Výstava amatérskej fotografie AMFO Trenčianskeho kraja „Fotografujte, prosím, viac život okolo seba”

Výstava amatérskej fotografie AMFO Trenčianskeho kraja „Fotografujte, prosím, viac život okolo seba”

Tisk

amfo200Vo výstavných priestoroch Trenčianskeho samosprávneho kraja predstavitelia Trenčianského osvetového strediska zorganizovali výstavu amatérskej fotografie AMFO Trenčianskeho kraja.

 

 

Výstava je zároveň aj 24. ročníkom krajskej postupovej súťaže, je otvorená od 20. júla a potrvá do 27. augusta. Zapojilo sa do nej 98 autorov spolu s 283 fotografiami. Odborná porota v zložení Jan Tluka, Marián Pauer a Radovan Stoklasa vybrali z nich 113 fotografií od 55 autorov. Podľa Pauera je to signál, že v Trenčianskom kraji stále žije dobrá fotografia napriek enormnému využívaniu a zneužívaniu fotografie na sociálnych sieťach. Podobne sa na to pozerá aj Tluka so slovami: „Bolo tento rok mimoriadne príjemné stretnúť sa nad tou hŕbou fotografií! Výsledkom je príjemne pestrá, kvalitná výstavná kolekcia. Pretrváva však neschopnosť veľkej časti autorov vybrať zo svojich prác pôsobivú, ucelenú kolekciu, ktorá by potvrdila, že prezentuje nejaký autorský zámer.”

amfo2

Nedostatky postrehol aj Stoklasa, ktorý bol sklamaný, lebo nikto z autorov netvárnil súčasnú krízu Covid -19, ktorá je aktuálnou témou číslo jedna. „Mrzí ma, že súťažiaci nedokázali reflektovať na situáciu spôsobenú novým koronavírusom. Som totiž presvedčený, že keby niekto ponúkol čiernobiely sociálny dokument, ako prežíval tie prvé týždne uzavretý vo svojom byte, zabodoval by. Nie preto, že by bol aktuálny, ale najmä preto, že by priniesol tému, ktorá sa nás všetkých bytostne dotkla,” povedal Stoklasa.

Práce, ale aj napriek nedostakom hodnotil kladne a bol príjemne prekvapený. Fotografom do budúcnosti odkazuje: „Fotografujte, prosím, viac život okolo seba, študenti školu alebo rodinu, zamestnaní, ak je to možné, svoje pracovisko alebo svoje koníčky. V jednoduchosti je krása. Jednoduchý, čistý príbeh nafotený trebárs aj mobilom. Je to „čierna diera na trhu“.

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

V Roudnici nad Labem se koná prodejní výstava děl Juraje Szedláka

roudnice perexMěstskou knihovnu Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem všichni čtenáři z ústeckého kraje velmi dobře znají. Věhlas si zařízení získalo především díky tomu, že každý měsíc poskytuje své prostory regionálním umělcům. Nejen čtenáři, ale také ši...


Literatura

RECENZE: Útok na pekárnu

utok na pekarnu200Autora nová kniha Útok na pekárnu Harukiho Murakamiho netřeba dlouze představovat. Tento světoznámý japonský spisovatel má na své kontě již více, než dvě desítky knih, které čtenáře okamžitě ohromí svou jedinečností.

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...