Vítejte v rockovém světě drog, sexu a jedné nezvěstné dívky

Vítejte v rockovém světě drog, sexu a jedné nezvěstné dívky

Tisk

41333950.280299474.1516116414-1Skrytá píseň je ideální četbou nejen pro milovníka napínavých thrillerů, ale i hudebního fanouška. Ruská spisovatelka Valentina Nazarova do ní totiž vložila obě své vášně – knihomolství i hudbu.

Ruská dívka Nika Lukina přichází ve třinácti letech za tajemných okolností o sestru. Jenya zničehonic zmizela v malém městečku ve střední Anglii a zanechala po sobě své sestře jen sbírku rockových desek. Jednoho dne se ovšem Nika rozhodne, že bude po osudu své sestry pátrat. Navede ji k tomu i youtube video hudebního festivalu Glastonbury, na kterém se Jenya objeví.

A tím se rozjíždí děj celého příběhu, který vás od začátku pohltí a vyplivne až na samotném konci. Autorka zvolila velice zajímavou formu psaní. Veškerý obsah je vlastně Facebookovými zprávami, které Nika posílá své sestře. Jistě se nejedná o první knihu psanou touto formou, ale zároveň je to stále poměrně originální způsob. Na začátku každé zprávy je navíc napsaný název písně, kterou sama hlavní postava právě poslouchá. A to není jen náhoda. Nejenže se jedná o oblíbené songy samotné autorky, které má všechny ve svém ipodu, ale navíc jsou i nápovědou k detektivní zápletce celého příběhu.

Hlavní postavou je již zmiňovaná Nika. Jedná se rozhodně o zajímavou dívku, kterou si pravděpodobně brzy oblíbíte. Vedle ní ovšem najdete i řadu dalších méně či více sympatických postav, včetně bratrů Stua a Nicka, kteří vlastní místní hospůdku nebo členů slavné kapely The Red Room. Právě tito hudebníci sehrají v samotném ději jednu z hlavních rolí.

Při čtení se ocitnete v maloměstském prostředí Anglie, které je prostě kouzelné. Velkou část vyprávění prožijete v již zmiňované hospůdce, ve které pracovala i sestra Niky. Jedná se spíše o putyku, která má již své slavné časy za sebou, ale i zde se ještě může uskutečnit parádní večírek. Mimo to se dostanete i na hudební festival Glastonbury, který je hudebním nebem všech Britů. Nedokážu posoudit, jak věrohodně je samotná atmosféra této hudební akce popsána, protože jsem na něm nikdy nebyl. Ale věřím tomu, že autorka se ho určitě zúčastnila a dokáže tedy vystihnout kouzlo tohoto místa. Jestliže jste na něm tedy stejně jako já ještě nebyli, tak nyní máte příležitost alespoň prostřednictvím této knihy.

Valentina Nazarova je prostě hudební fanynka, která se své vášně nedokázala zbavit ani při psaní knihy. Ale to je určitě dobře, protože díky tomu vznikl opravdu zajímavý román, které spojuje dva kulturní světy dohromady.
Samotná dějová linka je velice napínavá. Máte možnost sledovat pátrání po pohřešované dívce, která byla rovněž posedlá rockery a možná jí to stálo i život. Nebo se rozhodla odcestovat pryč a domněle zmizet z tohoto světa? Na to už budete muset přijít sami.

Vzhledem k faktu, že se jedná o románovou prvotinu této autorka, rozhodně vykročila tím správným směrem. Kniha nepostrádá prakticky nic, co by měl správný zástupce žánru thriller mít, a navíc nabízí přidanou hodnotu v podobě hudebního světa. Valentina Nazarova už pracuje na dvou dalších románech, které ovšem budou zase z trochu jiného těsta. Rozhodně se ovšem můžete těšit na knihy, kterou budou stát za vaši pozornost.

41333950.280299474.1516116414

Skrytá Píseň/Девушка с плеером
Autor: Valentina Nazarova
Žánr: Thriller
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 384
Překlad: Katerina Shevkunova
Autor obálky: Jiří Miňovský
ISBN: 978-80-7390-787-7


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nejslavnější detektiv severu se vrací

Zizen perexHarry Hole is back. Tato zpráva pro Vás jistě není žádnou novinkou. Právě dnes totiž vychází nejnovější díl ze série o slavném detektivovi, kterou má na svědomí norský spisovatel Jo Nesbø. Její název je Žízeň.

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

Tajemství staré bambitky 200Již podruhé mohou milovníci pohádek odhalovat Tajemství staré bambitky. Hlavní herci zůstávají, přidávají se i noví. Bude to přesto stačit na úspěch nebo populární pistoli brzy zahalí prach zapomnění?

...