Ženy sobě

Ženy sobě

Tisk

hudba kraloven200Unikátní album nahrálo ženské komorní trio Musica dolce vita. Pod názvem Hudba královen se ukrývá patnáct skladeb, které byly zkomponovány výhradně skladatelkami. Vítejte v pozoruhodné dámské společnosti!

 

 

Pokud jste až dosud žili v domnění, že vážnou hudbu komponovali (a pořád komponují) vlastně jen geniální muži, máte nyní možnost přehodnotit své znalosti o hudebních dějinách. Musica dolce vita v sestavě Daniela Demuthová (mezzosoprán), Žofie Vokálková (flétna) a Zbyňka Šolcová (harfa) vás zve na cestu do pravěku. Interpretace děl, která vznikala od 12. do 21. století, je výsledkem snahy seznámit posluchače a širší veřejnost s tvorbou mimořádných žen. Většina skladeb nalezených v archivech amerických knihoven a univerzit se díky tomuto projektu dočkala české premiéry.

Nahrávka, která vznikala v příjemném duchovním prostoru, konkrétně v kostele sv. Jakuba Staršího v Praze–Petrovicích, obsahuje celkem patnáct skladeb. Nutno předeslat, že album není stoprocentně „retro“. Ve dvou případech je zde totiž zastoupena i tvorba ze současnosti. Od úspěšné české skladatelky Sylvie Bodorové (*1954) pochází skladba Léthé, zatímco Lásku v dešti dodala Zbyňka Šolcová (*1967), členka tria Musica dolce vita. 

hudba kraloven1

 

Nejstarší interpretované dílo má na svědomí německá mystička a přírodovědkyně Svatá Hildegarda von Bingen (1098-1179). Za unikát lze považovat i ukázku z tvorby královny Marie Antoinetty (1755-1793), manželky Ludvíka XVI. nebo havajské královny Liliuokalani (1838-1916). Leckoho možná překvapí skladby z dílen partnerek slavných mužů (Clara Schumann, Alma Mahler, Fanny Mendelssohn-Hensel…).

Album Hudba královen je určeno nejen pro publikum, které vyhledává zajímavé interpretace zapomenutých děl vážné hudby. Zmíněné skladby mohou posloužit i jako výukový materiál pro kreativní učitele hudební výchovy a jejich vnímavé žáky či studenty. A nemusí zůstat jen u poslechu cédéčka. Trio Musica dolce vita, které vzniklo v roce 2005, pilně koncertuje. Pro nejbližší období má naplánovaná vystoupení nejen v Praze, ale i ve Veselí nad Lužnicí, Borovanech a v dalších českých a moravských městech.

Rozhovor s harfenistkou Zbyňkou Šolcovou (nejen o vzniku alba Hudba královen) si můžete přečíst ZDE.

hudba kraloven2

Název: Hudba královen
Interpret: Musica dolce vita
Žánr: Vážná hudba
Skladby: 1/ O virtus sapientie (St. Hildegarde von Bingen), 2/ Per la piú vaga e bella (Francesca Caccini), 3/ Sicilliano (Maria Theresia von Paradise), 4/ Allegro E dur (Marianne von Martinez), 5/ Spesso per entro al petto (Barbara Strozzi), 6/ Petite piéce (Queen Marie Antoinette), 7/ Suleika (Fanny Mendelssohn Hensel), 8/ Andante (Madame Brillon), 9/ Mein Stern (Clara Schuman), 10/ Aloha Oe (Queen Liliuokalani), 11/ Bei dir ist es traut (Alma Mahler), 12/ Léthé (Sylvie Bodorová), 13/ Láska v dešti (Zbyňka Šolcová), 14/ Concertino (Cécile Chaminade), 15/ La barque de l´amour (Pauline Viardot).
Stopáž: 52:53
Produkce: Thomas Music Publishing Prague, 2012
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto /obálka: www.musicadolcevita.eu
Autor zveřejněné fotografie: Stanislava Brůhová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úža...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Publikace z edice České televize poradí, jak na cizí Slovíčka

slovicka perexŘeč člověka se skládá z mnoha slov. Nejvíce však mluvíme my, dospěláci a v očích dětí ne vždy srozumitelně. Občas jim musíme připadat jako bychom spadli z jiné planety. No posuďte sami : ekologie, globalizace, image, mystifikace, evakuace a ...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...