Pojďte se bát s Hellboyem, už po desáté!

Pojďte se bát s Hellboyem, už po desáté!

Tisk

hellboy perexJubilejní, desátý díl komiksu o Hellboyi od Dark Horse Comics, u nás pod hlavičkou vydavatelství Comics Centrum, láká na cenami ověnčené dílko Paskřivec, ale další příběhy taktéž chytnou a nepustí. Novinka obsahuje rovnou čtyři příběhy ze života tohoto nezapomenutelného hodného démona. Co vše tedy nabízí?


Začneme s člověkem, který má na svědomí postavu Hellboye, je jím americký komiksový kreslíř a scénárista Mike Mignola (* 1960). Proslavil se svými autorskými sériemi právě o Hellboyovi a Ú.P.V.O. Tato kniha zaujala svou rozličností, protože scénáře napsal vždy Mignola, ale kreslíři se střídali. Jen pro pořádek uvádím seznam povídek a jejich autorů: Paskřivec - Mike Mignola, Richard Corben, Ti, kteří se vydávají na lodích na moře - Mike Mignola, Joshua Dysart, Jason Shawn Alexander, V kapli Molochově - Mike Mignola – scénář i kresba, Mateřské znaménko - Mike Mignola, Duncan Fegredo.

hellboy2

V knize narazíme na čtyři povídky, kde každá je uvozena netradičními informacemi od samotného Mignoly – jak ho napadla zápletka, odkud čerpal atd. Na konci nalezneme Náčrtník s poznámkami jednotlivých kreslířů a konečně také i pečlivý doslov o M. W. Wellmanovi, z jehož mýtů Mignola často čerpá inspiraci. Hellboy se s tím nepere, v tomhle dílu narazíme na čarodějnice i síly pekelné, na záludné piráty – zkrátka najde se tu pro každého něco. Rozmanitost příběhů a hlavně kreslířů posunula hodnocení směrem nahoru. Je příjemné vidět, jaké vize má který autor – i když faktem zůstává, že Mignola je prostě pan autor a jakožto tvůrce celé série je jeho vize někde jinde. Osobně nedám dopustit ani na Corbena, ale mile mě překvapili i ostatní autoři, jež svými nápady a svou unikátní prací vdechli Hellboyovi punc jedinečnosti.

hellboy3

Titulní a nejdelší povídka Paskřivec vyšla původně v roce 2008 a o rok později získala Cenu Willia Eisnera za nejlepší krátkou sérii. Líbí se mi, jak autoři vytěžili ze zdánlivě všedních věcí maximum a jak nádherně zvládl Corben vykreslit přírodu a prostředí Apalačských hor. Zobrazení Paskřivce předčilo mé očekávání a k zahození nebyl třeba ani návod na to, jak si vyrobit ježibabí chuchvalec. Jediné, co mě poněkud iritovalo, je pro mě nadbytečné užití obecné češtiny – to jako kovaný Moravák opravdu nemusím.

Ti, kteří se vydávají na lodích na moře mě překvapilo jiným stylem, naprosto jinou atmosférou i spádem děje. Chválím i práci s kolorováním, kdy užitý mix barev vyvolává zvláštní mozaiku pocitů. Osudy slavného piráta Černovouse, či spíše jeho konec, jsou příjemným okořeněním.

Krátký příběh V kapli Molochově má na svědomí scénář i kresbu člověk nejpovolanější, samotný Mignola. Takže si můžete vychutnat kresbu, která je pro Hellboye tak typická a naprvní pohled rozpoznatelná. Temné prostředí a sevřená atmosféra jednoho opuštěného místa v Portugalsku bylo vytěženo na kost.

Závěrečná jednohubka Mateřské znaménko vyzařovala jak vtip, tak i pochyby a úžasně si vyhrála s koloběhem jednoho dne na anglickém venkově – mlhavé ráno, poledne zalité sluncem i smrákající se večer příjemně korespondovaly s příběhem.

hellboy10

Hellboy má repetitivně rámec příběhů – protagonista se naskytne někde, kde se vyskytují nekalé živly, kde místo tíží zlé síly, a rozhodne se to napravit. Ale to není důvod, proč se tak rádi noříme do příběhů z jeho života. Je to ta dualita a paradox, jež nám přináší a jež je nám tak blízká – démon, který má být zkázou světa, jej od pekelných příšer zachraňuje. Hellboy baví svým vytříbeným vtipem, hlavně ale nabízí jedinečné lokace a ještě výjimečnější antagonisty. A mnohem víc. O tom už se ale budete muset přesvědčit sami!

Hellboy 10 – Paskřivec a další příběhy

Autor scénáře: Mike Mignola, Joshua Dysart
Kresba: Richard Corben, Jason Shawn Alexander, Duncan Fegredo
Obálka: Mike Mignola
Překlad: Jan Kantůrek
Žánr: komiks, 10. díl série Hellboy
Nakladatelství: Comics Centrum
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 160

Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lubomír Müller: Obrázky času

Obrazky casu 200Ti, kdož se s tvorbou Lubomíra Müllera již setkali, otevírají jeho novou knížku (Obrázky času, JaS nakladatelství, 2022) se zvědavostí, co pokládá nyní, ve zralém věku, za důležité, a vězte, nejsou zklamáni. Už jej nezajímají citové zmatk...


Literatura

Angela Hartfield: Dotek lásky

dotek lasky perexMalá knížečka a výkladové karty. Co bych z této sady nejvíce vyzdvihla? Určitě obrázky. Úžasné ilustrace Josephine Wall jsou něčím, co vám utkví v paměti. Dokonce bych řekla, že její obrázky jsou velm...

Divadlo

Na Plovárnu jedině v lázních!

plovarna 200V rámci multižánrového festivalu LUHOvaný Vincent čeká jeho návštěvníky také divadlo. A ne ledajaké. Půjde o žonglérsko-akrobatické představení Plovárna souboru Bratři v tricku. Kde jinde strávit nedělní odpoledne rozmarného léta než v Jurkov...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...