Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

Tisk

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude se skrývá nebezpečí!

 

A také jak moc je celiakům špatně, pokud svůj režim nevědomky nebo vědomě poruší. Stačí i malé množství lepku v rizikové potravině nebo v léku, který má jako doprovodnou chemickou látku třeba škrob, a na světě je opravdu nepříjemný čas plný bolestí a zchvácenosti, zcela vyřazeni z běžného života. Že nebezpečí se může pro celiaky skrývat také v grilovaném kuřeti ze stánku, poněvadž v marinádách může být lepek… v bramborových nebo kukuřičných brambůrkách, protože ochucovadla mohou obsahovat lepek, polévky ze sáčku (hydrolyzovaný pšeničný protein), salámy, sojová omáčka (bezpečná je pouze čistá omáčka Tamari), worcesterová omáčka, zmrzlina nebo i žvýkačky! Určitě tuto knihu doporučím i každému, kdo má ve svém okolí někoho, kdo tímto onemocněním  trpí.  Sama jsem netušila, jak dalekosáhle ovlivňuje výběr potravin – na druhou stranu o to víc obdivuji autorku, která tu nejen dělí se svým životním příběhem a se svými slabostmi, ale i v takto těžké situaci dokázala najít ve světě potravin naprosto úžasnou cestu.
Cestu, která je tak lákavá a zdravá a chutná, že si jsem jista, že každý ze čtenářů minimálně jeden recept zařadí do svého repertoáru.  A možná ve vás také probudí pochyby, jestli i vy netrpíte celiakií. Je pravda, že příznaky jsou různorodé a často se léčíme na jiné nemoci (třeba i deprese a únava) a příčinou je nesnášenlivost lepku.  Je to kniha, u které jsem se zamyslela nad svým zdravím a i nad přebytkem lepkových potravin v naší stravě. A možná by nám všem prospělo, kdybychom svému tělu ulevili tím, že tam, kde to není nezbytně nutné, je nebudeme konzumovat.
Ono už jen nekonečně dlouhá a trnitá cesta autorky za touto diagnózou vůbec a pohrdavý přístup lékařů je alarmující. A druhý důvod, proč se v této knize donekonečna ráda probírám, je naprosto úžasné pojetí stovky receptů.
Inspirace kam se podíváš!
Recepty jsou pastvou pro oko i pro chuťové buňky. Navíc jsem se naučila naprosté novinky, proč si péct bezlepkový chleba, když si můžu udělat třeba frittatu? Křehká omeleta z vajec nalitá na podušenou zeleninu.  Jednoduchý horký recept, který z pánvičky na chvíli putuje do trouby – dokonalost sama!

A abych jenom neteoretizovala, tak vám také nabídnu malou ochutnávku
Kuřecí stehýnka dobře osolíme a opepříme a obalíme v kukuřičném škrobu. Velkou pánev na smažení rozpálíme při vysoké teplotě. Do pánve nelijeme olivový olej, přidáme kuřecí stehýnka a opékáme 3 až 4 minuty z každé strany nebo tak dlouho, až jsou opečená do zlatohněda.

bez 1


Do pánve přidáme česnek a smažíme 1 minutu, až změkne. Přidáme víno a zprudka vaříme asi 2 minuty nebo tak dlouho, až se víno vyvaří na polovinu. Přidáme smetanu, kuřecí vývar a rajčata sušená na slunci.
Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na středně nízkou. Necháme probublávat 20 minut nebo tak dlouho,a ž kuře změkne a omáčka je pěkně hustá a krémová.“
Já vám nevím, ale mám hlad… chuť  a všechno. Jdu do kinotéky pro víno a pro rajčata sušená na slunci. A tohle na podobných receptech miluju. Drobnosti, které dělají radost a dávají člověku pocit pokory a vůbec úžasu nad tím, co všechno může strčit do hrnce a jakou krásu z toho vykouzlí…

Rajčata sušená na slunci!
Nakonec to dopadlo tak, že jsem sušená rajčata vůbec nesehnala a tak jsem místo toho použila jakousi konfitovanou směs červených hroznů a mandlí z Mallorky. Voní to výtečně a kupodivu to dodává omáčce plnou masovou chuť. A poprvé jsem zkusila smíchat bílé víno a smetanu a vše to s masem dusit tak dlouho, až opravdu vznikla hustá omáčka, jejíž chuť byla tak výrazná a úžasná, že jakoukoliv přílohu promění v nádheru. Prostě tato kuchařka je velmi inspirativní a patří k těm, které vás od pročítání vystřelí z gauče a namíří do kuchyně plné nadšení, že TOHLE musíte právě teď zkusit.

Anotace:
První část vám představí, jak co nejpřirozeněji přejít na bezlepkovou stravu. Vše úplně od začátku – co dělat pro stanovení správné diagnózy, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích nebo jak se bez obav najíst na večírku. Najdete zde také užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou dobře znáte a koupíte je v každém supermarketu, a tak už se nestane, že byste hladověli jen proto „že si nejste jisti“.
Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů, které můžete připravit z běžně dostupných potravin. Najdete zde nespočet jídel, která budou vyhovovat vašemu životnímu stylu, rozpočtu i chuti – od klasických vydatných pokrmů, jako je vepřové maso dušené v troubě nebo pečené fazole, až po méně tradiční novinky, jako je pilaf z quioy s pečenou kořenovou zeleninou nebo čokoládový koláč s lískovými oříšky bez mouky. Všechny tyto pochoutky a mnoho dalších se naučíte připravit bez lepku a hlavně chutně!

O autorce:
Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a konzultantka. V roce 2009 u ní byla diagnostikována celiakie a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých  a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla.
Olivia vystudovala Culinary Institute of America a pracovala jako osobní kuchařka. Mezi její klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixera z klubu New York Yankees nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. Olivia působí také jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants.

Olivia vede svůj vlastní blog věnovaný jednoduchým, domácím bezlepkovým receptům na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.

Originál: The komplete guide to naturely gluten-free fous
Přeložila: Lenka Strnadová
Rok vydání: 2013
České vydání: Bez lepku a chutně!
Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2014
Hodnocení: 99%


http://www.synergiepublishing.com/cs/search/?search_inall=Olivia+Dupin


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kolem anglického trůnu se vždy děly věci!

Vestinustrunu 200Léto a historické romány, to patří k sobě. Je dovolená, léto, jako když vyšije, hrady a zámky nás lákají i v parných dnech (minimálně poskytnou kýžený chládek, ale nadšencům historie i kulturní a edukační zážitek). A přečíst si román o...


Literatura

Pozor – někdo se dívá!

stalker 200Lars Kepler je v knižním světě už zavedenou značkou. Následovníci odkazu Stiega Larssona vydali dlouho očekávané pokračování úspěšné série, ve které hraje hlavní roli bystrý detektiv Joona Linna, a která vede v prodejních žebříčcích. Upozornění n...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Tohle je Teherán
ImageLetošní první ročník Festivalu íránského filmu, který proběhl minulý týden od 11. do 15. ledna, otevřel divákovi dveře nejen do hraného filmu poněkud exotické kinematografie, ale i do zákoutí života...