Chalupáři: skutečný příběh Evžena Humla a jeho přátel

Chalupáři: skutečný příběh Evžena Humla a jeho přátel

Tisk

chalupari perex1Orchestrion v chalupě, rádiovka na hlavě. Nerudný penzista Evžen Huml v podání Jiřího Sováka, který si plánuje klidné stáří na venkově, a jeho podnájemník Bohouš Císař skvěle zahraný Josefem Kemrem jsou stěžejními postavami legendárního seriálu Chalupáři. Chcete se o nich dozvědět víc? A nejen o nich?

 

 


Nakladatelství Dobrovský rozšířilo řadu knih v edici Omega, které se věnují příběhům natáčení oblíbených seriálů a osudům jejich hrdinů. Po Ženě za pultem a Třiceti případech majora Zemana se pustili Miroslav Graclík a Václav Nekvapil do zpracování textu a obrazového materiálu o vzniku Chalupářů. Přijměte tedy jejich pozvání a prostřednictvím stránek navštivte filmovou Višňovou a její obyvatele.

Nudit se rozhodně nebudete. Atraktivní je už samo herecké složení: Sovák, Kemr, Bohdalová, Menšík, Vránová, Maciuchová, Schmitzer, Vinklář, Prachař, Větrovec, Hlaváčová, Hlinomaz a celá plejáda dalších skvělých českých herců a hereček. Každému ze zúčastněných je věnována jedna kapitola obsahující základní životopisné údaje, představující jejich úlohu v seriálu i hlavní role, které ztvárnili během profesní kariéry. To vše je doplněno autentickým vyprávěním některých z nich nebo lidí, kteří je znali osobně – příbuzných, přátel. Zařazeny jsou i úryvky z více či méně seriózních médií, kam se kdysi protagonisté vyjádřili a které dokreslují charakteristiku oné osobnosti. Zdali je taková informace relevantní, to už musí posoudit sám čtenář.

Za nejpodnětnější z celé knihy považuji rozhovor s režisérem Františkem Filipem, který zabírá několik stran a obsahuje vzpomínky nejen na práci s herci, ale i na dobu vzniku seriálu, na tehdejší společenské klima. Dále se více rozvyprávěly například herečky Gabriela Vránová (hrála Aničku Čihákovou), Luba Skořepová (cikánka Aranka) či Mahulena Bočanová (malá Miluška, dcera předsedy Mráčka), které zavzpomínaly na báječnou atmosféru při natáčení a na kolegy, kteří již odešli do hereckého nebe.

Chalupari 3režisér František Filip drží palce, aby se knížka prodávala

Svůj prostor dostali i občané obce, ve které se na pár týdnů celý filmový štáb usadil. Třešňová byla ve filmu přejmenována na Višňovou a někteří z tamních obyvatel si v seriálu dokonce zahráli v komparzu. Obec dodnes žije z popularity Chalupářů, i když to prý někdy není moc příjemné.

Nesporným kladem knihy jsou fotografie. Nejen ty, které dokumentují natáčení a přibližují notoricky známé seriálové scény, ale i ty nové, které pořídil Václav Nekvapil. Můžeme tak třeba porovnat, jak vypadala chalupa Evžena Humla tenkrát a nyní a jak se změnil vzhled ulic a dalších míst, kde se filmovalo.

Musím opravdu ocenit úsilí autorů, kteří dávali dohromady jednotlivé informace. Navíc každý časový úsek, od zrodu nápadu natočit seriál, vymyslet jeho název, až k samotnému natáčení, doprovodili fakty ilustrujícími onu dobu. Čtenář tedy dostává šanci lépe se naladit na léta, kdy existovaly festivaly politické písně, začala vysílat barevná televize a svou činnost zahájil první úsek pražského metra.

Chalupari 2Lesní romantický piknik Jiřiny Bohdalové a Ilji Prachaře probíhal přesně
podle rad pana režiséra (foto:kniha/ autor:Ivan Minář)

Autoři nezapomněli ani na spisovatele a scénáristy Františka Vlčka a Václava Pavla Borovičku, na textaře Zdeňka Borovce, hudebního skladatele Luboše Fišera a samozřejmě ani na Waldemara Matušku, interpreta proslulé písně provázející titulky. Popsány jsou i peripetie s jejím odstraněním, když zpěvák zůstal v zahraničí.

O to více zamrzí gramatické chyby, které jsou v textu sem tam zapomenuty. Bohužel se jedná i o dost zásadní hrubky, které kazí celkový dojem. Ale „když máš v chalupě orchestrion, nevadí, že do ní fičí“, takže si nenechte znechutit pohodové a vpravdě letní čtení. Hrubka sem, hrubka tam…

A až příště seriál Chalupáři poběží v barevné plazmové  televizi, hravě se přenesete o několik desetiletí zpět a jistě si užijete jeho sledování mnohem více.

Miroslav Graclík a Václav Nekvapil jsou zkušenými novináři a spisovateli. Na svém kontě mají knižní biografie o Petru Novákovi, Ivetě Bartošové, Marii Rottrové, Marice Gombitové nebo Jiřině Švorcové, která patřila mezi nejprodávanější memoárové knížky roku 2010. Odborná porota Klubu autorů literatury faktu ocenila knihu Jiřina Švorcová osobně jako významné literární dílo Mezinárodní literární cenou Egona Erwina Kische pro rok 2010.

chalupari obalka

Legendární seriál CHALUPÁŘI
příběh natáčení a osudy jeho hrdinů

Autoři: Miroslav Graclík/ Václav Nekvapil
Vydal: DOBROVSKÝ s.e.o. v edici Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 370
Hodnocení: 90%

Zdroj foto a obálka: knihyomega.cz
 

www.knihydobrovsky.cz
www.knihyomega.cz 

www.knihyomega.cz/eshop-legendarni-serial-chalupari-pribeh-nataceni-a-osudy-jeho-hrdinu.html

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K práci ve studiu jsem přistupovala s pokorou, nadšením a zodpovědností, říká Markéta Z.

marketa perex 200I když má za sebou několik muzikálů, roli Vandy v televizním seriálu Ulice nebo zpívání s kapelou Boom! Band, obrovský prostor dostala zpívající herečka Markéta Z. právě na albu Bosa, které pro ni v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Postapo z válkou zničeného Ruska

Stanoviště 200Autor kultovního Metra Dmitry Glukhovsky přichází s další knihou Na stráži. Jedná se o první díl série Stanoviště, která v mnohém připomíná i jeho předchozí tvorbu.

...

Literatura

Užijte si víkend v Hampshire

Vikend-s-panem-Darcym 200Nakladatelství Sofa Book přineslo četbu pro všechny milovníky Jane Austenové v podobě knihy Víkend s panem Darcym. Udělejte si pohodlí a začtěte se do tohoto romantického příběhu.

 ...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Věrná, statečná, ryzí. Příběh o dívce, která se stala legendou

Mulan perexMulan (Yifei Liu) je divoká a nezkrotná dívka. Aby přinesla čest své rodině, měla by se vdát a být tichá a poslušná, ale tyto podmínky splnit nedokáže. Když císař (Jet Li) vydá nařízení, že každá rodina musí poslat jednoho muže, který vstoupí do a...