40. ročník Československého jazzového festivalu Přerov aneb Labyrint jazzu a ráj srdce

40. ročník Československého jazzového festivalu Přerov aneb Labyrint jazzu a ráj srdce

Tisk

jazz200Když se v roce 1966 v Přerově odehrál první ročník tehdejšího ČAJFu (Československého amatérského jazzového festivalu), asi málokdo tušil, že právě vznikla bohatá tradice setkávání vynikajících jazzových muzikantů a jejich nadšených posluchačů, která patří k nejdelším v naší zemi. Československý jazzový festival v Přerově letos slaví už své 40. jubileum!


Festivalový prolog

Čtvrtek 12. října 2023 od 19.30

Helena Vondráčková je osobnost neodmyslitelně spjatá s českým popem, ale v rámci festivalového prologu si organizátoři připravili velké překvapení, neboť představí Helenu jako zpěvačku jazzového žánru. Pořad Helena zpívá jazz s doprovodem Charlie bandu a hostů bude určitě sledován s velkým očekáváním. Druhým tahákem večera je americký zpěvák a multiinstrumentalista Ray Greene, který vystupoval mimo jiné i jako hlas legendárních skupin Santana a Tower of Power. Přerov bude zastávkou jeho evropského turné k aktuální nahrávce Stay. Posluchači se mohou těšit na příjemnou směsici soulu, R&B, gospelu, jazzu a blues. After party po prologu zajistí znamenitý zlínský F-dur Jazzband.

jazz foto 1

Hlavní program

Čtvrtek 19. října 2023 od 19.00

Hlavní festivalový program zahájí slovenský nestor Peter Lipa a jeho band. Nestárnoucí Peter Lipa letos oslavil již svou osmdesátku a stále zpívá s plným nasazením. Jeho typický jazzový a bluesový projev klade důraz nejen na melodičnost, ale též na neotřelé a zajímavé texty. Pocta big bandu Buddyho Riche, to je pořad, se kterým se představí The Loop Jazz Orchestra. Hold jednomu z nejlepších jazzových bubeníků historie přijede s pražským orchestrem vzdát Američan Dave Weckl, který je označován za nejlepšího jazzového bubeníka současnosti.

Pátek 20. října 2023 od 19.00

Před třemi lety to byl v Přerově jen stream bez diváků v hledišti, letos si formace Top Dream Company dá repete konečně i před publikem, které ocení výbušnou funk-soul-pop-jazzovou směsici s potenciálem roztančit celý sál. Kontrabasista František Uhlíř si před třemi lety ke svým sedmdesátinám nadělil autobiografickou kolekci Story of My Life – Music for Septet. Živé provedení této nahrávky uvidíme letos v rámci festivalového jubilea. Závěr pátečního koncertu bude patřit zámořským legendám. Klávesista Jeff Lorber, jenž bude v Přerově vystupovat poprvé, si do svého tria přizval muzikanty, kteří vřelost přerovského publika už v minulosti zažili. Jsou jimi baskytarista Jimmy Haslip a bubeník Sonny Emory.

jazz foto 2

Sobota 21. října 2023 od 19.00

Poslední festivalový večer otevře Boris Band Combination (BBC) ostravského klávesisty a skladatele Borise Urbánka a jeho špičkových hostů. Academic Jazz Band Přerov byl založen v roce 1958 jako Dixieland XI. A a v rámci festivalu pravidelně slaví své kulatiny a půlkulatiny, které spolehlivě přitahují zástupy vděčných posluchačů. Letos budou Akademici oslavovat již své 65. výročí. Finále jubilejního 40. ročníku ČSJF obstará zpěvačka a multiinstrumentalistka Judith Hill se svou kapelou. Judith se ve svém portfoliu pyšní spoluprací s hudebními giganty typu Michaela Jacksona, Stevieho Wondera, Ringo Starra nebo Prince. Podílela se i na filmu o doprovodných vokalistech 20 Feet to Stardom, který získal cenu Grammy za nejlepší hudební film a Oskara za nejlepší celovečerní dokument. Na závěr festivalu nás čeká neodolatelný mix soulu, funku a jazzu.

jazz foto 3

After party po hlavních festivalových večerech bude v režii temperamentní kapely Michito Sanchez Latin Collective. V rámci festivalu proběhne i křest vzpomínkové knihy Brána jazzu otevřená, která vychází k příležitosti 40. jazzového festivalu v Přerově. Dílo provede čtenáře festivalovými zážitky z let 2006 až 2022, a volně tak navazuje na knihu Labyrint jazzu a ráj srdce, jež mapovala festivalové dění od začátků do roku 2005.

Všechny koncerty se konají v přerovském Městském domě. Prolog začíná v 19.30 hod, hlavní koncerty každý večer v 19 hod. Koncerty bude tradičně provázet Aleš Benda.

Další informace jsou průběžně aktualizovány na www.jazzcz.cz

Zdroj foto: Michal Sýkora, Robert Rohál a archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

Kultura a totalita IV – Každodennost

Kultura -kino PEREXEditoři Ivan Klimeš a Jan Wiendl v několika posledních letech zahájili vydávání volné řady sborníků, souhrnně nazvaných KULTURA A TOTALITA. Už byly vydány svazky věnované válce, národu a revoluci, nyní v pořadí čtvrtá část je zas...