K2: Kateřina Kněžíková a Kateřina Englichová

K2: Kateřina Kněžíková a Kateřina Englichová

Tisk

K2 200Unikátní spojení sopránu a harfy v písňových cyklech Benjamina Brittena, Petra Ebena, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Sylvie Borodové.

 

 

 

Dvě renomované současné hudebnice představují špičky ve svých oborech. Jedna je uznávanou harfistkou a harfovou pedagožkou s bohatou koncertní i nahrávací činností, ta druhá je přední operní sólistkou, jež sbírá úspěchy doma i v cizině. Společné aktivity obou dam se datují od roku 2017, kdy za recitál a live nahrávku písní s harfou získaly cenu CLASSIC PRAGUE AWARDS.

Sopranistka Kateřina Kněžíková je jednou z nejperspektivnějších pěvkyní mladé generace, která se vedle opery stále častěji věnuje koncertnímu repertoáru, ve kterém dosahuje úspěchů nejen doma, ale převážně v zahraničí. Věnuje se interpretaci barokních a klasicistních děl, operám 19. století i soudobé hudbě. Stěžejním repertoárem jsou díla A. Dvořáka, B. Martinů či L. Janáčka a písňová literatura. Je laureátkou řady pěveckých soutěží, ceny Classic Prague Awards 2018 za nejlepší komorní výkon a Ceny Thálie 2019 za mimořádný jevištní výkon v inscenaci Julietta aneb Snář (B. Martinů) na prknech Národního divadla moravskoslezského.

Představila se publiku na řadě festivalů u nás i v zahraničí, v roce 2021 s úspěchem ztvárnila hlavní roli Káťi Kabanové ve stejnojmenné opeře L. Janáčka na prestižním festivalu Glyndebourne Opera Festival. Má za sebou spolupráci s předními orchestrálními tělesy (BBC Symphony orchestra, Bamberger Symphoniker, Camerata Salzburg, Collegium 1704, Česká filharmonie, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, London Philharmonic Orchestra, Rotterdam Philharmonisch Orchest, Mahler Chamber Orchestra, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia atd.) a celou plejádou skvělých dirigentů (J. Bělohlávek, S. Baudo, P. Domingo, A. Fisch, M. Honeck, J. Hrůša, V. Luks, T. Netopil, J. Nelson, R. Ticciati, E. Villaume).

V roce 2021 vydala u Supraphonu své první profilové CD pod názvem „Phidylé“, které bylo označeno jako „Editor´s Choice“ a „The Best Classical Albums of 2021“ v časopisu Gramophone. V roce 2022, získalo album „Phidylé“ prestižní cenu BBC Music Magazine Awards v kategorii „Vocal“.

U Radioservisu vydala koncem roku 2021 své druhé profilové CD pod názvem „Fantasie“.

Kateřina Englichová patří k výrazným osobnostem české harfové školy. Spolupracovala s významnými umělci a soubory, ať již u nás – Josef Suk, Pavel Šporcl, Jitka Hosprová, Ivan Ženatý, Martin Kasík, Vilém Veverka, Pražákovo kvarteto, Kvarteto Martinů, Haas Quartet ad., tak v zahraničí – Mstislav Rostropovič, Carol Wincenc, Eugenie Zukerman, Robert Davidovici, Michael Kofler, Robert Stallman, ad. Jako sólistka spolupracovala s dirigenty Zdeňkem Mácalem, Jiřím Bělohlávkem, Ondřejem Kukalem, Jakubem Hrůšou ad. Několik let hrála s Filadelfským orchestrem a měla možnost pracovat s dirigenty jako jsou Simon Rattle, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Wolfgang Sawallish, Michael Tilson-Thomas, Seiji Ozawa ad. Zúčastnila se festivalů – Tanglewood, Tucson Music Festival v USA, Red Sea Festival v Izraeli, Pacific Music festival v Japonsku, Pražské jaro, Pražský podzim, Marnach (Lucembursko), Carintischer Sommer (Rakousko), Sarajevská zima (Bosna) ad.

K2

K2: Kateřina Kněžíková a Kateřina Englichová

Obsah CD:
Benjamin Britten
A BIRTHDAY HANSEL, OP. 92
1. Birthday song
2. My early walk
3. Wee Willie
4. My Hoggie
5. Afton water
6. The winter
7. Leezie Lindsay

Petr Eben
PÍSNĚ K LOUTNĚ NA STŘEDOVĚKOU MILOSTNOU POEZII
8. Milovánie bez vídánie
9. I dare not ask
10. Quand ce beau printemps
11. Ach Gott, wie weh tut scheiden
12. Jakž sem tě najprv poznal
13. Stratilať sem milého

Bohuslav Martinů
PÍSNIČKY NA JEDNU STRÁNKU H 294
14. Rosička
15. Otevření slovečkem
16. Cesta k milé
17. Chodníček
18. U maměnky
19. Sen Panny Marie
20. Rozmarýn

Leoš Janáček
MORAVSKÁ LIDOVÁ POEZIE (VÝBĚR)
21. Láska
22. Kouzlo
23. Záře od milého
24. Stálosť
25. Pérečko
26. Památky
27. Šafárova céra
28. Psaníčko
29. Rozmarýn
30. Lavečka

Sylvie Bodorová
SADAJ, SLNKO, SADAJ
31. Čo sa stalo nové
32. Dala som mu pierko
33. Sadaj, slnko, sadaj
34. Neore, neseje
35. Zavej že, vetríčok
36. Prečo že ťa
37. Opýtaj sa Baláža

Celkový čas 71:28

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-802804-k2-katerina-knezikova-katerina-englichova


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tradiční české jaro podle Josefa Lady

Jaro lada perexJaro je období, které snad s výjimkou alergiků musí mít každý rád. Všechno kvete, voní, příroda hýří barvami. Naši předkové očividně toto období milovali, protože nám zanechali řadu zvyků, písniček. Kdo by neznal písničku „Travička zelená“...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...