Famózní jazzu tóny Bártovy Maratoniky

Famózní jazzu tóny Bártovy Maratoniky

Tisk

maratonikaToužebné očekávání fanoušků Dana Bárty konečně dospělo k závěru a v listopadu roku 2013 spatřilo světlo světa nové CD s názvem Maratonika. Pojmenování evokující cokoliv od Marathonu, toniku, Matonky, tónů a dalších jinotajů – stejně, jako tomu bývá v textech Bártových písní.


Nad těmi není radno příliš bádat, je nutno se do nich pohroužit. Nechat slova a slůvka, slabiky, tóny a zvuky téci kolem sebe a dovolit jim, aby zaplavily celé tělo i mysl, rozvinuly všechny smysly a odnesly s sebou nepokoj, co jitří duši. A nebo naopak – příliš strnulou mysl trochu vyburcovaly.

Denně aspoň jedno jediné, no, řekni že, ne! Jedno jednoznačné „ne“!
Sex v moři nejistot je skála, kde troskotá si má loď.
Můžeš nám blahopřát k strádání. To se jistě týká i vás!
( DENNĚ)

Někdy napojení chvíli trvá, nepodaří se to napoprvé a až teprve při opakovaném poslechu se terapie stává účinnou. Posluchač se ocitá ve světě fantazie, v němž se setkávají reálné postavy s fiktivními bytostmi, tóny harmonické se snoubí s disharmonií, dur střídá moll a slovní hříčky vesele poletují kolem jako kouzelné vážky s třpytivými křídly. Špetka ironie, sarkasmu a humoru celý koktejl jen příjemně okoření a když posluchač zjistí, že zkonzumoval již všech devět songů a ani vlastně neví jak, nezřídka se stává obětí závislosti a pouští si písně znovu a znovu.

Refrén ze skladby nazvané ROMANTIK LYRIK je nesmírně poetický, ale totéž se týká, více či méně, i textů ostatních.

Ruce/ Noty samolibé podepřou jej, sám sebe drží, hrdý, snadné-li je hrát
Loudí/ Zborcené harfy tón, strhané struny zvuk, bledě-jasný pěkné-li je hrát
Co je vykonané, to je hotové, chápete, syčí, reptá, pracné-li je hrát
Bloudí, v tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. Jasně bledý vzdá
( ROMANTIK LYRIK) 

maratonika Barta

Máte-li pocit, že zde slyšíte i něco z Máchy, nemýlíte se. Jinak jsou všechny české texty dílem Dana Bárty a dvěma anglickými obohatila toto CD Alžběta Plívová ( LANGUAGES a MARATONIKA).

Song PRUHY III zaujme sílou myšlenky a možná i hudebním doprovodem, kde tóny klavíru střídající se v pravidelně se opakujících motivech, jako by samy tvořily pruhované pozadí k baladě o bráně milosti podpírané věčností. Bráně, která jen zdánlivě připomíná zlatou bránu, na kterou jsme si hráli jako děti.

To že má být milost jako brána (brána věčně otevíraná) brána k dětskému hradu
v truhle půdy nade náma, kde mlčí Táta, divná Máma, v Pánu syn i nelida Duch
Těm se jeví jasné, že jediné, na čem záleží je pomíjení
Jim se jeví jediným. Na něm záleží svaté.
(refrén PRUHY III)

A Bárta si hraje dál, ve skladbě B´ARTAGNAN zve na pomoc postavy hrdinů z románů a filmů a důvtipně, se spravedlivým ciferníkem vás provede v čase světem fantazie. Při poslechu této písně tedy rozhodně nebudete sami – a Šedý Dorian vás bude bavit! Zdařilá pohodovka včetně lehce staccatové, rytmické a svižné hudby, která by si určitě zasloužila prostor i v rádiích, kde by provzdušnila stojaté vody ustálených setlistů.

