SOČR s Petrem Popelkou se na Vás těší!

SOČR s Petrem Popelkou se na Vás těší!

Tisk

socr200Do nové éry vstoupí rozhlasoví symfonikové od září 2022, kdy se jejich uměleckého vedení ujme Petr Popelka. Někdejší zástupce sólokontrabasisty v Sächsische Staatskapelle Dresden se během pouhých dvou sezon a přes koronavirovou pandemii etabloval jako jeden z nejinspirativnějších mladých dirigentů. Věnuje se také kompozici a do budoucna si hodlá udržovat hráčskou kondici alespoň pro komorní projekty. Ostatně jeho touha zůstat v kontaktu s instrumentální hrou a podnítit členy tělesa k dalším aktivitám na poli komorní hudby stála i za zrodem nové koncertní řady SOČRu. Post hlavního hostujícího dirigenta zaujme u SOČRu nově Robert Jindra, proslulý svými výkony v operním světě, ovšem neméně pozoruhodný při interpretaci symfonického repertoáru.

 

Na nového šéfdirigenta i hlavního hostujícího dirigenta se osobně velmi těším“, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a na adresu koncertů počínající sezony dále poznamenal: „Jsem velmi rád, že přes mnohé překážky a omezení se Symfonickému orchestru Českého rozhlasu podařilo připravit velmi bohatý program, který jistě potěší všechny věrné posluchače v sálech i u rozhlasových přijímačů. Velmi bychom si přáli, aby zároveň nalákal k poslechu vážné hudby i generace mladší.“

96. sezonu rozhlasových symfoniků uvede inaugurační kon¬cert šéfdirigenta Petra Popelky P1, na kterém v Brahmsově Koncertu D dur zazáří také houslista Frank Peter Zimmermann. I v dalších projektech přivítá pan šéfdirigent hosty zvučných jmen, jako jsou violoncellista Jean-Guihen Queyras při provedení Dvořákova geniálního Koncertu h moll R1, klavírista Nicolas Hodges, který ve světové premiéře zahraje novou kompozici od Martina Smolky R4, nebo houslistka Patricia Kopatchinskaja, která přednese hudbu jubilanta Györgye Ligetiho, jemuž je ostatně vyhrazen celý večer R8. Těšit se můžete na báječné pěvce při provedení prvního jednání Wagnerovy opery Tristan a Isolda R12. Tento večer bude součástí smělého projektu. Pan šéfdirigent se totiž rozhodl během svých prvních tří sezon u SOČRu postupně uvést tři jednání Wagnerova velkolepého díla, které bývá nezřídka vnímáno jako mezník ve vývoji západní hudby. Lahůdkou pak bude hostování violoncellisty Daniela Müllera-Schotta, který bude účinkovat nejen na závěrečném koncertu sezony R13, ale v jeho předvečer i v komorním projektu S6. Právě tady zažijeme Petra Popelku zároveň jako kontrabasistu a klavíristu.

S čím tento umělec do SOČRu přichází? „Je pro mě velikou ctí se stát součástí dlouhé historie Symfonického orchestru Českého rozhlasu, orchestru, který tak neodmyslitelně patří ke špici české kultury. Evropská tradice rozhlasových hudebních těles je něco, na co můžeme být pyšní a co si zaslouží, aby bylo neustále rozvíjeno a udržováno, jako důležité kulturní dědictví! SOČR je ansámbl plný skvělých muzikantů, orchestr na světové úrovní a nesmírně se těším na všechny naše společné koncerty i koncerty všech hostujících umělců, kdy budeme hudební zážitky sdílet s naším publikem." řekl šéfdirigent orchestru Petr Popelka.

Hlavní hostující dirigent SOČRu Robert Jindra nás společně s mezzosopranistkou Janou Kurucovou přenese do středoevropské atmosféry na přelomu století R7 a s klavíristou Jean-Efflamem Bavouzetem do hudební Francie R9. V komorním cyklu pak doprovodí Markétu Cukrovou ve Wagnerových písních K3.

