Ólafur Arnalds již tento týden v Praze

Ólafur Arnalds již tento týden v Praze

Tisk

olafur arnaldsTeprve pětadvacetiletý islandský multiinstrumentalista se v hudební branži pohybuje již 5 let. Jeho neskutečný talent kloubí dohromady vážnou hudbu s elektronikou. Čistý zvuk strun a piana surově mísí s ostrými beaty a elektronickými texturami. Často je přirovnáván k divoké a nespoutané islandské přírodě, podobně jako jeho islandští kolegové ...


Arnalds patří k dětem digitální revoluce a svou tvorbu nechává unášet na vlnách kreativity a talentu v hodně zvláštním stylu. Elektronická hudba v sobě ukrývá nespočet možností. Právě dokonalá kombinace s klasickou hudbou dává jeho skladbám výjimečný atmosférický ráz. Ambientní tóny právě Arnaldsových kompozic zazněly také ve dvou celovečerních filmech - Jitters (2010) a Another Happy Day (2011). Záběr zvuků, tónin a melodií je natolik široký, že dovoluje vytvářet atmosféru jak intimní a klidnou, tak burácející a náladovou.

Islandský skladatel vydávající pod značkou Erased Tapes Records (stejně jako Rival Consoles, Peter Broderick, A Winged Victory For The Sullen) experimentuje nejen s hudbou, ale také se samotným způsobem tvoření. V roce 2009 zrealizoval neobvyklý koncept, později vydaný jako Found Songs, kdy po celý týden vytvářel skladby, a to jednu během 24 hodin. O dva roky později si při obdobné akci, tentokrát pojmenované jako Living Room Songs, pozval do svého bytu v Reykjaviku několik fanoušků, kteří ho při skládání a nahrávání hudby natáčeli na kamery. Jak název naznačuje, tyto skladby vznikaly přímo v jeho obývacím pokoji.

Právě živé vystoupení slibuje strhující zážitek s působivou atmosférou. Hudební fajnšmekři, kteří tento talent objevili těsně po jeho debutu, mohli Arnaldse vidět a slyšet již před čtyřmi lety ve strahovském Klubu 007. Již tenkrát uhranul svou dosavadní tvorbou. Na březnovém koncertě se ale můžeme těšit na daleko širší repertoár a barvitější melodie.

ÓLAFUR ARNALDS /ISL + ROMAN EMPIRE /CZ
Datum a místo konání: 25.3. Palác Akropolis, velký sál
Pořadatel: palacakropolis.cz

Zdroj foto: myspace.com/olafurarnalds/

Teprve pětadvacetiletý islandský multiinstrumentalista se v hudební branži pohybuje již 5 let. Jeho neskutečný talent kloubí dohromady vážnou hudbu s elektronikou. Čistý zvuk strun a piana surově mísí s ostrými beaty a elektronickými texturami. Často je přirovnáván k divoké a nespoutané islandské přírodě, podobně jako jeho islandští kolegové Sigur Rós. Spolu s brněnským experimentátorem, vystupujícím jako Roman Empire, představí svou nezávislou tvorbu v neděli v pražském Paláci Akropolis.

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Může být cesta zpátky krokem vpřed?

otaznik je polovina srdce perexPokud existuje něco jako dokonalý život, Elin Bolasová ho má. Žije v New Yorku. Je úspěšnou a uznávanou fotografkou. Má laskavého a milujícího manžela a nádhernou dospívající dceru Alici. Nemá důvod n...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Projekt Moje kino live je zpátky

Moje kino live

Již tuto sobotu 3. října se vrací projekce ve virtuálním kinosále Moje kino LIVE. Diváci tak budou moci z pohodl...