Písničky na celý rok propojily dětské muzikanty s dospělými profesionály

Písničky na celý rok propojily dětské muzikanty s dospělými profesionály

Tisk

pisnicky na cely rok200Písničky na celý rok, hudební dárek ke Dni dětí s celoročním využitím, noty do nepohody, s nimiž hlasy dětí už žádný nouzový stav neumlčí - i takto by se dal charakterizovat skvělý hudební počin, který se zrodil během posledního roku.

 

 

Čtyřdílný cyklus ve stylu 'cross over' Jaroslava Šimíčka na texty Dany Šimíčkové - 4 písně rozličných rytmů propojené čtyřmi příběhy na pozadí jednotlivých ročních období. Původně šlo o běžný notový materiál určený dětským vokálním tělesům s instrumentálním doprovodem chystaný právě do tisku. Zmrazení dětských hudebních aktivit v důsledku koronavirových restrikcí (kromě řady nových otázek typu "na jak dlouho" nebo "kolikrát ještě") vneslo autorům do jejich původního záměru nové impulzy.

A postupně se začaly rodit skutečně 'všestranné' noty. Ty původně zamýšlené byly totiž rozšířeny o interaktivní část – pomocný výukový audiomateriál, s nímž se nácvik nemusí zastavit ani v nepříznivých časech nemoci či karantény a navíc najde praktické uplatnění i v běžném chodu hudebních těles. Využijí je jednotlivci z řad sborových zpěváků i doprovázejících kapel, korepetitoři nebo sbormistři. 

pisnicky na cely rok1

Nápad oslovil spřízněné muzikanty, kteří se k projektu s chutí a nezištně připojili. Všechny společně vytvořené materiály budou dostupné pouhým klikem na internetový odkaz. Kromě dílčích audionahrávek, které zde mj. budou k nalezení paralelně vznikla ukázková nahrávka celého díla, která vyjde na CD a zmíněné noty bude volně doprovázet. Prvního dílu not se děti, sbormistři, učitelé, školní aj. kapely dočkají u příležitosti červnového svátku dětí. Vydává je hudební vydavatelství eNoty.eu. Už teď ale jednotlivé písničky žijí vlastním životem na You tube.



V Písničkách na celý rok se setkávají tradiční prvky sborové tvorby se současnými hudebními trendy. Zároveň dochází ke spojení tradiční podoby not s audiomateriálem a internetovým videoportálem - to vše pod jednolitým výtvarným kabátem (Ladislav Krajča - valašský grafik a ilustrátor).

Především ale Pisničky na celý rok propojily dětské muzikanty s dospělými profesionály. Syntéza zvuku Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu (sbm. Věra Hrdinková, https://informace.rozhlas.cz/dps) se zvukem jazzového vokálního tria kapely Prime Time Voice (Dana Šimíčková, Taťána Roskovcová, Marta Marinová, www.prime-time-voice.com) a doprovodu špičkových hráčů ( David Fárek sax, Miroslav Lacko piano, el.piano, Jaroslav Šimíček bass, guit., keys, mix) dala výsledné nahrávce velmi ojedinělý tvar a prakticky dokládá, jak je možné se současnými trendy v dětské tvorbě pracovat, aby byl výsledek podnětný, kreativní a přitažlivý, nikoli však podbízivý. 

pisnicky na cely rok2

Projekt mající záštitu Českého rozhlasu i TV Noe sklidil také velké sympatie patronky festivalu ZUŠ Open Magdaleny Kožené: "Podpora hudební tvořivosti dětí je pro jejich rozvoj mimořádně důležitá a proto tomuto kreativnímu projektu upřímně fandím".

pisnicky na cely rok 4

Více informací: http://www.dana-simickova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kdo rozumný by se nechal pobláznit vlastním terapeutem?“ ptá se Edna Nová

edna200Edna Nová vystudovala v Praze na UK obor sociální práce, absolvovala výcvik v krizové intervenci, porodila dvě děti a vydala dvě knihy: Ženy z Bohnic (Pointa) a Konec aneb začátek (Motto). Její život zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 200Nakladatelství Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další skvělou knihu pro mladší čtenáře s názvem Darwinova teorie O vzniku dru...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Podzim života Vratných lahví

vratne perexFilm Vratné lahve (2006) je zatím posledním projektem scénáristy Zdeňka Svěráka, kde si rovnou zahrál také hlavní roli. Dlouhou uměleckou kariérou člověk dozraje, ale je legrační, jen když se dokáže zamíchat s nadhledem. A pr...