Výstava připomínající 100 let činnosti Klubu českých turistů v Poděbradech

Výstava připomínající 100 let činnosti Klubu českých turistů v Poděbradech

Tisk

KCT Podebrady perexV přízemí Poděbradské knihovny je od půli března přibližně do jeho konce ke shlédnutí výstava ke100 letům činnosti Klubu českých turistů v Poděbradech. Zakladateli byli dva místní lékárníci - dr. Hellich a dr. Zadina. Na výstavě najdete fotografie, kroniky a dokumenty o tom, jak poděbradští turisté všeho věku nadšeně vandrují po vlastech českých.

I v politicky obtížných a pro mnoho občanů velmi nepříjemných obdobích, která naši zemičku potkala, dala činnost v Klubu českých turistů mnoha místním občanům možnost být šťastnými při společném poznávání naší krásné vlasti a realizovat se třeba v práci s dětmi a mládeží.

FOTOGALERIE

V roce 1968 zakázali mé tchýni Zdeňce Formánkové učit. Práci s mládeží ale milovala. Založila s místními dětmi skupinku Robinsoni, která zpočátku fungovala spíše jako čtenářský klub, ale později se, pod ochranou turistického oddílu, stala místem splněných snů tehdejších poděbradských malých romantických dobrodruhů.

KCT Podebrady 1

Skupinka dětí se rozrůstala. Děti i dospělí vyráželi na společné výpravy do všech částí naší krásné vlasti, a když to šlo, tak i za její hranice. Měli svou klubovnu, kde se pravidelně scházeli, hráli hry a učili se různým dovednostem, které jim při výpravách pomáhaly překonávat překážky a přežít v přírodě. Pořádali společné tábory, nabité poznáním a dobrodružstvím. Všechny své výpravy mají poctivě zpracované a zapsané v krásných kronikách, které jsouna výstavě k prohlédnutí. Dnes se schází již čtvrtá generace dětí původních Robinsonů.

KCT Podebrady 4

O tom, že je turistika zdravá pro tělo i pro duši, svědčí i složení členů Klubu českých turistů, kde na věku nezáleží. Osmdesátiletí turisté hravě lámou rekordy a na cestách za poznáním jdou v první linii. Na výstavě, která je v přízemí Poděbradské knihovny k zhlédnutí od 12. března a potrvá asi dva týdny, jsou na panelech fotografie, ocenění, vlajky, odznaky a různé reálie z činnosti turistů. Nejcennější jsou kroniky, kde je zaznamenán celý turistický život. Nejkrásnější jsou ty psané a malované dětmi. Z nich doslova čiší, jaký do života dostali dar, a kolik to pro ně i dnes znamená.

KCT Podebrady 2

MUDr. Michaela Formánková
Foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dokončení obnovy kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře

kutnahora 200Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora zve návštěvníky v rámci tradičních svatojakubských oslav na program, který přiblíží obnovu věží a západního průčelí kostela sv. Jakuba. Akce se koná ve dnech 23. a 24. července.

...

Z archivu...


Literatura

Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román


chlapec ve stinu 200Carl-Johan Vallgren – rockový hudebník a spisovatel v jednom, je ve Švédsku známým autorem. Ovšem Chlapec ve stínu je jeho prvním krimi románem. I tak se ale může rovnat zavedeným krimi značkám jako je například jeho krajan...

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...