Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

Tisk

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude se skrývá nebezpečí!

 

A také jak moc je celiakům špatně, pokud svůj režim nevědomky nebo vědomě poruší. Stačí i malé množství lepku v rizikové potravině nebo v léku, který má jako doprovodnou chemickou látku třeba škrob, a na světě je opravdu nepříjemný čas plný bolestí a zchvácenosti, zcela vyřazeni z běžného života. Že nebezpečí se může pro celiaky skrývat také v grilovaném kuřeti ze stánku, poněvadž v marinádách může být lepek… v bramborových nebo kukuřičných brambůrkách, protože ochucovadla mohou obsahovat lepek, polévky ze sáčku (hydrolyzovaný pšeničný protein), salámy, sojová omáčka (bezpečná je pouze čistá omáčka Tamari), worcesterová omáčka, zmrzlina nebo i žvýkačky! Určitě tuto knihu doporučím i každému, kdo má ve svém okolí někoho, kdo tímto onemocněním  trpí.  Sama jsem netušila, jak dalekosáhle ovlivňuje výběr potravin – na druhou stranu o to víc obdivuji autorku, která tu nejen dělí se svým životním příběhem a se svými slabostmi, ale i v takto těžké situaci dokázala najít ve světě potravin naprosto úžasnou cestu.
Cestu, která je tak lákavá a zdravá a chutná, že si jsem jista, že každý ze čtenářů minimálně jeden recept zařadí do svého repertoáru.  A možná ve vás také probudí pochyby, jestli i vy netrpíte celiakií. Je pravda, že příznaky jsou různorodé a často se léčíme na jiné nemoci (třeba i deprese a únava) a příčinou je nesnášenlivost lepku.  Je to kniha, u které jsem se zamyslela nad svým zdravím a i nad přebytkem lepkových potravin v naší stravě. A možná by nám všem prospělo, kdybychom svému tělu ulevili tím, že tam, kde to není nezbytně nutné, je nebudeme konzumovat.
Ono už jen nekonečně dlouhá a trnitá cesta autorky za touto diagnózou vůbec a pohrdavý přístup lékařů je alarmující. A druhý důvod, proč se v této knize donekonečna ráda probírám, je naprosto úžasné pojetí stovky receptů.
Inspirace kam se podíváš!
Recepty jsou pastvou pro oko i pro chuťové buňky. Navíc jsem se naučila naprosté novinky, proč si péct bezlepkový chleba, když si můžu udělat třeba frittatu? Křehká omeleta z vajec nalitá na podušenou zeleninu.  Jednoduchý horký recept, který z pánvičky na chvíli putuje do trouby – dokonalost sama!

A abych jenom neteoretizovala, tak vám také nabídnu malou ochutnávku
Kuřecí stehýnka dobře osolíme a opepříme a obalíme v kukuřičném škrobu. Velkou pánev na smažení rozpálíme při vysoké teplotě. Do pánve nelijeme olivový olej, přidáme kuřecí stehýnka a opékáme 3 až 4 minuty z každé strany nebo tak dlouho, až jsou opečená do zlatohněda.

bez 1


Do pánve přidáme česnek a smažíme 1 minutu, až změkne. Přidáme víno a zprudka vaříme asi 2 minuty nebo tak dlouho, až se víno vyvaří na polovinu. Přidáme smetanu, kuřecí vývar a rajčata sušená na slunci.
Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na středně nízkou. Necháme probublávat 20 minut nebo tak dlouho,a ž kuře změkne a omáčka je pěkně hustá a krémová.“
Já vám nevím, ale mám hlad… chuť  a všechno. Jdu do kinotéky pro víno a pro rajčata sušená na slunci. A tohle na podobných receptech miluju. Drobnosti, které dělají radost a dávají člověku pocit pokory a vůbec úžasu nad tím, co všechno může strčit do hrnce a jakou krásu z toho vykouzlí…

Rajčata sušená na slunci!
Nakonec to dopadlo tak, že jsem sušená rajčata vůbec nesehnala a tak jsem místo toho použila jakousi konfitovanou směs červených hroznů a mandlí z Mallorky. Voní to výtečně a kupodivu to dodává omáčce plnou masovou chuť. A poprvé jsem zkusila smíchat bílé víno a smetanu a vše to s masem dusit tak dlouho, až opravdu vznikla hustá omáčka, jejíž chuť byla tak výrazná a úžasná, že jakoukoliv přílohu promění v nádheru. Prostě tato kuchařka je velmi inspirativní a patří k těm, které vás od pročítání vystřelí z gauče a namíří do kuchyně plné nadšení, že TOHLE musíte právě teď zkusit.

