Festival Groove Brno odstartuje 15. ročník americkými s Lettuce, Brooklyn Funk Essentials a Judith Hill s B-Side Bandem

Festival Groove Brno odstartuje 15. ročník americkými s Lettuce, Brooklyn Funk Essentials a Judith Hill s B-Side Bandem

Tisk

groove brno 200První polovinu října ovládnou brněnské sály zahraniční i česká jména žánru funk a soul. Koncertní série patnácté edice mezinárodního festivalu odstartuje českou premiérou amerických Lettuce. Tuzemský B-Side Band spojil síly s losangelskou zpěvačkou a skladatelkou Judith Hill. S novým materiálem přijedou Brooklyn Funk Essentials, jenž vystoupí na dvojkoncertě spolu s D.Y.K., kapelou herce a zpěváka Vojtěcha Dyka.

 

Bostonská šestice se po úspěších jako nominaci na cenu Grammy či obsazení první příčky žebříčku prestižního amerického časopisu Billboard poprvé představí českému publiku živě 8. října v Metro Music Baru. Posluchačům přiváží také nové album Unify, na němž spolupracoval i člen Rock'n'rollové síně slávy Bootsy Collins.

14. října bude patřit oslavám patnácti let festivalu. Pódium Sono Centra bude patřit mezinárodní kolaboraci losangelské zpěvačky a skladatelky, bývalé vokalistky Michaela Jacksona a finalistky americké soutěže The Voice Judith Hill s českým B-Side Bandem. Jako zvláštní hosté večera zazpívají také Vojtěch Dyk, Tereza Černochová (Monkey Business), Marta Kloučková, Jakub Vaňas (Top Dream Company) a další.

groove brno 1

Hned následující den se na stejném pódiu setkají američtí Brooklyn Funk Essentials a tuzemští D.Y.K.. „Dvojkoncertem těchto dvou vynikajících kapel chceme fanouškům demonstrovat rozmanitost funkového žánru a jeho kořenů. Američtí experimentátoři fúze soulu, hip hopu, jazzu a pochopitelně funku reprezentují si svým neotřelým pojetím ve Státech vysloužili několik nominací na zlatou sošku gramofonu. Kontrovat jim bude svěží lehkonohý mix funku a soulu D.Y.K., kde skladatel Ondřej Pivec uplatnil svůj elán a zkušenosti nasbírané mimo jiné při spolupráci se soulovou hvěždou Gregory Porterem, za níž také získal jednu ze svých Grammy,” říká o dramaturgii ředitel festivalu Groove Brno Josef Buchta.

Fanoušky energické hudby čekají v rámci programu festivalu ještě vystoupení cenami Grammy ověnčeného Philipa Lassitera 26.10., poté první česká zastávka Huntertones 4. 11., bostonští průkopníci jazz-fusion Spyro Gyra 9.11., trombonista Fred Wesley s The New JB's 12.11. a křest nové desky kapely Jay Delver 30.11..

Zdroj foto: Jeremy Elder

Více informací:

Facebook událost 8. 10. 2022 Lettuce: https://fb.me/e/1ar3nWgwd
Facebook událost 14.10.2022 B-Side Band feat. Judith Hill: https://fb.me/e/2xfJlT59b
Facebook událost 15.10. 2022 Brooklyn Funk Essentials & D.Y.K.: https://fb.me/e/1ReJCW39L

Předprodej GoOut: https://goout.net/cs/groove-brno-2022/szlvhat/
Web: www.groovebrno.cz
Facebook: https://www.facebook.com/groovebrno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jub...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Letní čtení od Kate Mortonové - Ztracený slib

ztraceny slib200V srpnu vydalo nakladatelství Ikar pod hlavičkou Edice světový bestseller novou knihu australské romanopiskyně Kate Mortonové Ztracený slib. Kniha o rodině, vztahových peripetiích, ozvěnách války a tématu viny a odpuštění splňuje vše, co...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Maniak

maniak plakat200Psychologický thriller s názvem Maniak rozhodně není filmem pro slabší povahy. Jedná se o novodobé podání stejnojmenného filmu z roku 1980, které v sobě nese odkaz na Jacka Rozparovače. Premiéra tohoto temného příběhu bud...