Nové jméno na české hudební scéně zní Indican

Nové jméno na české hudební scéně zní Indican

Tisk

Indican 200V rámci oslav Dnů evropského dědictví v Olomouci se 10. září odehraje pódiová premiéra nového hudebního projektu Indican, který doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Jana Kučery.

 

 

V Indican se setkávají značně různorodé kulturní kořeny - romské, české i indiánské. Na inspirující etnickou směsici odkazuje kapelní název, důležitá je však také širší symbolika. Indican coby Indie, kolébka Romů, independent (svoboda), in deo (v Bohu), i anglické sloveso can, tedy “moci”.

Hybnou silou Indican jsou zpěvák Jiří Jirák, kytarista Tomáš Velzel a basák Filip Lorenc. Na kontě mají projekt Two Men (2005 - 2009), Jirák je mimo jiné spoluzakladatelem kapely Nylon Jail. Písně Two Men žily i po kapelním rozpadu během nepravidelných hudebních setkání, chuť dále hrát vedla letos na jaře k vytvoření Indican, kde zazní starší i zcela nové kusy. Motivací kapely je bourání bariér a spolupráce mezi kulturami a rasami.

„Do tvorby Indican se promítá hned několik silných osobních zkušeností a životních postojů. Mám za sebou docela intenzivní křesťanskou minulost, kdy jsem se chtěl stát katolickým knězem a řeholníkem. I proto vycházejí některé texty z biblických příběhů, jiné se váží k indiánské tématice a vztahu k přírodě. Poukazují na duševní rozkol, zradu, víru a naději. Ale také reflektuji vlastní vzpomínky. Třeba když mě máma učila trpělivosti pomocí rčení “hop na krávu a je tele,“ směje se Jirák. „Věřím, že spolu všichni můžeme tvořit a fungovat, bez předsudků a nesváru. A to i v oblasti hudby. V září se totiž na olomouckém Horním náměstí protne rock s vynikající Moravskou filharmonií Olomouc. Lepší zahájení svého hudebního života si Indican nemohl přát,“ dodává.

Indican

Trojice kolem sebe soustředila zkušené hudebnice a hudebníky české scény např. písničkářku a pianistku Alenu Pohlovou nebo bubenici Kláru Böhm. Na koncert 10. září si Indican kromě Moravské filharmonie Olomouc přizvali také elektronickou a rytmickou sekci. Fotografií se zhostil známý fotograf Jindřich Štreit.

Vstup volný, možnost zakoupení místa k sezení za 50 Kč. Předprodej v Informačním centru Olomouc od 1. 9. 2020. Akce probíhá za podpory statutárního města Olomouce a Olomouckého kraje.

Více informací:
indican.eu
ded.olomouc.eu

FB událost: www.facebook.com/events/304992977508281

 

Autor foto: Jindřich Štreit


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vzhůru na Britské dobrodružství

britske-dobrodruzstvi-jamese-martina 200Nakladatelství Slovart vydalo další knihu šéfkuchaře Jamese Martina, který je v České republice známý z TV Paprika, kde ho mohli diváci sledovat, jak cestuje v Citroënu 2. Po jeho francouzs...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...