Festival Věčná naděje a Terne Čhave uvedou hudbu tzv. zapomenutého holocaustu

Festival Věčná naděje a Terne Čhave uvedou hudbu tzv. zapomenutého holocaustu

Tisk

terne chave 200Nejen tvorba židovských autorů bývala v koncentračních táborech uváděna a hrána. Festival Věčná naděje v letošním roce upozorňuje také na tzv. “zapomenutý holocaust”, tedy pronásledování a likvidaci Romů. Přímo pro Věčnou naději vzniklo ve spolupráci se skupinou Terne Čhave pásmo písní, které v koncentračních táborech vznikly nebo s romským holocaustem souvisejí. Výjimečný koncert proběhne 21. března v pražském Vzletu.

 

 

Romský holocaust je označován termínem porajmos, doslovně “zničení”. Jen na českém území existovalo několik sběrných, pracovních a koncentračních táborů pro Romy, ať už nejznámější Lety, nebo tábor v Hodoníně u Kunštátu, na Liberecku, další v Praze - Ruzyni, Brně, Pardubicích, Olšovci. Ačkoliv romská hudba nepochybně v táborech zněla, nebyla zaznamenána jinak než ve vzpomínkách pamětníků, píseň nahrazovala psanou historii. Jsou dokumentovány vzpomínky na písně s houslemi, romské táborové kapely či nucené zapojení do kabaretních výstupů.

“Dlouho nám trvalo, než jsme téma uchopili a doslova vydýchali. Ty písně jsou neskutečně živé a silné, emoce pracovaly a pracují na každé zkoušce. Některé skladby jsme kompletně ztvárnili z dochovaných materiálů, jindy jsme doplnili vlastní melodii nebo text,“ říká frontman Terne Čhave Gejza Bendig.

Terne Čhave posílí přímo pro tento projekt skvělí královéhradečtí hudebníci Soňa a Ondrej Horváthovi. Uvedeny budou během večera i písně z kapelního repertoáru.

Terne Čhave představují na české i evropské hudební scéně jedinečný fenomén. Jsou jednou z nejdéle fungujících a nejúspěšnějších českých romských kapel. Kromě vystupování na tuzemských - i těch největších - festivalových pódiích, projeli také velkou část Evropy, od Polska, Slovenska a Maďarska přes Itálii, Španělsko, Francii, Benelux, Německo až po Anglii a Skotsko. Již od svých počátků, které sahají do 80. let, se drží svých romských kořenů, nespokojují se však s nekonečnými variacemi na klasický romský folklór, ale vydávají se na svébytnou cestu do různých hudebních oblastí. Jejich vývoj tak směřoval od folku přes world music až po funk a rock. Jejich repertoár tvoří především autorská tvorba, za kterou získali prestižní hudební Cenu Anděl. Energie jejich hry je pověstná, jejich romství se projevuje v osobitých melodiích a zejména v romských textech, ve kterých zpívají o místě dnešních Romů v neustále se měnícím světě.

terne chave plakat

Vstupenky a více informací:

https://goout.net/cs/terne-chave-romska-hudba-v-dobe-nesvobody/szxowsu/

https://www.facebook.com/events/916459989483806

vecnanadeje.org
ternechave.com
facebook.com/vecnanadeje
instagram.com/festival_vecna_nadeje


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ciro Marchetti: Tarot snů

tarot snu 200Představte si, že je deštivý den a vám se nechce z postele a máte tarotovou náladu. Ciro Marchetti je proslulý svým Tarotem snů a není divu, že se dočkal dalšího vydání. Karty jako takové jsou naprosto stejné jako v prvním vydání, formátem i ...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...