Krása a kouzlo plné kontrastů, to je New York!

Krása a kouzlo plné kontrastů, to je New York!

Tisk

NewYork perexNakladatelství Baobab spolu s Nadačním fondem Miroslava Šaška vydalo další z řady pověstných publikací Miroslava Šaška. Po jeho knížkách To je Paříž, To je Londýn, To je Řím, To je Austrálie a To je M. Šašek se dočkal i ohromující New York. 


Čtenář tak má jedinečnou možnost podívat se očima Miroslava Šaška na americkou metropoli. New York je největší město na severní polokouli a je plný těch největších věcí. Svoji historii zahajuje originálně: v roce 1626 prý koupil Holanďan Peter Minuit od indiánů ostrov Manhattan za zboží v hodnotě 24 dolarů. Byl to nejvýhodnější obchod v dějinách Ameriky (dnes by prý musel přidat 8 miliard dolarů).

Autor kreslí tohle jedinečné město, zaplňuje je svými postřehy, z nichž mnohé již dnes tak úplně již neplatí (kniha poprvé vyšla v roce 1960), vtipně glosuje život v New Yorku a vtahuje nás rovnýma nohama do středu dění: „Přijedu na nějaké místo, jako třeba do New Yorku, kdejsem v životě nebyl. Začnu tím, že se chodím dívat na věci, o kterých jsem slyšel nebo o kterých jsem četl – památníky, orientační bod, konkrétní zajímavá místa. Jedna věc mě vede druhé, dokud knížka není dokončená.“ A tak můžeme vidět řadu ilustrací tohoto města včetně vtipných detailů, znázorňujících kontrasty i podobnosti, například největší a jeden z nejmenších obchodů na světě, mrakodrapy ve srovnání s radnicí (City Hall), obchody, ve kterých lze mluvit kteroukoliv řečí – německy, španělsky, jidiš, česky a slovensky, maďarsky, italsky, rusky, čínsky a dokonce i anglicky! Dozvíme se, co rádi dělají Newyorčani a že skoro všechno se dá koupit v automatech. Podíváme se do newyorských městských čtvrtí, slavných ulic a náměstí a uvidíme je očima úžasného Miroslava Šaška.

Miroslav Šašek se narodil v roce 1916 v Praze a zemřel v roce 1980 ve Wettingenu u Zürichu. Vystudoval ČVUT v Praze, školu architektury a školu kreslení a malování u profesora Oldřicha Blažíčka a École des Beaux Arts v Paříži. Od roku 1947 žil v zahraničí, pracoval v redakci rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Ilustroval řadu knih, zejména pro děti, vystavoval své obrazy v řadě zemí. Nejznámější z jeho prací je 18 autorských ilustrovaných průvodců po městech a státech světa, které vycházely v letech 1959–1974 a přinesly mu uznání a řadu ocenění.

Knížka se mi opravdu moc líbí. Je graficky velmi dobře řešená a je velmi vhodná pro inteligentní děti i pro jejich rodiče, které baví cestování a povídání o životě lidí odjinud. A v knihovničce bude spolu s ostatními průvodci Miroslava Šaška lákat k opětovnému prohlížení a čtení nejen svého majitele, ale všechny kamarády, kterým je právě dlouhá chvíle. Jsem ráda, že nakladatelství Baobab tuhle sérii vydává a že drží svoji vysoce nastavenoulaťku.

to je new york obalka 3

Název: To je New York/This is New York
Autor: Miroslav Šašek
Přeložil: Jiří Dvořák
Žánr: dětská literatura
Nakladatelství: Baobab
Rok vydání: 2014
Počet stran: 61
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Nakladatelství Baobab

www.baobab-books.net/je-new-york

( 10 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mirjam Landa: Měla bych přitvrdit

Mirjam perex„Jsem ráda, že už je po svátcích a můžeme zas všechno dělat normálně,“ směje se režisérka, autorka a producentka Mirjam Landa. I když tedy zrovna její začátek roku moc „normální“ není, protože úspěšná divadelnice a matka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kurt Cobain: Ilustrovaný životopis

kurt cobain ilustrovany zivotopis 200Tak na tohle jsem byla po čertech zvědavá! Nakladatelství CPress přineslo v listopadu novinku pro všechny fandy kapely Nirvana – Ilustrovaný životopis Kurta Cobaina od španělských autorů Davi...


Literatura

Kryjte si záda, superhrdinové

ultimate spiderman 8 200V dalším pokračování UltimateSpider-Man a spol. si v první polovině Peter Parker užívá radostného studentského života až do chvíle, kdy jeden bystrý student si dá dvě a dvě dohromady a začne ostatním kam...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...