Karel IV. jako komiksový superhrdina

Karel IV. jako komiksový superhrdina

Tisk

karel iv komiksovy superhrdina 200Zdeněk Ležák společně s dalšími svými kolegy Jonášem Ledeckým a Matyášem Namai zpracovali velmi vděčné téma – příběh mládí českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Dlouhodobým působením v redakcích časopisů pro děti (mj. šéfredaktor časopisu ABC) získal Zdeněk Ležák bohaté zkušenosti s dětským čtenářem a způsob jeho tvorby je přitažlivý i pro dospělé. V komiksovém příběhu nám představuje největšího českého panovníka v širším politicko-společenském kontextu 14. století.

Autor sám přirovnává příběh malého kralevice k příběhům moderních komiksových superhrdinů. Slabé nevinné dítě je ve třech letech krutým otcem odňato od matky a v podstatě uvězněno. Rozum nad tím počinem stojí: jak se může otec ke svému tříletému dítěti takto zachovat? Proč jej uvěznil a nenechal ho někde důstojně vychovávat, jak se stalo až později? Teprve, když jej otec, Jan Lucemburský, nechá převézt do Francie, získá vychování, vzdělání, výcvik a dokonce i nové jméno (z Vašíka se stane Karlík na počest francouzského krále). Z ustrašeného deprivovaného chlapce vyroste hrdý, sebevědomý, vzdělaný muž. Bojuje v čele vojska, sbírá slávu i zranění, je pasován na rytíře. V 17 letech zastupuje svého zaneprázdněného otce a ujímá se vlády v Českém království. Jeho život je vskutku dobrodružný podle všech dnešních měřítek. Setkává se s padouchy i s ušlechtilými lidmi, hádá se se svým otcem, odmítá být pouhou figurkou na šachovnici, chce vládnout sám sobě i ostatním. Přání se mu splní – stává se panovníkem s téměř neomezenou mocí. Prostě superhrdina. Koho jiného byste si vzali na paškál?

Vzhledem k množství příhod, které mladý princ zažil, museli autoři děj komiksu značně zredukovat, ačkoliv je to škoda. Kdyby byl komiks rozsáhlejší, mohl zachytit více epizod, které jsou jedna napínavější než druhá. Nemyslím si, že by to bylo na škodu. Řešení autorů však bylo jiné. Rozdělili knihu na dvě části: v prvních kapitolách v psaném textu rekapitulují události týkající se historického pozadí a samotné cesty vzhůru Karla IV. Karlovi dávají různá přízviska: král budovatel, vzdorokrál, literát, vládce světa, superhrdina. Tato část nás připraví na samotný komiks, který tvoří druhou část knihy. Graficky je kniha velmi pečlivě navržená. Stránky evokují starobylou literaturu. Jsou použity dva sloupce, zahnědlá barva připomíná historický text. Jako protiklad jsou zvoleny moderní kresby historických událostí, osobností, mapek apod. Dodávají textu svěžest a neverbální kontext. Jsou přitažlivé a velmi soudobé.

Knihu zdařile ilustrovali Matyáš Námai (tužka, barvy, inkoust), Jonáš Ledecký (tužka, inkoust) a Martin Pospíšil (lettering, inkoust, grafická úprava obálky). Jejich práce se mi velmi líbí. Odráží se zde jejich invence a radost z tvůrčí práce. Pro čtenáře je to nejen edukační, ale i estetický zážitek.

karel iv komiksovy superhrdina

Velmi bych si přála, aby existovalo pokračování tohoto fascinujícího příběhu, ve kterém by byly zpracovány další epizody z života tohoto panovníka a jeho současníků. Autorům fandím.

Název: Karel IV. Pán světa
Autor: Zdeněk Ležák, Jonáš Ledecký, Matyáš Namai
Žánr: komiks
Nakladatelství: Edika Brno    
Rok vydání: 2016
Počet stran: 160
Zdroj foto: Edika Brno

Hodnocení: 100 %

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jazz zpívám ráda právě kvůli improvizaci

archiv Marta MarinováZpěvačka, skladatelka, herečka, rozhlasová moderátorka, vystudovaná učitelka, Marta Marinová, přiznává, že živit se tím, co má ráda, považuje za velké štěstí. Hudba ji baví od dětství – začínala houslemi, ke kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh, který vás zasáhne

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka...


Literatura

Vánoce se blíží a s nimi přicházejí vánoční příběhy

krtek a vanoce albatrosJe sice teprve říjen, ale podle obchodníků už se blíží čas vánoční a je třeba vytáhnout vánoční sortiment. V některých supermarketech se už objevily adventní čokoládové kalendáře, vedle nich se kupí čokoládové figurky a vrství ván...

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...