Vydavatelství Radioservis vydává Pictures Bohumíra Stehlíka

Vydavatelství Radioservis vydává Pictures Bohumíra Stehlíka

Tisk

stehlik200Každý klavír má jinou duši. První měkce chlácholí ukolébavkou, druhý vypráví moudře jako stařec o životě, jiný kypí energií jako mladý hřebec a rozhoupe lustr v sále. Při koncertech se klavírista setkává se spoustou nástrojů různých zvukových kvalit a barev.

 

 

 

Bohumír Stehlík se rozhodl tyto rozdílné kvality zaznamenat a výsledkem je velmi netradiční CD Pictures, které v deseti hudebních obrazcích posluchači předkládá osm obrázků klavírů věhlasných značek – Steinway, Bösendorfer, Fazioli, Petrof a další.

Na CD posluchač najde jednak improvizace – nepřipravené, nahrané na první pokus, kdy klavírista čekal, jaká hudba ke němu přijde, i ty krátce připravené. Dále se zde nachází originální kompozice, které byly vybrány k charakterům jednotlivých nástrojů. Album je osobním hudebním vyjádřením, kdy autor a interpret v jedné osobě reflektuje své pohnutky a pocity, a také zajímavou sondou do nádherného světa klavírů.

Bohumír Stehlík (*1990, Praha) je jeden z předních klavíristů mladší generace. Vyniká svou instrumentální zručností a neobvyklou hudební vyjadřovací schopností. Vystudoval pražské Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením v klavírní třídě profesorky Iriny Kondratěnko. Po roce na Akademii múzických uměni v Praze zamířil do Švédska, kde v letech 2010–2016 studoval na jedné z nejprestižnějších skandinávských hudebních škol – Hudebním institutu Edsberg pod Royal College of Music ve Stockholmu pod vedením profesora Matse Widlunda.

Bohumír je laureátem řady klavírních soutěží (např. Ljunggrenska tavlingen – 1. cena, Stockholm International Music Competition – 2. cena, Concertino Praga – 1. cena ad.). Byl rovněž oceněn stipendii Královské švédské hudební akademie, stipendiem Yamaha ad. S komorním souborem Duo du Reve s flétnistkou Janou Jarkovskou obdržel řadu ocenění v soutěžích komorní hudby (ProMusicis France Award – vítěz, Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition – 3. cena, ISA Open Awards – vítěz, Val Tidone International Chamber Music Competition – 1. cena).

Pravidelně vystupuje sólově i na komorních koncertech, je členem mezinárodního komorního souboru Ensemble D´Accord a spolku Lieder Society. Kromě koncertní činnosti spolupracuje s Českým rozhlasem, je uměleckým vedoucím klasické odnože festivalu Povaleč ve Valči u Karlových Varů a místopředsedou hudebního sdružení D´Accord sídlícího v Německu. Jako pedagog působil na hudební akademii Ingesund při Karlstadské univerzitě ve Švédsku a od října 2016 vyučuje na Janáčkově akademii múzických uměni v Brně. Je také varhaníkem poutního kostela Jména Panny Marie ve Křtinách.

stehlik pictures


Bohumír Stehlík: PICTURES

Obsah CD:
1. Bayreuther (improvisation) - Steingraeber & Sohne D-232
2. Calm – Petrof P284 Mistral
3. Vox Maris – Fazioli F278
4. Light Frenzy (improvisation) - Steinway B-211
5. Carillon (improvisation) - Bösendorfer 290 Imperial
6. 440 Hz – Steinway D-274
7. Aeolian Harp - Ant. Petrof 275
8. Utopia (improvisation) - Feurich 220
9. Farewell – Bechstein D282
10. Ambient (improvisation) - Shigeru Kawai SK-EX
11. Theme (improvisation) - Shigeru Kawai SK-EX
12. Goodnight – Fazioli F278

Celkový čas: 52:06

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-815251-bohumir-stehlik-pictures


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naďa Reviláková: Cílem knihy bylo zprostředkovat dějiny dětem tak, aby je příběh zaujal a bavil

Nada RevilakovaV době koronavirové krize sice vycházelo podstatě méně knížek, ale některé si svoji cestu ke čtenářům přecijen našly. Dobrým příkladem může být vítěz literární soutěže nakladatelství Albatros na téma odvaha. Tím se stala Naďa Revilákov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

První případ právničky Tóry

ritua 200Tuto zajímavou dámu jsem objevila asi před rokem a jsem tomu ráda. Tóra je ženská podle mého gusta – s ničím se nemazlí, ovšem s ní nikdo taky ne. Na krku má pubertálního syna a o něco mladší dcerku, je rozvedená, pracuje v advokátní kanceláři s příše...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Sedm statečných se vrací

sedm statecnych200Při honbě za divácky atraktivními náměty filmaři hledají „zlatou rybku“ také v úspěšných, dokonce ikonických dílech minulých desetiletí – takže jen letos se nové verze dočkali Ben Hur i Vinnetou, nyní následováni SEDMI STATEČNÝMI. Rež...