Pozoruhodné chvíle v cyklu R - Klasika v Rudolfinu slibuje i koncert s dirigentem Marko Ivanovićem a klavíristou Martinem Kasíkem, v jehož podání zazní 4. koncert d moll Antona Rubinsteina R2. Rozmanité hudební tváře Ericha Wolfganga Korngolda přiblíží John Axelrod – a k tomu doprovodí v Burlesce Richarda Strausse jednoho z našich nejžádanějších klavíristů Ivo Kahánka R3. Hostující Sylvain Cambreling připraví s orchestrem Janáčka, Messiaena a Druhý houslový koncert Bély Bartóka se sólistkou Elinou Vähäla z Finska R5. Benjamin Britten bude vévodit koncertu s klavíristou Benjaminem Grosvenorem a dirigentkou Jessicou Cottis R6. Před orchestr se vrátí Marek Šedivý, tentokrát se skladbami Krzysztofa Pendereckého, Sergeje Rachmaninova a Fryderyka Chopina – jeho Andante spianato et grande polonaise brillante bude příležitostí pro vítěze rozhlasové soutěže Concertino Praga 2021 Ryana Martina Bradshawa R10. Někdejší šéfdirigent SOČRu Alexander Liebreich bude protagonistou programu z hudby raného romantismu (Schubert) a soudobého díla na objednávku orchestru. V kompozici Jiřího Kadeřábka Daleko široko společně vystoupí Pražský filharmonický sbor a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu R11.

Řadu K – Komorní tvoří čtyři večery v Anežském klášteře. Své mist¬rovství tady předvedou dirigent Václav Luks a houslista Roman Patočka (Bachové a Mysliveček) K1, Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu (Britten: Ceremony of Carols) i členové orchestru, koncertní mistr Vlastimil Kobrle a harfistka Lydie Härtelová K2, další sólisté z řad rozhlasových symfoniků (flétnista Robert Heger, hobojista Zdeněk Rys, klarinetista Lukáš Dittrich, fagotista Milan Muzikář) K3, či violistka Jitka Hosprová s dirigentem Pavlem Šnajdrem K4.

socr1

Jak už jsme předeslali úvodem, připravena je ještě jedna koncertní řada, tentokrát ve Studiu 1 na Vinohradské 12, kde se v šesti večerech setkáte s dámami a pány ze SOČRu, tentokrát v nejrůznějších komorních ansámblech.

V řadě N – Nové horizonty se těšte na projekt Mezi světy se stěžejními osobnostmi Jiřím Levíčkem a Tomášem Liškou N1, Sen noci svatojánské s okouzlující hudbou Václava Trojana, dirigentem Janem Kučerou a Petrem Štěpánkem coby vypravěčem N2 a další působivé setkání SOČRu s Concept Art Orchestra N3.

Všechny koncerty z Rudolfina tradičně vysílá přímým přenosem Český rozhlas Vltava, jejich záznamy můžete vždy bezprostředně následující středu poslouchat na stanici Český rozhlas D-dur. Další vybrané koncerty SOČRu, pořádané v DOX+, Anežském klášteře a ve Studiu 1, nabídne ČRo Vltava ze záznamu.

Předprodej abonentních i dílčích vstupenek byl zahájen v pondělí 30. května. K tomuto datu si zájemci mohou zakoupit abonentky do koncertní řady R - Klasika v Rudolfinu i komorního cyklu K ve Svatoanežském klášteře, stejně jako jednotlivé vstupenky na koncerty z cyklů P, N a nově i cyklu S. Jednotlivé vstupenky na koncerty řady R a K a na veřejné generální zkoušky budou do prodeje uvolněny od 6. června.

Více informací: https://socr.rozhlas.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Robert Rohál: Oblast československé pop music mě zajímá léta

robert rohal 200Legendy československé populární hudby a Hvězdy odvedle – to jsou názvy dvou knih, které vyšly teprve nedávno a pod nimiž je podepsán Robert Rohál. Tento autor, žijící prakticky celý život v moravském Holešově mnoho let působí v kultu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Prožijte Okamžiky štěstí s Veronikou a Jáchymem

okamziky-stesti perex„Napsal jsem příběh dvou sourozenců, kteří se aktivně snaží, aby byli šťastní,“ vysvětluje Patrik Hartl hlavní myšlenku svého v pořadí již třetího románu, který, obdobně jako předchozí dva, obsadil přední příčky českýc...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

Putování Středozemí pokračuje

200filmPeter Jackson, režisér všech dílů Pána prstenu a prvního Hobita, po roce přináší do kin druhé pokračování s podtitulem Šmakova dračí pouť. Studio si dalo velice záležet na tom, aby byl film propagován už dlouho před samotným vpuštěním do kinosálů. Tol...