V.T. Marvin: Brno nad Prahou a jiné fórky

V.T. Marvin: Brno nad Prahou a jiné fórky

Tisk
ImageKdo si chce začátkem roku vylepšit náladu, neměl by váhat s poslechem nového alba kapely V.T. Marvin. CD nazvané Neposlušní tenisti nemá nic společného s dávným hitem Lucie Bílé Neposlušné tenisky. Zato je plné energických písní, které člověka zničeného zimními depresemi pozitivně nakopnou. Sluchátka na uši – a hyjééé!




V.T. Marvin je tak trochu “dinosauří” spolek, jeho zrod je totiž datován rokem 1990. Zdá se, že parta pojmenovaná po myšákovi z filmu Velká sýrová loupež  skutečně uzrála jako dobře proleželá pochoutka k pivu či vínu. A dobře tak!

Ukázalo se, že někdy se vyplatí čekání a trpělivost. Nahrávka má skvělý zvuk. Muzikanti vsadili na vyhlášené pražské studio Hostivař Zdeňka Šikýře a nespletli se. Celek funguje a přitom si můžete vychutnávat jednotlivé nástroje, hlavně basa v některých momentech zní vskutku lahůdkově.

Pokud si někdo z vás (zvláště mladších posluchačů) spojuje punkrockovou hudbu pouze s ortodoxní levičáckou vzpourou, je v tomto případě zcela mimo mísu. V.T. Marvin je sice punker, ale na své dlouhé cestě se potkal i s jinými styly – například ví, co obnáší hardcore, heavy metal, česká nová vlna, klasická venkovská zábavovka a občas na sebe prozrazuje, že do sebe vstřebal pop šedesátých let nebo country. Jestli tohle “nasávání” inspirací je vědomé či nevědomé, není až tak důležité. Dominantním znakem myšácké kapely je smysl pro humor a nadhled. Toto nahlížení na svět a jeho problémy prosakuje ze všech třinácti skladeb.

Image

Kdyby nějaké “hitové” rádio hledalo pecku pro odpolední vysílání, nechť zařadí do vysílání píseň Sado/maso. Lze si ji vykládat všelijak, ale řekněme, že to může být reakce na mediální politicko-ekonomickou realitu, kde je to samé “maso” a často i “sado”. Myšák má ovšem jasno: “...ředitele – nakopu do prdele/ politiky – natahuju na žebříky/ úřednice – švihám prutem přes zadnice/ tajemníky – pověsím za kotníky...” Ovšem pozor, to není výzva k násilí, jen osobitý humor. Ostatně hned v následující skladbě Není to rebel zaznívá vyzrálá a vysvětlující sebereflexe: “Nejsem rebel, co mu vzpoura stačí/ nenosím kudlu ni prak/ jenom když se na mě dlouho tlačí/ v hlavě mi udělá cvak.”   

V souvislosti se zmiňovanou pestrostí hudebních inspirací stojí za zmínku několik momentů. Například výrazně zpěvný refrén jakoby odvozený ze Starců na chmelu (Rentiér), skoro psychedelické napětí na začátku písně (Gottodlak III: Pomsta gottodlaka) nebo novovlnný vokální výraz (Problém!). No, a jak to vypadá, když spolu lehce popijí příznivci world music a metalu, to můžete zaslechnout ve skladbě Calvera, výsledkem je tu pozoruhodná zpěvová linka.

Příkladem velkého smyslu pro nadsázku ve tvorbě V.T. Marvin je píseň Brno. Možná potěší spoustu lidí v moravských zemích: “Náklaďák už prezidenta Klause odváží/ přibalili vládu/ i s tou poslaneckou pakáží/ vyslanci, rektoři, senátoři, výboři/ všechno se do Brna přesouvá...” Nutno doplnit, že přesun se týká také metra včetně technického vybavení: “Na Svoboďáku dnes/ koná se velká sláva/ s krumpáčem borec/ první tunel vykopává...”   

Album netrpí jednotvárností ani nudou, což je způsobeno prostým faktem, že jednotlivé skladby jsou prošpikovány nejrůznějšími fórky – ať už v hudbě, zpěvu či textech. V.T. Marvin je sympatická, vpravdě zábavná kapela. Být dramaturgem festivalu nebo nějakého veselého rádia, neváhám ani vteřinu. Tohle by se mělo hrát!

Název: Neposlušní tenisti
Skladby: 1/ Sado-maso, 2/ Není to rebel, 3/ Rentiér, 4/ Prodáváme vozidlo Trabant 601, 5/ Noční můra, 6/ Problém!, 7/ Gottodlak III: Pomsta gottodlaka, 8/ Co se sere z TV, 9/ Calvera, 10/ Servus medvěd, 11/ Brno, 12/ Jediná, 13/ Havaj pade. 
Celkový čas: 42:47
Vydavatel: Papagájův hlasatel records, 2011 
Informace: www.phr.cz, www.vtmarvin.cz
Hodnocení:  80  % 

Na Nový rok jsme vydali rozhovor s kapelou V.T.Marvin. Přečíst si ho můžete zde.



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sčítač – když i cesta může být cíl

IMG 20191002 103709Když se muž dozví neradostnou, a pro něj konečnou, zprávu o svém zdraví a brzké smrti, rozhodne se splnit dlouhodobé přání svého syna. Tím přáním je rodinný výlet v autě. Aby jej mohl uskutečnit, vezme ...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...