Dusilová vložila nejen do dusze celou duši

Dusilová vložila nejen do dusze celou duši

Tisk

dusi 200Lehkou nohou šlápnout z kamení a hlíny. Plameny se zvednou. V písni Tětiva to zpívá Lenka Dusilová. Zpívala to i na křtu svého nového CD v pražské Arše. Zdařilé album natočila s kapelou Baromantika. A v divadle Archa se plameny opravdu zvedly. Působivá hudba a zpěvaččin pronikavý hlas byly při koncertě skvěle doplněny barevnými blikajícími efekty. Po každé skladbě následoval spontánní aplaus.


 

Ještě než bouchlo šampaňské, kterým bylo nové CD pokřtěno, aby se mu - dítku dovádivému - dařilo, vystřihla hlavní aktérka duet s Davidem Kollerem Tichá-Černá. "Dokud se je o co dělit. Dokud je ještě s kým. Jak snadné je věřit všemu, čemu nevěřím." S Danem Bártou později zazpívala duet Snad jen. "To bude jen tou, to bude jen tvou samotou. To bude tou, to bude jen tvou touhou," zněla slova, která - i díky silné melodii - gradovala.
 
Třetím mužem, který hostuje na cédéčku a hostoval i v Arše, je Justin Lavash. S ním si Dusilová zazpívala anglickou Mayday, hudbu složili spolu, text Lavash. Archou se nádherně nesla i píseň v polštině Duszo moja. Lenka do ní duši opravdu dala. Publikum ji málem nepustilo z pódia. Přídavkem zazpívala asi pět věcí. Nových i starších. Při poslechu doma i na koncertě bylo zřejmé, že ač se nové album jmenuje V hodině smrti, dýchá z něj především život.

dusi 1


 
Ale abychom nezapomněli na úvod (člověk má při koncertu, plný zážitků, tendenci začínat hlavně koncem): skvělým startérem byla písničkářka z větrnýho mlýna Jana Vébrová. Zazpívala nejen působivé Kykyrý: "Mon amour je mona dvůr. Je mono Lisa. Mono máj. Jen monotónním krokem jít v svůj hnůj. Dnes rychleji jde stín. Ta zkáza začala. Když proměnili máslo v margarín. O Marý. O Mon cherry. Kykyrý." Bravo, chtělo se zvolat.
 


Foto: Facebook Lenky Dusilové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: Vždy jsem zpíval víc s holkama

savkaMaybe perexTomáš Savka navazuje na sérii tématických koncertů a tak ve středu 28. května navodí v Divadle v Rytířské pravou májovou atmosféru pomocí živé hudby a zamilovaných swingových melodií. V s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Postupte v angličtině na vyšší úroveň!

PE perexKniha Practise Your English. Tematická slovní zásoba je další v řadě učebnic, která nabízí prohloubení znalostí tentokrát pokročilejším studentům anglického jazyka, kteří bez problémů používají základní gramatiku a zvládají běžná konver...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

Dcera divočiny zve do kina

Dcera divočinyHelena žije idylický život. Má milujícího manžela, krásnou dcerku, domov, stabilní práci. Ale má i tajemství. Jako dítě vyrůstala v divočině, naprosto odříznutá od světa, vychovávána svým tvrdým otcem tak, aby byla schopná přežít i v nejd...