Anotace:
První část vám představí, jak co nejpřirozeněji přejít na bezlepkovou stravu. Vše úplně od začátku – co dělat pro stanovení správné diagnózy, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích nebo jak se bez obav najíst na večírku. Najdete zde také užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou dobře znáte a koupíte je v každém supermarketu, a tak už se nestane, že byste hladověli jen proto „že si nejste jisti“.
Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů, které můžete připravit z běžně dostupných potravin. Najdete zde nespočet jídel, která budou vyhovovat vašemu životnímu stylu, rozpočtu i chuti – od klasických vydatných pokrmů, jako je vepřové maso dušené v troubě nebo pečené fazole, až po méně tradiční novinky, jako je pilaf z quioy s pečenou kořenovou zeleninou nebo čokoládový koláč s lískovými oříšky bez mouky. Všechny tyto pochoutky a mnoho dalších se naučíte připravit bez lepku a hlavně chutně!

O autorce:
Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a konzultantka. V roce 2009 u ní byla diagnostikována celiakie a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých  a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla.
Olivia vystudovala Culinary Institute of America a pracovala jako osobní kuchařka. Mezi její klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixera z klubu New York Yankees nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. Olivia působí také jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants.

Olivia vede svůj vlastní blog věnovaný jednoduchým, domácím bezlepkovým receptům na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.

Originál: The komplete guide to naturely gluten-free fous
Přeložila: Lenka Strnadová
Rok vydání: 2013
České vydání: Bez lepku a chutně!
Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2014
Hodnocení: 99%


http://www.synergiepublishing.com/cs/search/?search_inall=Olivia+Dupin


 

Přihlášení



Antarktida. Nejlepší povídky z pera Claire Keeganové

Oceňovaná autorka a královna povídek Claire Keeganová si drží i u našich čtenářů čestné místo a velký zájem, bývá velmi čtená a oblíbená. Její povídky v různých souborech vydává nakladatelství Prostor. Tentokrát nabízí obsáhlejší publikaci nazvanou Antarktida, v níž najdete hned patnáct povídek Claire Keeganové a já si myslím, že by tato knížka rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně.

Doba kamenná neskončila kvůli nedostatku kamenů. Ale co doba ropná?

Už více než 150 let používá lidstvo ropu. Už více než 150 let určuje ropa hodnotu půdy a definuje mezinárodní vztahy. A stejnou dobu trvá život May (Marie Anna Myšičková). May je žena, která žije na chudé farmě v Anglii. S rodinou svého manžela moc nevychází a touží po jiném, lepším životě nejen pro sebe, ale i pro dítě, které čeká.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Načítám nejnovější video z playlistu...

Rozhovor

„Snažím se hledat témata, která souvisí se společenským děním“, říká režisér David Šiktanc

siktanc perexŠvandovo divadlo uvedlo premiéru hry ze 70.let na motivy románu Heinricha Bölla, která je díky svému kontroverznímu tématu poplatná i dnešní době. Co o ní říká její režisér David Šiktanc a co by podle něj měli diváci brát na zřetel?...

Je mi skvěle

Chceš vědět, jak se cítit skvěle? Tahle knížka plná zábavy, básniček, otázek k zamyšlení, pokusů, her, vychytávek a vtipných obrázků ti ukáže, co dělat, když ti není úplně hej. Odpoví na otázky, jak vést zdravé vztahy, mít silné tělo, kterému budeš rozumět, a dobré návyky, jak pěstovat silnou vůli, odolnost, cílevědomost. Pomůže ti hledat smysl života. Zjisti, co všechno se v tobě odehrává.

Z archivu...

Čtěte také...

Nicky

nicky 200S osobou Nicholase Wintona jsem se poprvé setkala v kině při promítání filmu Síla lidskosti. Byl to tak emotivní zážitek, že jsem dlouhou dobu nemohla myslet na nic jiného. Příběh mladého Angličana, který přijel těsně před vypuknutím druhé světové válk...


Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...