Závěrečná OPÝŠEMÉ INAŠÍ je filosoficko – psychologickou tečkou tohoto alba, obsahujícího hudbu složitou a příběhy spletité, jazyky cizí a přesto srozumitelné, myšlenky druhých, které mohou být i našimi.

Zapomenout v míru s tím, že přijímám, že doma si sám
můžeš hrát a každý před sebou jen se předvádět by měl?
Na viděnou, vážně díky, že nasloucháš – a odměnou tvou
nechť jsou píseň složitá a příběh spletitý.
(OPÝŠEMÉ INAŠÍ)

Hlas Dana Bárty hladí, jemně jako motýlí křídlo v nížších polohách a drsně, asi jako  jazyk kočky, v polohách vyšších. Ale pořád je to příjemné a vy víte, že to s vámi myslí dobře. Profesionální hudební doprovod tvoří základ specifickým, neustáleným slovním spojením a veršům a dá se říci, že výsledkem je stavba nejen estetická, ale i docela dobře obyvatelná. Však ji také střeží další Anděl! 

dan barta 01

Na obalu Maratoniky jsou díky asociacím fotografa Jakuba Klima hudebníci zahrabaní po prsa v písku s pouštními brýlemi na očích. Civilizace, poušť, prach - to je to, co bylo prvotním motivem a vedlo k finální podobě fotografie. I další fotky uvnitř bookletu zobrazují fantaskní krajinu s prvky skutečna. Booklet obsahuje texty všech písní a v závěru také poděkování všem zúčastněným a zainteresovaným. 

Maratonika pisek

Informace o albuwww.supraphonline.cz/album/47813-maratonika )
S pozměněnou sestavou skupiny Illustratosphere natočil zpěvák a textař Dan Bárta novou desku Maratonika. Bártu doprovází v sestavě Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkuse), Robert Balzar (kontrabas, basa), Míra Chyška (kytara) a Jiří Slavíček (bicí). Vzhledem ke změnám v nástrojovém obsazení Illustratosphere se podle Bárty těžiště hudby na Maratonice trochu více posune ke kytarovému vyjadřování. "Na náš standard jsme udělali poměrně dost vokálů. Album je pestré a v zásadě tvrdší a sdělnější a stručnější." Dan Bárta se o autorství písní podělil především s Filipem Jelínkem.

Maratonika
Dan Bárta, Illustratosphere

maratonika obal

Vokály: Dan Bárta
Klávesy, trombón, perkuse, vokály: Filip Jelínek
Kytara: Miroslav Chyška
Kontrabas, basa: Robert Balzar
Bicí: Jiří Slavíček
Celková stopáž: 39:41
Počet skladeb: 9
1./ Dokud se někdo dívá 04:54, 2./ Languages 03:21, 3./ Romantik Lyrik 03:53 4./ Maratonika 04:33 5./ Denně 04:54 6./ Pruhy III 03:56 7./ Oblaka dobra 05:20 8./ B'Artagnan 04:36 9./  Opýšemé inaší 04:14 
Datum vydání: 28. 10. 2013
Hodnocení: 95%

Autorem fotografií je Jakub Klimo
zdroj: www.danbarta.cz
www.facebook.com/illustratosphere?fref=ts
www.kontraproduction.cz  

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Cesta od žaláře k oltáři byla trnitá

od zalare k oltariPouhých 160 let uplynulo od vydání zákona, který až pětiletým těžkým žalářem (a v případě přitěžujících okolností i desetiletým) trestal "smilstvo proti přírodě", tedy pohlavní styk jednak se zvířaty, jednak s osobami téh...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Iron Sky nad námi

altPíše se rok 2018, od konce druhé světové války, kdy německá Třetí říše skončila v nedozírném spáleništi, uplynuly tři čtvrtiny století a nikdo netuší, že z odvrácené strany Měsíce chystají tam usazení nacisti odvetnou akci. Je zbytečné řešit, jak se tam dostali...