Ve zlínském muzeu bude hrát prim modrá barva

Ve zlínském muzeu bude hrát prim modrá barva

Tisk

modra-vystava200Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve návštěvníky na novou výstavu Modrá, s podtitulem Modrá barva v tradiční kultuře a v současném designu. Výstava bude slavnostně zahájena vernisáží 19. října v 17.00 hod.

 

 

„Těžištěm výstavy Modrá je představení různorodého a vzorově pestrého lidového textilu z jihovýchodní Moravy barveného indigem, se zaměřením na techniku modrotisku a šité batiky,“ uvedla Blanka Petráková, kurátorka výstavy a vedoucí Muzea luhačovického Zálesí. „Naše výstava ale zahrnuje i další artefakty lidové výtvarné kultury s dominující modrou barvou, jako je keramika, dřevořezba, stavitelství a podobně.“

Úvodní část výstavy připravená botaničkou muzea Petrou Hanákovou je věnována barvířským rostlinám a historii získávání modrého barviva třeba z indiga, rdesna či borytu. Geoložka muzea Andrea Dovicová zase z mineralogické sbírky muzea nabízí exponáty minerálů a hornin, z nichž se dříve vyráběly modré pigmenty a barviva.

Výstava by nemohla vzniknout bez spolupráce s modrotiskovými dílnami ve Strážnici a v Olešnici. Vedle sbírky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně čerpala kurátorka nejen ze sbírek Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, Městského muzea Valašské Klobouky, Vlastivědného muzea v Olomouci, Masarykova muzea v Hodoníně, Muzea regionu Valašsko a dalších institucí, ale také ze soukromých sbírek. Podstatná byla pro realizaci výstavy také podpora Ministerstva kultury České republiky.

modra-vystava1

„Výstava je doplněna ukázkami současného designu, který pracuje s technikami modrotisku, batiky a barvení indigem. Představuje práce studentů ateliéru Design oděvu při UTB ve Zlíně pod vedením Kristýny Petříčkové, modrotiskové modely textilních designérek Jany Kubínové a Alice Klouzkové, batikované obrazy Yvety Petráskové. K vidění budou ve zlínském muzeu i originální modely japonské návrhářky Rie Ogawy, interiérové doplňky z modrotisku vytvořené ve firmě Polstrin podle návrhů česko-americké designérky Petry Gupta Valentové, kyanotypie Lucie Horuckové a další zajímavosti,“ doplnila Blanka Petráková.

Lektorské oddělení muzea má pro školy a veřejnost připravený doprovodný program. Ve čtvrtek 26. října je pro děti připravena Modrá dílna, na které budou vyrábět „modrotiskové“ obrázky klovatinovou rezerváží na papíře. Ve čtvrtek 30. listopadu proběhne v 17 hodin přímo ve výstavě módní přehlídka modrotiskových šatů z dílny Miroslavy Psotkové, doplněna o prodej šperků a minerálů.

Výstava bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 14. dubna 2024

modra vystava

Více informací na www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Absolut Deafers

ABSOLUTDEAFERS 200

Absolut Deafers, to jsou mladí rockeři z Ostravy, kteří přináší na českou rockovou scénu mix syrové tvrdosti, melodiky a skvěle znějících metal-rockových riffů. Nyní přicházejí s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Holešově jsou české korunovační klenoty na dosah

korunovacni predmety 200Unikátní výstava představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak bude v Holešově vystavena v původním kompletu.

...

Z archivu...


Literatura

Isabelle Autissierová: Náhle sami

nahle sami200Jen těžko si můžete představit to, co zažívají Louisa a Ludovic. Z pohodlí luxusních bytů a zaměstnání, která umožňují bohaté rozvíjení nákladných koníčků, mezi něž patří i tohle cestování, se ocitají ve studené zemi, skály, suché trávy, tučňá...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...