Made of Metal – festival plný hudebních zážitků – den první

Made of Metal – festival plný hudebních zážitků – den první

Tisk

mom report 200Kousek od Hodonína, v areálu bývalého vojenského cvičiště, se o víkendu 15. – 17. srpna konal první ročník festivalu Made of Metal. Ten byl zaměřen především na melodický metal a ukázal tak pestrou přehlídku kapel věnujících se hlavně folk, power nebo symphonic metalu. První den byl spojen s obhlížením areálu i skvělou hudební zábavou.

 

Odpoledne patřilo maďarskému folk metalu od skupiny DALRIADA. S trochou nadsázky by se tato hudba servírovaná muži v bílých košilích s kožešinami na ramenou a energetickou blondýnkou Laurou Binder dala označit za metalovou dechovku. Vůbec nevadilo, že většina lidí nerozumí maďarštině a neví tak, o čem se zpívá, klasická folková linka nenechala nikoho nečinně nebo znuděně stát a přímo nutila k tancování a pohybu. Laura neustále a neúnavně točila sebou a hlavou a i na zbytku kapely bylo vidět, že je to moc baví a užívají si to. Poprvé si s nimi zahrál klávesák Szabó "Szög" Gergely, který se za takový start nemusí vůbec stydět. Dav se nechal hecovat a není pochyb, že na Dalriadu jen tak nezanevře.

mom patek dalriada

Maďarskou přehlídku ten večer uzavřeli WISDOM. Tito dlouhovlasí mladíci se do toho pořádně opřeli a předvedli klasický power metal plný energie a rychlých kytarových riffů. Zpěvák Gábor dělal opičky, například kopal ostatní do zadnice, ale především celý set čistě odezpíval. Do něj Wisdom dle očekávání zařadili písně i z posledního alba Marching For Liberty, které vyšlo v loňském roce. V rozhovoru pro Kultura21.cz nám Wisdom před festivalem řekli: „Přijďte na náš koncert, protože vás donutíme pařit celou hodinu bez přestávky,“ a své slovo rozhodně dodrželi!

mom patek wisdom

Po Wisdom následovala festivalová sázka na jistotu v podobě skotských ALESTORM, kteří mají hned několik předpokladů pro skvělou show – nenáročnou muziku, pirátské (alkoholové) zaměření písní a také umějí komunikovat s publikem. S ničím se vůbec neštvali a hned s prvními tóny proměnili přední řady v tančící masu. Nejprve byly pogující skupiny dvě, ale po jedné z mnoha wall of death se spojili a dováděli jako jeden muž. Zpěvák a klávesista v jednom Christopher Bowes spokojeně sledoval tu vřavu, dělal si srandu z Norů, popíjel pivo i rum a až obdivuhodně zvládal kočírovat svůj nástroj – keytar. Kromě klasiky v podobě písní Pirate song, Kelhauted, Rum nebo Captain Morgan's Revenge zahráli také písně z čerstvého alba Sunset On The Golden Age (vyšlo 1. srpna 2014), například Drink a mohli si jen užívat, jak to celé funguje a jak všichni nadšeně zpívají „we are here to drink your beer“. Show to byla skvělá a měla jen jedinou chybu – utekla moc rychle.

mom patek alestorm

V nočních hodinách se těm neunaveným a zimě odolným představili italští LUCA TURILLI´S RHAPSODY s audiovizuálním zážitkem spočívajícím ve velkoplošné obrazovce na pódiu a později také norská SIRENIA.

mom patek rhapsody

Made of Metal - pátek
Datum: 15. srpna
Místo: Hodonín
Pořadatel: GROWLING LION s.r.o.
Učinkující: Porta Inferi, Dalriada, Edenbridge, Suidakra, Atrocity, Wisdom, Alestorm, Luca Turilli´s Rhapsody, Sirenia a další
Hodnocení: 90 %

Autor foto: Pavel Langer


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...