Ensemble Opera Diversa zahájí jarní provoz koncertem Lamento

Ensemble Opera Diversa zahájí jarní provoz koncertem Lamento

Tisk

lamento200Ensemble Opera Diversa si v tomto roce připomíná dvacet let své „oficiální“ existence. Každý z plánovaných koncertů komorního orchestru proto obsahuje skladbu na objednávku od spřízněného komponisty, čímž soubor navazuje na dlouhodobé úsilí o iniciování a provádění nových děl. Nejinak tomu bude v případě projektu Lamento, jímž orchestr zahajuje koncertní provoz diversního jara 2023.

 

Premiérovanou skladbou je dílo od pražského skladatele, malíře a pedagoga Vladimíra Franze, s nímž soubor poprvé spolupracoval již před více než pěti lety. Rex tremendae majestatis pro smyčce s velrybím zpěvem a lidskými skřeky doplňuje koncertní dramaturgii, která vychází z termínu konání – týdnu před květnou nedělí a pašijovým týdnem, kdy se v Brně tradičně koná Velikonoční festival duchovní hudby. Na závěr postní doby proto zazní méně provozovaná díla reflektující tematiku nářku, kajícnosti, smutnění či melancholie.

Kromě Franzovy skladby orchestr pod vedením kmenové dirigentky Gabriely Tardonové uvede českou premiéru skladby Tuireadh Jamese MacMillana, jejíž název lze přeložit jako rekviem a je dedikovaná obětem havárie na ropné plošině Piper Alpha v roce 1988. Sólově při této příležitosti s orchestrem souboru poprvé vystoupí klarinetista Jiří Mráz. Lamentační charakter koncertu dále doplňuje slzavá kompozice Lachrymae Benjamina Brittena, kterou autor instrumentoval v posledním roce svého života, stejně jako Tristium Viktora Kalabise s existenciálním přesahem podpořeným temnějším témbrem violy v podání spřízněného interpreta souboru Milana Paľy.

Koncert s názvem Lamento se uskuteční ve středu 29. března od 19:00 v sále Konventu Milosrdných bratří v Brně.

PROGRAM:

BENJAMIN BRITTEN: Lachrymae pro violu a smyčce (1948/1976)
VLADIMÍR FRANZ: Rex tremendae majestatis pro smyčce a zvukovou stopu (2023)
PREMIÉRA
JAMES MACMILLAN: Tuireadh pro klarinet a smyčce (1991/1995) ČESKÁ PREMIÉRA
VIKTOR KALABIS: Tristium, koncertní fantazie pro violu a smyčcové nástroje (1981)

ÚČINKUJÍCÍ:
Milan Paľa – viola
Jiří Mráz – klarinet
Ensemble Opera Diversa, vedoucí orchestru Jan Bělohlávek
diriguje Gabriela Tardonová

Vstupné na koncert je dobrovolné.

Koncert se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Brna, Ochranného svazu autorského a Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové a pod záštitou J. E. Matthew Fielda, velvyslance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice.

lamento plakat

Milan Paľa (*1982) je československým houslistou a violistou. Studoval na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banské Bystrici, později pokračoval ve studiu na Hochschule für Musik und darstellende Kunst ve Vídni a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V soukromé třídě Semjona Yaroshevicha se obeznámil s legendární ruskou školou Davida Oistracha a v období studia se pravidelně účastnil mezinárodních mistrovských kurzů Vladimíra Spivakova v Zurichu. Byla to však spolupráce se skladateli, která měla zásadní vliv formování jeho hudebního projevu. Blízký vztah a tvořivá spolupráce se skladateli jako jsou Jean Guillou, Jevgenij Iršai a František Gregor Emmert vedla ke vzniku množství skladeb „šitých na míru“ houslistovi, který průběžně rozšiřoval své interpretační schopnosti až k bodu, kdy jeho hra daleko přesáhla běžné limity. Milan Paľa je vyhledávaným interpretem pro uvádění nových děl. Má za sebou velké množství premiér skladeb současných autorů (vedle již zmíněných jsou jimi například Marian Lejava, Christophe Sirodeau, Erkki-Sven Tüür, Ádám Kondor, Ivan Josip Skender, Ante Knešaurek, Tõnu Kõrvits, Daniel Matej, Lena Sierova, Wolfgang Bauer a další).

Jiří Mráz je český klarinetista a basklarinetista. Studoval na konzervatořích v Teplicích a v Praze, dále pokračoval na HAMU v Praze. Absolvoval mistrovské kurzy v Salzburgu, Drážďanech, Žirovnici. Hrál v Severočeské filharmonii Teplice nebo v opeře F.X.Šaldy v Liberci, v současné době je členem orchestru Filharmonici města Prahy – City of Prague Philharmonic Orchestra. Působí jako interpret a autor hudby v alternativním divadle i jako pódiový hráč v mnoha inscenacích pražských divadel. Vystupuje jako sólista, pořádá vlastní klarinetové recitály a semináře, založil dechové trio Hibernal. Specializuje se na interpretaci soudobé vážné hudby, jak sólo, tak i komorně, například v souboru Konvergence. V obci Lhota pod Džbánem pořádá hudební festival Zastávka, v němž propojuje své tři záliby – hudbu, železnici a vinnou révu.

Ensemble Opera Diversa je umělecký soubor, který se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Během více než dvacetiletého působení se ze souboru vyvinula hudební společnost, jež ve vlastní produkci organizuje kolem dvou desítek vystoupení ročně, a to především v domovském Brně. Jedinečnost souboru je z části způsobena jeho trojjediností – autorské hudební divadlo, orchestrální nebo komorní koncerty s objevnou dramaturgií a koncerty komorního sboru Ensemble Versus. Během podzimu 2022 navíc v rámci souboru vzniklo smyčcové kvarteto Diversa Quartet věnující se především tuzemské i zahraniční soudobé kvartetní tvorbě. K tomu těleso iniciuje nebo se podílí na tvorbě CD nosičů či rozhlasových nahrávek. Svou dramaturgií, podněcováním nových skladeb i interpretačním nasazením soubor usiluje o dialog s otevřeným posluchačem.

Více informací:

www.operadiversa.cz
www.facebook.com/operadiversa
www.instagram.com/operadiversa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mirjam Landa: Měla bych přitvrdit

Mirjam perex„Jsem ráda, že už je po svátcích a můžeme zas všechno dělat normálně,“ směje se režisérka, autorka a producentka Mirjam Landa. I když tedy zrovna její začátek roku moc „normální“ není, protože úspěšná divadelnice a matka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Lekce řízení auta od závodního jezdce

jak200Dostalo se mi do rukou velmi zajímavé čtení: lekce jízdy od závodního jezdce Bena Collinse, přezdívaného The Stig díky pořadu Top Gear, kde se osm let objevoval. Zastupoval představitele Jamese Bonda při nejtěžších honičkách v posledních filmech. A tenhl...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

bajkeri 200Letní komedie Bajkeři vstupuje v těchto dnech do našich kin a slibuje slušnou porci zábavy i romantiky. Ale jak už tomu u podobných filmů bývá, jen pro určitou sortu lidí.

...