!

kouzelne cteni ceska republika

Název: Česká republika
Namluvil: Vojtěch Hájek
Doporučený věk: 6—99 let
Výrobce a vydavatel: Albi Česká republika
Rok vydání: 2015
Počet stran: 16
Hodnocení: 90 %

Hra do auta

Hra do auta v pevné papírové krabici skrývá tři kartony ve tvaru volantu v pevném textilním sáčku a i volanty jsou vyrobeny z pevného papíru. Takové balení se jeví jako velmi praktické. Na tachometru je plastová šipka sloužící k počítání bodů, která je také bytelná a dohromady jde o pěknou záležitost.

Hra do auta je určena pro jednoho až tři hráče, tedy pro cestující na zadním sedadle. Hra se ovládá opět elektronickou tužkou a to velmi jednoduše. Každý volant má dvě strany – tu hlavní s tachometrem určený pro hraní kvízu a druhou s 12 dopravními značkami. Ty se buď vztahují k hlavnímu kvízu, nebo je možné věnovat se jim samostatně.

Cílem hry je získat 120 bodů - k získání 10 bodů je zapotřebí odpovědět na otázku, na výběr jsou pak dvě obtížnosti. K ovládání kvízu stačí přiložit elektronickou tužku na symbol otazníku, odpovědět a nechat si zkontrolovat správnost pomocí ikony s vykřičníkem. Otázky se týkají jak dopravy, tak obecného přehledu. Mohou tak hráče vybídnout například k vyjmenování dnů v týdnu nebo se ptají, co je to zipování, z čeho se vyrábí benzín a podobně. Úkolem hráče je buď říct správnou odpověď, nebo ji vybrat ze dvou možností.

Kdo si rád zpívá, pobaví se u osmi veselých písniček, které si může pustit. Mají jednoduchý rytmus, často mají jednoduchý refrén a navíc nenásilně plní také vzdělávací funkci („Hej hej hej, chvilku trvá, než auto zastaví, hej hej hej, tak pozor dej, vždyť je to o zdraví.“)

Tuto interaktivní hru ocení určitě mnoho rodičů, kteří už nevědí, jak děti v rámci cestování zabavit a třeba se sami dozvědí něco nového.

kouzelne cteni hra do auta

Název: Hra do auta
Namluvil: Vojtěch Hájek
Doporučený věk: 4—10 let
Výrobce a vydavatel: Albi Česká republika
Rok vydání: 2015
Hodnocení: 80 %

Svět zvířat

Díky stránkám z této knihy procestujete celý svět a potkáte na něm mnoho zajímavých zvířat. Jednotlivé oblasti jsou: les, mokřady, hory, savana, prales, moře a Arktida. Na každé dvojstraně se nachází kolem dvaceti zvířat a můžete se dozvědět i názvy některých rostlin.

Každá strana nabízí tři dohromady šest ikonek – přečtení jména zvířete (samozřejmě rodového i druhového), zajímavosti o daném zvířeti, jeho charakteristický zvuk a s tím spojené tři kvízy. Nejen s poznáváním zvuků si jistě užijete spousty legrace. Víte například z hlavy, jak vypadá scink hrabavý, bodlok žlutý nebo kaciba bílá?

Největší předností Světa zvířat jsou rozhodně ilustrace, které jsou hodně věrné. Zvířata jsou nakreslena s ohledem na detaily a zachycena opravdu reálně. Jsou ve svém přirozeném prostředí a tak v mokřadech najdeme ledňáčka říčního s rybou v zobáku a v savaně pak hyenu dělící se o kořist se supy. Celkový dojem z knihy jen umocňuje příjemný a vlídný hlas Otakara Brouska mladšího.

Věřím, že díky této knize budou děti chtít častěji chodit do ZOO, zlepší si obecný přehled a také si budou v přírodě více všímat, co se děje kolem nich.

kouzelne cteni svet zvirat

Název: Svět zvířat
Namluvil: Otakar Brousek ml.
Doporučený věk: 5—99 let
Výrobce a vydavatel: Albi Česká republika
Rok vydání: 2014
Počet stran: 14
Hodnocení: 95 %

Více informací: www.kouzelnecteni.cz
Zdroj foto: www.albi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kamenný déšť: vlajková loď nové severské krimi série

kamenny dest200Máte rádi sociopaty, hrdiny na dně, osoby, které se zcela vymykají tomu, čemu říkáme běžný život a paradoxně tím působí lidštěji, než jejich bezproblémoví kolegové? Pak je novinka moravského nakladatelství Moba Kamenný déšť...


Literatura

Těšíme se na Vánoce

200liteÚtlý sešit, jehož autor zůstal utajen, pokud jím není autor fotek Jiří Vyskočil, je určen dětem od 6 let, které se nemohou dočkat Vánoc, a jejich rodičům. Společně si mohou ukrátit čekání na Vánoce kreativní přípravou vánočních ozdob a prožít tak pohr...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

V Karlových Varech zvítězil Křižáček
krizacek perVáclav Kadrnka na sebe upozornil již svým minimalisticky, staticky, s pozorovatelskou netečností pojednaným dramatem 80 dopisů. V historickém snímku KŘIŽÁČEK, který navzdory očekáváním zvítězil na karlovarském filmovém festivalu 2017, tento...