Balkánske gitarové trio na Slovensku

Balkánske gitarové trio na Slovensku

Tisk

Balkan perexV rámci festivalu Kultúrneho leta a hradných slávností 2014 sa uskutočnil 6. júla na hlavnom námestí v Bratislave gitarový koncert v podaní skupiny Balkan Strings Trio. Po zakončení svojho turné v Rakúsku, sa rozhodli zavítať aj na Slovensko.


„Pred niekoľkými rokmi sme hrali na Bratislavskom majálese prvýkrát. Bol to príjemný koncert a atmosféra bola dobrá. Bratislava je prekrásne staré mesto. Vždy sa tešíme, keď ju môžeme znovu navštíviť,“ uviedol najstarší gitarista Zoran Starcevic.

Balkánsky koncert spravil na domácich aj zahraničných návštevníkov veľký dojem a gitaristov odmenili veľkým potleskom. „Slovenské publikum je perfektné. Sme veľmi vzrušení a šťastní,“ povedal otec svojich talentovaných synov Zoran Starcevic.

Balkan

Na príprave koncertu ako aj celého festivalu sa podieľali predstavitelia Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Tento koncert ako uvádza produkčná festivalu Snežana Jović Werner je trochu náhodou. „Dostali sme na nich kontakt aj odporúčanie. Našťastie boli na turné v Nemecku a Rakúsku, čo je kúsok od nás, a tak nám predniesli ich umenie. Som rada, že sa takýto koncert u nás odohral. Bol výborný,“ uviedla Snežana Jović Werner.

Balkan1

K balkánskej hudbe ju neviaže len pracovná povinnosť produkčnej, ale aj spomienky na domov a detstvo. „Môj vzťah je výnimočne veľký, keďže som Srbka a sama sa venujem balkánskej hudbe. Je to pre mňa veľká česť, že som mohla zorganizovať tento koncert,“ uzavrela Snežana Jović Werner. Po doznení jeho posledných melodických nôt sa návštevníci pobrali každý svojou cestou. Čaro Balkánu sa nestratilo ani vtedy a sprevádzalo ich v podobe tónov a spomienok na krásny umelecký zážitok na ich ceste domov.

Autorkou fotografií je Lenka Meravá


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nech mě jít vstříc smrti…

nech me jit 200Nakladatelství Domino vydalo před pár dny zajímavý román s názvem Nech mě jít od oceňovaného britského autora Edwarda Docx. Ač se jedná o čtení o smrti, kapesníky byste potřebovat neměli.

 

...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Akira Kurosawa a jeho filmy

kurosawa 1Je zajímavé, že z klasiků japonské kinematografie je u nás nejvíce a vlastně jako jediný znám právě Akira Kurosawa. Naproti tomu tvůrci jako Kaneto Šindo, Jasudžiro Ozu nebo Kendži Mizoguči, jakkoli též celosvětově uznávaní, jsou u nás pomíjeni. Na roz...