Oslava svatého Valentýna po americku: Ke zbohatnutí stačil jeden šikovný obchodní nápad

Oslava svatého Valentýna po americku: Ke zbohatnutí stačil jeden šikovný obchodní nápad

Tisk

valentyn 200Nemám ráda, když mi kdokoli cokoli vnucuje, ať už se sebelepšími a vznešenějšími úmysly. Do téhle kategorie z části patří i svátek zamilovaných svatý Valentýn.

 

 

Ačkoli si z Máchova Máje pamatuji ze školních let sotva první čtyřverší, svátkem zamilovaných je pro mne v našich krajích tradičně první máj. Nerozhoduje přitom ani to, zda se zrovna mám s kým líbat pod rozkvetlým stromem, nebo ne. Nicméně jsem tolerantní. Ať si každý slaví, co chce, kdy chce a jak chce, tedy pokud tím neobtěžuje své okolí – a obchodní řetězce jsou bohužel svým reklamním obtěžováním už u mne na dost křehké hraně.

Oddával přes císařův zákaz

Svatý Valentin, který odvážně oddával snoubence podle křesťanských pravidel a 14. února 269 kvůli tomu zahynul mučednickou smrtí, samozřejmě nemůže za to, že moderní chrámy konzumu zneužívají jeho svátek doslova ke komerčním orgiím. Reklamní masáž vám dává jednoznačně najevo: Nekoupíte-li někomu Valentýnku, jste bezmála asociální vyvrhel. Když v době vlády římského císaře Claudia II. (213/214 – 270) navzdory panovníkovu nařízení oddával kněz Valentýn mladé páry (císař se bál, že by jeho zasnoubení a ženatí vojáci nechtěli odejít od svých rodin do boje), jistě netušil, co se z jeho svátku za mnoho staletí stane.

valentyn1

Den slepců nevyšel, den zamilovaných ano

Tradice jeho slavení ostatně byla obnovena právě z čistě obchodních důvodů. Americký výrobce vánočních přání Walter Scott se na začátku 20. století ocitl na pokraji bankrotu. Někde ale objevil legendu o svatém Valentýnovi a vymyslel přání k jeho svátku. Jednoduše natiskl jeho portrét se srdcem a zamilovaným začal vnucovat, že tím jediným a nejdůležitějším důkazem jejich lásky je posílání těchto obrázků. Sázka mu tentokrát vyšla, na rozdíl od jiných příležitostí, kdy chtěl třeba v roce 1902 prodávat přání ke Dni velké tmy jako oslavě slepců. Tohle mu nevyšlo, a tak to raději nakonec vzdal. Díky svátku zamilovaných si ale namastil kapsu, jeho společnost si do dvou let hodně polepšila. Nejenom, že nemusela žít ve strachu z blížícího se krachu, ale dokonce ztrojnásobila své zisky. Je na tom jasně vidět, že dobrý obchodní nápad má cenu zlata. Stačí zblbnout dostatečný počet lidí a penízky se jenom sypou.

A co vy a svátek Valentýna? Nebaví vás vrhat se do přeplněných obchodů a nechat se masírovat přihlouplými reklamami, že se neobejdete bez kýčovitých srdíček? Máte-li chuť slavit, dejte svému partnerovi třeba dárek vyrobený vlastníma rukama. A hlavně mu věnujte čas a pozornost. To má totiž mnohem větší cenu, než cokoli koupeného. Takže Valentýnským oslavám zdar!

valentyn2

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloš Dvořák: Péče o hroby předků vypovídá o kultuře národa

Milos Dvorak perexJsou lidé, kteří po hřbitovech chodí velmi rádi. Milují tu tichou atmosféru. Mezi ně určitě patří divadelník a fotograf Miloš Dvořák, který je také autorem knihy „Malý průvodce po hrobech velkých...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Historická orba pod Řípem: Ani 60 let starý traktor nepatří do starého železa

200tradUž potřetí se do Roudnice nad Labem sjeli majitelé zemědělských veteránů. Historická orba pod Řípem se letos konala 28. září a i tentokrát zaznamenala velký zájem veřejnosti.

...

Z archivu...


Literatura

VHRSTI vydává první autobiografický komiks u nás

Vhrsti perexZeptáte-li se někoho, co je nejdůležitější věc na světě, odpoví buď bez váhání, že zdraví – jak jinak – nebo bude přemýšlet a přemýšlet a odpověď nedostanete. Alespoň já tuhle zkušenost mám. Sama neumím odpovědět, protože důležitých věcí znám spo...

Divadlo

Osmyčky, totální unférie z dějin národa českého

Osmycky plakatProsím ten název není s hrubkou. Autoři opravdu svůj kabaret nazvali Osmyčky. V brněnském Městském divadle se představili místní autoři, kteří už mají za sebou několik inscenací, většinou uváděných v létě na Biskupském dvoře Moravského zem...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...