Saxofonista Luboš Soukup a pianista Christian Pabst vydávají první společné album

Saxofonista Luboš Soukup a pianista Christian Pabst vydávají první společné album

Tisk

Levitas 200Saxofonista a skladatel, jeden z klíčových představitelů současné české jazzové scény Luboš Soukup připravil spolu s německým pianistou Christianem Pabstem zbrusu nový repertoár, který vychází jako album Levitas. Po více než 10 letech úzké hudební spolupráce a přátelství zrealizovali svůj dlouholetý sen – nahrát komorní album pouze v duu, založené na plnohodnotném hudebním dialogu a improvizaci. V bohatých rytmických i melodických postupech čerpají inspiraci nejen z jazzu a klasiky, ale i folklórní hudby.

Hudebníci se seznámili v roce 2011 na Rhythmic Music Conservatory v Kodani, kde se Luboš Soukup záhy aktivně zapojil do tamní jazzové scény. Od té doby žije v Kodani a České republice, kam se stále vrací koncertovat už i se svým skandinávským kvartetem. Christian Pabst je jeho neodmyslitelnou součástí a společně podnikli několik turné nejen v Dánsku a Čechách, ale i v Německu, Nizozemí a na Slovensku. Za sebou mají také nahrávání alba Through the Mirror (2013, Animal Music) s bohatou bigbandovou instrumentací a alba Země (2017, Animal Music) v obsazení kvarteta s hostujícím mezinárodně proslulým kytaristou Lionelem Louekem. Christian Pabst je světoběžník s bohatou hudební kariérou a koncerty napříč světadíly. Dlouhodobě žil v Nizozemí, momentálně se nachází v italské Perugii, sídle Umbria jazz festivalu. Je absolventem prestižního evropského jazzového programu EUjam, během kterého každý ze studentů studuje na třech z pěti předních evropských hudebních konzervatoří. Christian vydal řadu alb pod vlastním jménem i jako sideman.

Levitas1

Na novém albu Levitas Soukup s Pabstem společně prozkoumávají možnosti minimální instrumentace a díky svému dokonalému napojení dokazují, že i z tak komorního formátu dokáží vytěžit bohaté hudební textury. Album Levitas přináší posluchačům hudební zážitek plný překvapení, dynamických zvratů i konejšivých melodií a meditativních ploch.

Album bylo nahráno v dubnu 2022 v Sound Studio HAMU ve spolupráci se zvukovým mistrem Ondřejem Urbanem, mix provedli Milan Cimfe a Luboš Soukup v Sono Records Doupě a mastering tamtéž provedli Adam a Pavel Karlíkovi.

Autorem grafického designu obalu je Tuan Vuong ze Studia Najbrt, autorem fotografií je Dušan Tománek. Album vyšlo 2. září 2022 na CD a ve formě digitálního downloadu i streamu na běžných streamovacích platformách. Album je distribuováno společností Supraphon a v prodeji je také ve vlastním e-shopu Animal Music na www.animalmusic.cz.

Album vychází s podporou Ministerstva kultury, Nadace OSA, SoundCzech a grantu hlavního města Prahy v rámci „Edice Animal Music 2022“.

Levitas obalka
Zdroj foto: Obal © Tuan Vuong (Studio Najbrt), 2022 / Foto © Dušan Tománek, 2022

Více informací:

www.animalmusic.cz
www.lubossoukup.com
www.christianpabst.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Čím blíž je zničení, tím jsou si lidé bližší

znicit perexFrancouzská mediální hvězda literárního nebe i pekla Michel Houellebecq (*1956) vydává v češtině svůj poslední, a možná úplně poslední, román Zničit.

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.