Černý humor jak se patří

Černý humor jak se patří

Tisk

oct 200Tahle knížka vyšla už v roce 2010, takže žádná novinka. Jenže já ráda hledám v dříve vydaných titulech dnes ukrytá a polozapomenutá díla. Vy ještě netušíte, o čem je řeč? Tak to hned napravme: přede mnou kniha Octárna a jiné příběhy Edwarda Goreyho. Decentní obálka s vytáhlými postavami, jejichž hlavním atributem je lidská lebka, naznačuje, že půjde o černý humor. A přesně tak tomu je. Edward Gorey vytvořil bizarní obrazové příběhy, které se brání zařazení – na komiks málo pracuje s ilustrací, na literaturu se moc do textu nepouští. Výsledkem jsou krátké absurdní povídky, které děj posunují dál tu textem, tu obrazem – ve výsledku se vždy dobereme pointy, jen se musíme dobře dívat a zapojit všechny smysly.

 

 

Jednotlivé povídky jsou lehce morbidní – přesně tak to přece u černého humoru bývá – ale nikde zbytečně neděsí, většinou končí úsměvně. Mají v sobě jiskru, eleganci, jak se dnes říká: mají ŠMRNC! To je přesně ono slovo, které se k dílu tohoto výtvarníka hodí nejlépe!
V celkem útlé knize najdeme příběhy Pochybný host (neznámé stvoření, které tropí v domě naschvály), tři mravně didaktická pojednání pod společným názvem Octárna, z nichž nejvýraznější jsou Rozšmelcovaná děťátka: pěkně podle abecedy se dětem dějí hrůzné věci. Anča spadne ze schodů, Béďu sežerou medvědi, Cilka umírá hlady, Dušan umrzne ve sněhu… a tak to jde dál až k Zorce, co se otrávila jedem. Obraz za obrazem vidíme, co se může přihodit: krátký, jen naznačující text a detailně rozpracovaný obraz nás uvádějí do světa hrůzy, vlastně ne – do života, protože nic z toho všeho není nemožné. Po abecedě mrtvých dětí následuje Hmyzí bůh – také velmi „povzbuzující drama“, aby triptych zakončila povídka Západní křídlo, která vypráví svůj děj zcela oproštěná o slova. Závěrečný příběh – Snášející se kouzlo – završuje v podobě vyprávěcích karet příběh záhady všech záhad.

oct 2


Jsme na konci, osvěženi, překvapeni, pobaveni. Octárna prostě taková je, ač černá a nelítostná, tak vlastně úsměvná a přímá. Přináší svým čtenářům podněty a vzrušení, které by jinde hledali marně. Pokud máte rádi pootevřené dveře a příběhy, které si musíte domýšlet a rozvíjet vlastní představivostí, je tu kniha, která vám toto vše splní. Pokud ji ještě doma nemáte, pak neváhejte!

Název: Octárna a jiné příběhy
Autor:  Edward Gorey
Překladatel: Jaroslava Kočová a Michal Jareš
Vydáno: 2010
Stran: 120
Vydalo nakladatelství: Dokořán
Hodnocení: 99 %

Octárna od Dokořán 

Zdroj foto: www.dokoran.cz

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Komiks ze světa Hry o trůny: Tajemný rytíř

tajemny rytir 200Dlouhé tři roky jsme si museli počkat na pokračování grafického románu z univerza Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina. Prequel k událostem známým z knih a seriálu vyšel v říjnu pod taktovkou nakladatelství Omega a nese název Taje...


Literatura

Cesta od žaláře k oltáři byla trnitá

od zalare k oltariPouhých 160 let uplynulo od vydání zákona, který až pětiletým těžkým žalářem (a v případě přitěžujících okolností i desetiletým) trestal "smilstvo proti přírodě", tedy pohlavní styk jednak se zvířaty, jednak s osobami téh...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.