Hlas, který zní dál…

Hlas, který zní dál…

Tisk

Originální. Nespoutaná. Hlasově nenahraditelná. Inspirující. Inovativní. Jedinečná. Svého času nezastupitelná… Těmito slovy zahajuje svou vzpomínkovou knížku Whitney Houston. Hlas, který zní dál… Luboš Nečas. A vůbec čtenáře nešetří! Hned v Úvodu je provede mezníky zpěvaččina osmačtyřicetiletého života a v jeho závěru nás upozorní na zajímavou souhru spojenou s čísly – s čísly 9 a 12, která provázela vše, co se kolem této ženy dělo.

Ale pěkně popořádku, začíná se od dětství. Přeneseme se do srpna 1963, kdy se v Newarku narodila Whitney Elizabeth Houston – budoucí světová megahvězda, a budeme procházet necelými devětačtyřiceti roky velmi zajímavého osudu. Kapitoly knihy jsou otiskem všech období zpěvaččina života – dětství, prvních vystoupení, zrození hvězdy, obrovského úspěchu, zrození filmové hvězdy, manželství, propadu na dno, nového začátku, až po nešťastný konec.

Autor vše sleduje krok za krokem. Vychází přitom z četných rozhovorů, které zpěvačka za svůj život poskytla médiím, ze vzpomínek blízkých, přátel, vrstevníků, producentů, sám dedukuje a upozorňuje na zajímavé souvislosti. Z celé knihy je znát jeho obdiv k této ženě. Jeho odhady, dohady a spekulace jsou uvěřitelné, občas máte pocit, že s Whitney strávil nejeden den, že se museli dobře znát.

Jednotlivé pasáže jsou proloženy nejen citacemi z rozhovorů, ale hlavně texty písní, které Whitney proslavila – nebo které proslavily ji (jak chcete). Velmi přínosnou je přílohová část knihy, kde autor přehledně uvádí zásadní koncertní turné a zpěvaččinu diskografii. A vše provázejí fotografie. V knize je velká část věnována filmu Osobní strážce – snímku, který snad zná každý. Snímku, který mrazí a hřeje současně. Snímku, který se zarývá kdekomu pod kůži. V souvislosti s tímto filmem upozorňuje Luboš Nečas na jednu zajímavost:

alt

V případě Whitney Houston je velkou životní ironií slovní spojení: osobní strážce. Zatímco ten filmový v podání Kevina Costnera ji raketově VYNESL mezi nejprodávanější, nejoblíbenější a nejžádanější hvězdy světového showbyznysu a v uvedeném filmu jí zachránil život, ten skutečný osobní strážce v reálu totéž už udělat nemohl.

Ano, je to tak, její osobní strážce byl posledním, který jedinečnou zpěvačku držel v náručí, byl tím, který ji vynesl z koupelny – bohužel, záchrana přišla pozdě…

Luboš Nečas předložil čtenářům zajímavý osud jedinečné ženy. Nesnaží se ho přikrášlovat, nic nezamlčuje. Dotýká se hvězdných okamžiků i chvil, kdy zpěvaččin život nebyl přehlídkou růžových dní, kdy nebyla zrovna vzorem pro své fanoušky. Snaží se objektivně představit hvězdu, kterou má rád (ostatně to zdůrazňuje v samotném závěru knížky).

Velmi příjemná je struktura publikace. Nemusíte ji číst od začátku do konce, můžete listovat, dotýkat se konkrétních období slavné ženy, prohlížet působivé fotografie, začíst se, pokročit dál nebo se zamýšlet nad slovy písní, která vám při čtení řádků budou znít v uších. Ta knížka je totiž hudby plná.

Jediné, co trošku vadí mně, je grafická úprava knihy. Je, na můj vkus, příliš pompézní, citace ze zpěvaččiných rozhovorů a vzpomínky přátel a blízkých jsou tištěné tučnou kurzívou, takže téměř vyskakují ze stránek. Také hvězdičkový rámec každé stránky spíš ruší. Myslím si, že „klidnější“ grafická úprava by byla mnohem vhodnější – zpěvačka by si ji určitě zasluhovala. Ostatně, zdařile strukturovaný text vzpomínek Luboše Nečase na Whitney Houston též.


Whitney Houston. Hlas, který zní dál
Autor: Luboš Nečas
Překlady zahraničních materiálů a audiovizuálních záznamů: Monika Novotná, Jaroslav Vaněrek, Zuzana Selementová, Václava Blahovcová a Luboš Nečas
Žánr: vzpomínky
Vydáno: 2012
Stran: 184
Vydalo nakladatelství: CPress Brno
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Luboš Nečas


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Moudrost vlků by nás měla inspirovat

moudrost vlku 200V nakladatelství Mladá fronta vyšla kniha s názvem Moudrost vlků a podtitulem Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe. Mít ji ve své knihovně by měl jak každý milovník vlků, tak přírody jako takové.

...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...