RACHOT uvádí: Soundbridges - německo-americkou supersestavu extrémních improvizátorů

RACHOT uvádí: Soundbridges - německo-americkou supersestavu extrémních improvizátorů

Tisk

soundbridges200Skupinu založil roku 2021 bubeník Martin Blume s dalšími špičkovými improvizátory: hráčem na klasické syntezátory Thomasem Lehnem a trombonistou Matthiasem Muche. Když se po loc-kdownu obnovila možnost cestování, přizval Kena Vandermarka, renomovaného saxofonistu z Chicaga. V atypickém nástrojovém složení přebírá roli basy a bicích syntezátor, což vytváří zcela novou a originální zvukovou koncepci. Hráči zvyšují napětí, aniž by jen přidávali na hlasitosti, kličkují mezi zcela nečekanými notami a ve zdánlivém chaosu budují drama, klid i ticho. Název Soundbridges je převzat z kinematografie, kdy dva kontrastující záběry propojí zvuk či hudba. Se světem filmu souvisejí i názvy skladeb, tak například klíčová kompozice 39 Steps je poklonou špionážnímu horroru Alfreda Hitchcocka.

Kritika srovnává hudbu Soundbridges s legendárním triem Deep Listening Band, které vedla jed-na z největších postav nové hudby 20. století, Američanka Pauline Oliveiros. Vůdčím duchem Soundbridges je špička světového free jazzu, Ken Vandermark, saxofonista, klarinetista a skladatel. Svoji dráhu začal v Bostonu, a jako mladý hudebník získal sérii významných cen. Zvítězil v anketě časopisu Cadence, postoupil do finale Herb Alpert Fellowship, a jako ocenění tvůrčího talentu si vysloužil grant MacArthur Fellowship ve výši čtvrt milionu dolarů. Od roku 1989 žije v Chicagu, kde pracoval s hudebníky světové pověsti - Hal Russell, Paal Nilssen-Love, Hamid Drake, Fred Anderson. Už čtvrt století má pozici stálice americké jazzové scény a je členem skupin Sonore či Peter Brötzmann Chicago Tentet. Významným bodem jeho tvorby byla vlastní aranžmá skladeb jazzových velikánů - Sonny Rollins, Joe McPhee, Cecil Taylor a dalších. Roku 2005 Vandermark prohlásil: "Když jsem upravoval některé z kompozicí mých nejoblíbenějších autorů, spoustu jsem se toho naučil, ale teď nastal čas, abych se soustředil výhradně na své vlastní nápady." Vynikal vždy jako flexibilní a nadžánrový talent, vedle jazzu se pohyboval ve spřízněných oblastech - free impro, noise, rock.

soundbridges1

Koncert Soundbridges popisuje kritika takto: "Jeden free jazzový útok následuje za druhým. Po čtyřech minutách přijde překvapení – klidná pasáž. Mimozemské tóny z vesmíru náhle přeruší děsivé zpětné vazby, které vzápětí protnou trhající se tóny doprovázené uměřeným tlukotem bubnů i kovových perkusí. Tiché i dynamické pasáže se střídají dalších 50 minut, aniž by hudba ztratila pevnou půdu pod nohama. Skladba kulminuje hlasitým výbuchem, pod jehož slupkou se ovšem skrývá detailně propracovaná struktura."

Soundbridges
Thomas Lehn, Ken Vandermark, Martin Blume, Matthias Muche (DE, USA)
Kdy: 6.3. ve 20:00
Kde: Punctum - Krásova

Zdroj foto: André Symann

Více informací:

FB událost:
https://fb.me/e/2rv4bAIgA

INFO:
https://rachot.cz/soundbridges/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Darujte pod stromeček rodinné vzpomínky v knihách Moniky Kopřivové

Koprivova1Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček svým nejbližším, přinášíme vám skvělé tipy na vánoční dárky, které můžete najít na portálech Familium a Babičkářství! Rozhovor s jejich zakladatelkou vám prozradí více a možná i poradí, jaké nové knížk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Holubí mambo zasahuje

Holubimambo 200U příležitosti 66. narozenin amerického spisovatele C. D. Payna vydalo Nakladatelství Jota reedici jeho zběsilého díla Holubí mambo. Tak k letu a čtení připravit, teď!

 

...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Víkend na Festivalu krátkých filmů v Praze
ImageNa Festival krátkých filmů zavítaly naše redaktorky Klára Scholzová a Martina Černá. Dvě reportáže v jednom vydání vás nalákají na příští ročník.
...