S japonskou hrou go si počítače nevědí rady

S japonskou hrou go si počítače nevědí rady

Tisk

hra go 200Japonský hráč chvíli přemítá, kam položit svůj kámen. Jeho mozek pracuje na plné obrátky. Nakonec se rozhodne a umístí ho na jedno políčko. Teď přichází řada na jeho soupeře, aby si zase chvíli lámal hlavu on.



Počítač člověka neporazil

V jednoduchosti je genialita, to bezezbytku platí o japonské hře Go. Pravděpodobně nejstarší desková hra na světě, která vznikla možná už někdy před 5 tisíci lety v Číně a odtud se rozšiřovala do Koreje a Japonska, je totiž geniálně jednoduchá. Její pravidla se naučí klidně i děti. Hrají ji vždy dva hráči, kteří na desku pokládají svoje bílé a černé kameny. Oba dva se pravidelně střídají. Jejich cílem je jednak obklíčit a zajmout kameny soupeře a zároveň si přivlastnit co největší území na herním poli. Tento jednoduchý princip ovšem přináší hráčům obrovské možnosti. Je jich 10 na 800, což je více než u šachů! Díky obrovskému množství variant jak táhnout, v této hře ještě počítač neporazil člověka.

Hra vládců

Do Japonska se hra dostává v 8. století n. l. a šíří se hlavně mezi samuraji a mnichy. Zlatou éru ovšem zažívá v okamžiku, kdy si ji oblíbí japonští vládci. V období přelomu 16. a 17. století tak vzniknou dokonce čtyři hráčské školy. Jejich hráči nemají celý život na práci nic jiného, než si cvičit hru a svádět mezi sebou zápasy. Stávají se skutečnými mistry ve hře, které žádný tah spoluhráče nezaskočí. Japonci dotáhnou hru k dokonalosti. Nejde jenom o logiku a kombinační schopnosti, při dlouhých partiích je důležitá i vytrvalost a trpělivost.

hra Go1

Šíří se jako lavina

I když na začátku 20. století už po školách hry nenacházíme stopy, hraje pořád dál a v roce 1924 pro změnu vzniká Japonská asociace Go. Vznikají turnaje, ze kterých přinášejí reportáže noviny. Postupně se hra Go šíří do světa jako lavina. Jejímu kouzlu podléhají ve 2. polovině 20. století i lidé v Japonsku velmi vzdálených zemích. U nás se ale překvapivě objevila mnohem dříve. V roce 1909 – 1910 vycházel v tehdejším Rakousko-Uhersku dokonce časopis o této hře, který si předplácejí i Češi. Dnes existují kluby hry Go v mnoha českých městech a existuje Česká asociace Go.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Česká literatura za nacistické nadvlády

Dejiny CL v protektoratu perexDosavadní souhrnné dějiny české (československé) literatury pojednávaly období druhé světové války jednak jako čas útlaku a přizpůsobování, jednak skrze projevy odporu, soustředily se převážně na pod...

Z archivu...


Literatura

Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

sul 200Jeden z autorů knihy Pozor, sůl!, Jiří Kuchař, řekl v jednom rozhovoru důležitou větu: Když se u nás koná nějaká konference, píší média o soli nadšeně jako zabijáku, bílém jedu. Trvá to pár dní a potom je ticho. Většinou se dočtete už jen obecné rady, solt...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...