Na festival Sziget míří Lenny i hvězda streetdance Mr. Kriss

Na festival Sziget míří Lenny i hvězda streetdance Mr. Kriss

Tisk

sziget 200Lenny, Mr. Kriss & Marson, Viktor Čechtický budou zástupci české scény na festivalu Sziget. Novinkou je i program pro nehudební Cirque du Sziget a kompletní podoba elektronické stage Ticket Swap Aréna.

 

 

Sziget festival je jednou z největších a nejprestižnějších evropských hudebních akcí. Skvělou zprávou je, že v programu najdeme vedle světových hvězd jako jsou například Arctic Monkeys, Dua Lipa, Kings of Leon, Justin Bieber, Tame Impala, Bastille i zástupci české scény. Letos na ostrov uprostřed Budapešti míří populární popová zpěvačka Lenny. Sziget ale není jen o hudbě a svou stopu na festivalu otisknou i oceňování tanečníci Viktor Černický a duo Mr. Kriss & Marson, ve kterém vystupuje celosvětově oceňovaný Kristián Mensa, známý pod jménem Mr. Kriss, se svým bratrem Marsonem. Sziget také vedle programu Europe Stage, zcela zaplnil program Ticket Swap Areny.

Lenny na ibis x ALL Europe Stage

I v tomto roce Sziget připravuje známou Europe stage, na níž vystupují zajímaví umělci, kteří míří na vrchol hudebních žebříčků. Mezi řadou talentů se objeví také česká zpěvačka Lenny, která vystoupí v pátek 12. 8. a neskrývá nadšení ze zařazení do programu: „S kapelou už jsme vystupovali na velkých českých festivalech a hráli pro desítky tisíc posluchačů na akcích v Itálii, ale na Szigetu to letos bude naše poprvé. Mám radost, že tento festival budu moci poznat jak z pódia jako interpret, tak jako divák. Nechci si nechat ujít vystoupení Kings Of Leon a Justina Biebera. Během našeho vystoupení plánujeme zahrát i nějaké novinky z připravované desky a já se už opravdu těším na unikátní atmosféru, která nás na Szigetu čeká.“ Na Europe stage budu hrát také SYML (USA), cleopatrick (CAN), Shelter Boy (D), Nova Twins (UK), French79 (F) a řada dalších.

sZIGET LENNY 1

Tanec, street dance i moderní cirkus v programu

Maďarský Sziget festival však není jen o hudbě a potvrzuje to široký výběr tanečních a divadelních představení či nového cirkusu. Mezi hvězdami nabitým programem se ční jména českých a slovenských tanečníků. Jednou z tanečních hvězd festivalu bude uznávaný český tanečník Mr. Kriss, který se svým bratrem a tanečním partnerem Marsonem přiveze na festival představení Breaking Jazz spojující prvky breakdance a jazzové hudby. “Představení jsme původně chystali na divadelní uvedení ve Francii, pro publikum na Szigetu si plánujeme pohrát s rytmem a dynamikou představení tak, aby v něm bylo silný prvek překvapení a nevypočitatelnosti. Z programu Szigetu se těšíme na FKJ, Jungle nebo BADBADNOTGOOD,” řekl Kristián Mensa, alias Mr. Kriss.

Trenčínský rodák a absolvent Janáčkovy Akademie múzických umění Viktor Černický na Szigetu představí své autorské dílo PLI, v němž vystupuje sám s 22 konferenčními židlemi. Černický byl za své představení oceněn Hlavní cenou České taneční platformy a strhnul na sebe svým osobitým pojetím moderního tance pozornost i v zahraničí.

sZIGET 2

Se Szigetem je již řadu let spojen také nový cirkus. Stage Cirque du Sziget, která pojem až tisíc návštěvníků, na Ostrově svobody uvede dechberoucí vystoupení předních cirkusových společností z celého světa. V jejich čele budou stát např. Cirque la Compagnie, Compagnie Cabas z Francie nebo kanadská Barcode Circus Company.

Kompletní program elektronických scén

Po již dříve oznámeném programu scény Colosseum, která pro elektronickou hudbu vytvoří letos unikátní 360° podium, nyní pořadatelé zveřejnili kompletní program TicketSwap Dance Areny, na které vystoupí nejzajímavější jména současné electro scény. Obrovský party stan pod kurátorskou hlavičkou Elrow, Q-Dance a dalších evropských promoterských skupin míří svým programem a unikátním vizuálem k tomu, aby se stal tím nejnavštěvovanějším podiem všech fanoušků techna, trance house a EDM na Szigetu. Během festivalu se na podiu představí třeba Alan Walker se svým hitem Faded nebo dlouholetá stálice taneční a house hudby Steve Aoki, který během své kariéry spolupracoval s hvězdami jako Linkin Park, Iggy Azalea nebo Fall Out Boy.

Festival Sziget každý rok vítá stovky tisíc návštěvníků a jeho cílem je přivést během 6 dní ta největší hudební jména z nejrůznějších žánrů! Sziget však není jen o hudebních zážitcích: Je o lásce, umění a svobodě ve všech možných formách! Je to hudební a kulturní festival, který návštěvníkům nabízí jedinečné léto plné koncertů, uměleckých programů, představení, besed a mnoho dalšího. Protože Sziget v maďarštině znamená „ostrov“, samotný festival Sziget se nachází na nádherném ostrově Óbuda v srdci maďarské Budapešti. Leží v blízkosti centra města a dává návštěvníkům festivalu možnost prozkoumat Budapešť kdykoli během návštěvy Szigetu. Život na festivalu nezastavuje. Koncerty a hudební vystoupení běží každý den od časného odpoledne a trvají až do úsvitu. Sziget si však můžete užít i jinak než na koncertě. Ať už navštívíte některou z besed a přednášek, zhlédnete některé z divadelních představení nebo se rozhodnete si zasportovat či jen odpočinout na pláži, vyžití na Szigetu najdete vždy.

sziget3

Sziget
10.-15. srpna 2022
Budapešť, Maďarsko

Vstupenky
215€ (3denní)
315€ (6denní)

Více informací: https://szigetfestival.com/cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Melancholie Štefana Margity

200maAlbum plné slavných melodií od šansonu po muzikál, to je nová nahrávka světově proslulého operního pěvce Štefana Margity. Dostala název Melancholie a jde, jak sám pěvec říká, o jeho první album se skladbami na pomezí žánrů. „Když jsem v prodejně Metropoli...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Chcete se bát? Povídky Dauphne du Maurier vám to umožní

ptaci a jine povidky 200V únoru vydalo nakladatelství Motto povídkovou knihu britské autorky Dauphne du Maurier s názvem Ptáci a jiné povídky. Ano, ti slavní Ptáci, kteří tak proslavili jejího krajana, režiséra Alfreda Hitchcocka. Takže asi tu...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Tibetští mniši a televize

altFilm, který se může pyšnit nálepkou “první skutečně tibetský film”, Tiché svaté kameny, odpovídá kritériím profesionálního filmu délkou i technickým zpracováním. Herecké obsazení je sice poskládané z neherců, ale i ti pod režijním vedením ...