Mladí ladí dětem zve ke sledování devítidílného online hudebního seriálu Hudební cesta světem

Mladí ladí dětem zve ke sledování devítidílného online hudebního seriálu Hudební cesta světem

Tisk

Mladi ladi detem 200Americký jazzman a držitel ceny Grammy Oran Etkin a jazzová zpěvačka Marta Kloučková jsou průvodci pestrobarevnými tóny a rytmy na jiskřící cestě hudebním světem, kterou pro děti bez rozdílu věku připravil zdarma na webových stránkách projekt Mladí ladí dětem. V devítidílném seriálu se diváci setkají dále s kontrabasistou Pavlem Husou, příběh bubnu djembe a tajemství afrických rytmů pomůže poodhalit původem gambijský bubeník Papis Nyass a děti se seznámí i s exotickými nástroji jako je balafon nebo caxixi. Kouzlo romské hudby, klezmeru a středoevropské lidové hudební tradice pak poznají díky legendárnímu romskému akordeonistovi Michalovi Marcinovi.

 

Hravé příběhy, v nichž mají svoji roli klarinet Klára, která s Oranem přiletěla až z New Yorku, kráva schovaná pod postelí, nebo žirafa, která se možná skrývá ve futrálu na kytaru, nabízejí nejen zábavu, ale i možnost kreativního hudebního vzdělávání. Děti pochopí základy hudební nauky, seznámí se s celou řadou hudebních nástrojů, zazpívají si i zatancují, a navíc mohou pochytit i pár anglických slovíček. Neopakovatelný filmový půvab vtisklo sérii hravých lekcí renomované studio Baobab v čele s Ninou Zardalishvili a Oliverem Beaujardem. Cyklus, který otevřel klarinet Klára, v posledním právě zveřejněném díle uzavírá saxofon, jenž si s ostatními zanotuje také známý song s příznačným názvem I Feel Good. Je jisté, že stejně jako tento hit Jamese Browna i cyklus Hudební cesta světem Orana Etkina bude trvale dopřávat radost dětem i rodičům i v době, kdy se koronavirová pandemie stane historií. Natáčení za přísných hygienických podmínek proběhlo na začátku prosince za podpory Ministerstev zahraničních věcí a kultury. Všechny díly seriálu jsou dostupné na www.mladiladidetem.cz.

Tradiční výuce jsou Hudební cesty světem na hony vzdálené – Oran Etkin je autorem unikátní vzdělávací hudební metody Timbalooloo, díky níž si děti hravě osvojují základy hudební teorie i praxe. Je s úspěchem praktikována v celé řadě zemí a oceňují ji i pedagogové u nás. Pořadatelé Mladí ladí dětem pravidelně nabízí základním školám tříměsíční kurzy využívající metody Timbalooloo pro děti ze 2. a 3. tříd a nově mohou školy využít i distanční hudební výchovu přes online platformy. V případě zájmu se školy mohou hlásit na www.mladiladidetem.cz.

Timbalooloo je metoda založená na vnímání hudby skrze dětskou fantazii. Pomocí zábavných her, příběhů a písní klarinetista Oran Etkin dokazuje, že hudba je radost a každý je ve své podstatě muzikantem. Děti si tak hravě osvojují základy hudebního a kulturního dědictví různých koutů světa, aktivně se zapojují a nemusí znát hudební teorii, ani hrát na jakýkoliv nástroj. Timbalooloo nestaví na známých dětských písních, ale využívá například jazzové skladby Herbieho Hancocka, ale i africkou, brazilskou nebo indonéskou hudbu. S metodou slaví úspěchy nejen v USA, kde si ji oblíbily i děti hollywoodských hvězd, ale i v řadě evropských zemí. Tým kolem festivalu Mladí ladí jazz tento koncept nadchl natolik, že je již sedmým rokem jeho propagátorem a ambasadorem.

Mladi ladi detem1

Hlavním partnerem projektu je společnost LEGO, jejím krédem je hra jako nejlepší cesta k učení a poznávání. V úplných základech její filozofie můžeme najít spojnici až k Janu Ámosu Komenskému a společnost LEGO také rozvíjí odkaz svého dlouholetého konzultanta a význačného amerického vědce Seymoura Paperta, spoluautora konceptu Learning through Play i následujících slov: „Spíš než nutit děti, aby se chovaly jako dospělí, měli bychom si uvědomit, že právě ony jsou velcí učitelé a my bychom se měli snažit co nejvíc se jim přiblížit.” Tento princip naplňuje zcela i způsob práce Orana Etkina a jeho spolupracovníků, jehož originální lekce nyní společnost LEGO spolu s Mladí ladí dětem přináší všem zvídavým učitelům i žákům.

Právě díky dlouhodobé podpoře společnosti LEGO jsou organizátoři schopni dostat projekt ke všem dětem bez rozdílu. „Do projektu dlouhodobě zapojujeme i děti z vyloučených lokalit, dětských domovů či minorit,“ dodává za pořadatele Klára Břeňová, koordinátorka Mladí ladí dětem. Na workshopech spolupracuje festival s řadou neziskových organizací. Zapojení znevýhodněných dětí i v této době umožňuje právě celorepubliková síť partnerů, jakými jsou například Člověk v tísni, IQ Roma Servis, Vzájemné soužití a řada dalších. Přede dvěma lety se poprvé dostala v testovacím režimu metoda i do školního vzdělávacího procesu jako tříměsíční projekt Timbalooloo do škol, který je určen pro učitele a děti druhých a třetích ročníků ZŠ.

Oran Etkin je znám jako výborný jazzman, ale také díky interaktivní hudební výuce pro děti, kterou realizuje po celém světě. Svou inspiraci od dětství nacházel u významných hudebníků, mezi které jednoznačně patří například slavný Louis Armstrong, Benny Goodman, Gene Krupa či Teddy Wilson. Oranova tvorba je také hluboce ovlivněna jeho izraelskými kořeny, které se odráží jak v jeho umělecké tvorbě, tak i v jeho pedagogické práci. Letos vydal nové album pro děti Finding Friends Far from Home, které vzniklo v několika zemích od Zimbabwe, přes Čínu až po Českou republiku. Díky festivalu Mladí ladí jazz a osobnímu zapojení Orana Etkina probíhá výuka v České republice pro konkrétní školy a školky v nebývalém měřítku.

Více informací:
Aftermovie Mladí ladí dětem 2019: https://youtu.be/3friRTTbxFU
Youtube kanál: www.youtube.com/channel/UCNkQH82TDFzveqpxZsW5Mrw/featured
Facebook profil: www.facebook.com/mladiladijazz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Monology vaginy: „lascivní“ název s hořkým obsahem

monology vaginy perex

„Člověk má strach to vyslovit. ‚Vagina.‘ Ze začátku máte pocit, jako byste se museli probourat neviditelnou stěnou. ‚Vagina.‘ Cítíte se provinile a bídně, jako by se vás za to c...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...