Vedou Tata Bojs Jedna nula?

Vedou Tata Bojs Jedna nula?

Tisk

tata bojs 200Pět let čekání je u konce! Po prvních dvou ochutnávkách v podobě singlů Zvony a Kraftwerk in Saint Tropez přicházejí Tata Bojs s fanoušky již dlouho vyhlíženým novým řadovým albem. To dostalo název Jedna nula, který v sobě skrývá hned několik výkladů tohoto slovního spojení.

 

 

Kapela z Hanspaulky jím reflektuje fakt, že se jedná o v pořadí desátý studiový počin. Stejně tak je v něm zároveň skryt i odkaz na binární soustavu, tedy základní vzorec digitálního světa, který je stále běžnější součástí našich životů. A promítá se i v obalu novinky, jejž vizuální umělec a frontman Tata Bojs Milan Cais vytvořil právě za použití moderních digitálních technologií a pomocí scanneru převedl členy skupiny na "jedničky a nuly".

Nula v názvu alba též symbolizuje jakési "nic" a jedna naopak "něco". Čísla, která jsou hned za sebou, ale zároveň tvoří velký kontrast. Tematicky nejblíž je tomu asi píseň nazvaná Velký třesk. Ta je o vztahu prázdnoty, kterou v sobě člověk může pocítit z různých důvodů, prázdnoty, která nastává po smrti, a prázdnoty, která tu byla předtím, než vznikl svět.

V neposlední řadě je i Jedna nula určitým synonymem pro vítězství, v něž všichni doufáme. Nové album Tata Bojs s sebou ale nenese jen vážná a hluboká témata, spoustu prostoru tu má i typická tatáčovská lehkost, vtip, ironie a zvukové barvy s jejich charakteristickým rukopisem. Jedním z takových kousků je třeba hitová Minoritní, náladou velmi veselá píseň s mrazivě ironickým textem, který skladbě dodává určité napětí, jež má kapela dlouhodobě ráda. Do podobné kategorie lze zařadit i v úvodu zmíněnou singlovku Kraftwerk in Saint Tropez, taneční pecku 220 Travoltů či "mardošovskou" textovou slovní hříčku Spolek holek. Na desce pak nechybí ani pilotní singl Zvony, jenž v létě zněl velmi často i z rozhlasového éteru. Samostatnou kapitolou je pak skladba Tajemství, ve které se jako velmi speciální host objevuje Emma Smetana.

Novinka Jedna nula, která opět vznikla v producentském tandemu Milan Cais a Dušan Neuwerth a za spolupráce řady dalších osobností (Marcel Bárta - saxofon, sCore orchestra a třeba i bývalý člen TB Marek Doubrava - aranže smyčců), svou zvukovou i obsahovou vybroušeností potvrzuje, že Tata Bojs formu rozhodně neztrácejí, právě naopak! A že je nových písní na desítce přesně deset (+ jedno intro), je dalším chytrým dílem vypiplané skládačky jedniček a nul...



Tata Bojs podesáté a opět perfektně, hravě a chytře.

tata bojs


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Válečné lodě a námořní strategie v rukou žen

Pisen more perexV knize Píseň moře autorka poutavě a s hlubokou znalostí reálií líčí příběh dívky Victory, která je zároveň lodí Victory. Právě na její palubě porazil britský námořní vojevůdce, admirál Horatio Nelson, v roce 1805 francouzské loďstvo v...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...